Η καταστροφή των Αλλιανών

01/07/2012 - 05:56
Μια ολόκληρη πόλη της αρχαιότητας και ταυτόχρονα μοναδικό θεραπευτικό κέντρο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, οι Αλλιανοί της Περγάμου, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε πριν χρόνια το «Ε», βυθίζεται για πάντα κάτω από τα νερά ενός φράγματος, που η κατασκευή του ολοκληρώνεται.
Τον ερχόμενο Νοέμβριο θάβουν για πάντα τη γειτονική στη Λέσβο, αρχαία πόλη της Περγάμου

Μια ολόκληρη πόλη της αρχαιότητας και ταυτόχρονα μοναδικό θεραπευτικό κέντρο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, οι Αλλιανοί της Περγάμου, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε πριν χρόνια το «Ε», βυθίζεται για πάντα κάτω από τα νερά ενός φράγματος, που η κατασκευή του ολοκληρώνεται.
Από τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε και υπολογίζεται ότι το φράγμα θα έχει ολοκληρωθεί, οι Αλλιανοί, όσο τμήμα τους κατάφεραν οι αρχαιολόγοι να ανασκάψουν, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος τους, που δε θα σκαφτεί ποτέ, θα αρχίσουν να θάβονται για πάντα κάτω από τόνους νερού. Μαζί τους και όλη η άλλη περιοχή, που περιλαμβάνει επιφανειακά ευρήματα από την προϊστορική έως τη βυζαντινή αρχαιότητα και επίσης ποτέ δεν ανασκάφτηκαν, αλλά και σημαντικά οθωμανικά μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα. Κι αυτό ενώ η αρχαία πόλη κηρύχθηκε ως «πρώτου βαθμού προστατευόμενη περιοχή» με την υπ’ αριθμόν 724 απόφαση του κρατικού Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων της Σμύρνης.


Όπως γράψαμε το 2005, όταν και αποκαλύψαμε τη φανέρωση της αρχαίας πόλης, αλλά και τις απειλές που υπήρχαν σε βάρος της, οι Αλλιανοί αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Ήρθαν δε στο φως το 1998, τυχαία, κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο δρόμο προς ένα μικρό χωριό, 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Περγάμου προς τα νοτιοανατολικά. Οι ανασκαφικές εργασίες που ακολούθησαν από πανεπιστημιακά ιδρύματα της γειτονικής χώρας, έφεραν στο φως ένα θεραπευτικό κέντρο, που αναφέρεται στην αρχαία βιβλιογραφία και στο οποίο συνδυάζονταν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της αρχαιότητας. Θεραπεία με τη χρήση ιαματικών νερών που αναβλύζουν, αλλά και συμβατικές μέθοδοι, όπως οι χειρουργικές. Κι όλα αυτά στο κέντρο μιας πόλης, που κανείς δεν ξέρει το μέγεθός της, αλλά και δεν μπορεί να υπολογίσει την ιστορική αξία της.

Στην Πέργαμο και στο Γαληνό
Ας σημειωθεί πάντως ότι η γειτνίαση του κέντρου αυτού της αρχαιότητας με την Πέργαμο, κέντρο κραταιού ελληνιστικού βασιλείου και μάλιστα σε στιγμές όπου στην πόλη αυτή έδρασε ο περίφημος γιατρός της αρχαιότητας Γαληνός, αποδεικνύει την ιστορική της σημασία. Το ίδιο αποδεικνύεται και από βιβλιογραφικές αναφορές. Μαζί με αυτά, δημόσια κτήρια με προφανή ιατρική χρήση, νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης, αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα Νυμφών και του Ασκληπιού, πλήρεις σειρές ιατρικών εργαλείων της αρχαιότητας και άλλα.

