Δικαίωση και από το Εφετείο

01/07/2012 - 05:56
Έξι χρόνια μετά το θάνατο της 32χρονης Μαρίας Μουχτούρη το Φεβρουάριο του 2005, το Εφετείο δικαίωσε και σε δεύτερο βαθμό την οικογένεια της άτυχης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, και καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παθητική δωροδοκία το γιατρό που τη χειρούργησε.
Ένοχο έκρινε και σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο το γιατρό του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για το θάνατο της 32χρονης Μαρίας Μαχτούρη

Έξι χρόνια μετά το θάνατο της 32χρονης Μαρίας Μουχτούρη το Φεβρουάριο του 2005, το Εφετείο δικαίωσε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και σε δεύτερο βαθμό την οικογένεια της άτυχης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, και καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παθητική δωροδοκία το γιατρό που τη χειρούργησε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας και «φακελάκι» 5.000 ευρώ!


Πρωτοδίκως, ο γιατρός είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών (18 μήνες για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πέντε μήνες για την παθητική δωροδοκία - η ποινή συγχωνεύτηκε στους 20 μήνες). Σε δεύτερο βαθμό, το Β΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε και πάλι ένοχο το γιατρό, μειώνοντας ωστόσο κατά δύο μήνες την πρωτόδικη απόφαση. Συγκεκριμένα, τον καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει λίγο μετά το θάνατο της γυναίκας να επιβάλει στο γιατρό το ποσό των 30.000 ευρώ ως χρηματική ποινή για το «φακελάκι» που είχε λάβει από την οικογένεια για την επέμβαση. Το ποσό αυτό, μάλιστα, είχε αποφασιστεί να διατεθεί στα δύο παιδιά της άτυχης γυναίκας. Ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση είχε διατάξει και το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η οικογένεια είχε κινηθεί και με αγωγή αποζημίωσης κατά του γιατρού, διεκδικώντας περίπου 900.000 ευρώ.

Ήθελε να χάσει τα περιττά κιλά
Παρ’ ότι, όπως στη συνέχεια διαπιστώθηκε, δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα με το βάρος, η άτυχη Μαρία Μουχτούρη ήθελε ν’ απαλλαγεί από τα περιττά κιλά της και αποφάσισε να κάνει επέμβαση γαστροπλαστικής στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης, τα περιττά κιλά της ήταν μόνο 12 - 15, τα οποία θα μπορούσε να χάσει με μια απλή δίαιτα. «Είχε ύψος 1,77 και το πάχος της ήταν 102 κιλά, δεν ήταν παχύσαρκη. Όφειλε ο γιατρός να την αποτρέψει να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση, η οποία γίνεται σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται πρόβλημα υγείας εξ αιτίας του πάχους. Η γυναίκα αυτή δεν είχε πάρει ούτε ασπιρίνη πριν από την επέμβαση αυτή. Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας», είχε δηλώσει στο «Ε» ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Αδαμαντίδης μετά την πρωτόδικη απόφαση το 2009 που δικαίωσε την οικογένεια. Ο ίδιος αναφέρει ότι μετά το θάνατο της γυναίκας, έγινε προσπάθεια να «αλλοιωθούν» τα στοιχεία για το ύψος και το βάρος της, η οποία πότε εμφανιζόταν