Το φράγμα
Την επιστροφή στο φως, όμως, των αρχαίων Αλλιανών, ζήλεψε η ανάγκη για υπερεκμετάλλευση του γειτονικού κάμπου. Η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο προγράμματος για την κατασκευή φράγματος, αποφάσισε να θαφτεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος μαζί με τα τμήματα της αρχαίας πόλης, που δεν ανασκάφτηκαν κάτω από τα νερά. Και τούτο παρά τις εκκλήσεις της τουρκικής επιστημονικής αρχαιολογικής κοινότητας, των δήμων της περιοχής, με πρώτους αυτούς της Περγάμου και του Δικελί, άλλους φορείς αλλά και πολίτες, που διαδηλώνουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην εξαφάνιση της ιστορίας της περιοχής.


 
Αντιδράσεις από τη Λέσβο
Ας σημειωθεί ότι τον ανασκαμμένο τα τελευταία πέντε χρόνια εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, επισκέφτηκαν πριν χρόνια και δήμαρχοι, μέλη της αντιπροσωπείας της ΤΕΔΚ Λέσβου, με επικεφαλής τον αείμνηστο Στέλιο Παυλή, οι οποίοι και δραστηριοποιήθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί η εξαφάνιση της αρχαίας πόλης. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η διεθνοποίηση του προβλήματος και κυρίως η προβολή του μέσα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προοπτική τότε της καταστροφή των Αλλιανών, είχε έρθει και στην Ευρωβουλή, από τους τότε ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς υπουργούς Παναγιώτη Μπεγλίτη και Νίκο Σηφουνάκη, που με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούσαν να πληροφορηθούν σχετικά με την εξαφάνιση του αρχαιολογικού χώρου «Αλλιανοί» της Περγάμου, στην Τουρκία, λόγω κατασκευής φράγματος, ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης. Οι κύριοι Μπεγλίτης και Σηφουνάκης επισήμαιναν ότι μια ολόκληρη πόλη της αρχαιότητας και ταυτόχρονα μοναδικό θεραπευτικό κέντρο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, βυθίζεται για πάντα κάτω από τα νερά ενός φράγματος, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώνεται.
Όπως οι δυο ευρωβουλευτές υποστήριζαν, η τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματος για την κατασκευή φράγματος, αποφάσισε να θαφτεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος, μαζί με τα τμήματα της αρχαίας πόλης που δεν ανασκάφτηκαν, κάτω από τα νερά, παρά τις εκκλήσεις της τουρκικής επιστημονικής αρχαιολογικής κοινότητας, των δήμων της Περγάμου και του Δικελί, άλλων φορέων αλλά και πολιτών, που διαδηλώνουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην εξαφάνιση της ιστορίας της περιοχής.

 
«Δεν υπάρχουν»!!!

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στους Αλλιανούς, Αχμέτ Γιαράς, τονίζει ότι η αρχαία πόλη είναι το μοναδικό κέντρο υδροθεραπείας που κατάφερε να διατηρηθεί έως τις ημέρες μας. Ο Αχμέτ Γιαράς επεσήμανε σε δήλωσή του, τόσο τη σημασία των Αλλιανών ως κέντρου λατρείας του Ασκληπιού, όσο και τα σημαντικά ευρήματα, που περιλαμβάνουν άγαλμα του θεού της Ιατρικής, τη μεγαλύτερη ενιαία συλλογή αρχαίων ιατρικών εργαλείων που έχει εντοπιστεί ποτέ, καθώς και 11.000 νομίσματα και άφθονα μεταλλικά, κεραμικά και γυάλινα αντικείμενα.
Από την άλλη μεριά, ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Βέισελ Έρογλου, σημειώνει με ανακοίνωσή του, που αποδεικνύει και την τραγική για τον πολιτισμό στην περιοχή, προοπτική, πως «θέση Αλλιανοί δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο μια θερμή πηγή, που αναστηλώθηκε πρόσφατα και λέγεται Paşa Ilıcası.».
Ας σημειωθεί πως παρόμοια φαινόμενα δεν είναι άγνωστα στη γειτονική μας χώρα, όπου σημειώθηκε και η καταστροφή, σε ποσοστό 80%, της αρχαίας πόλης Ζεύγμα από τη λειτουργία του φράγματος Μπιρετσίκ το 2000.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey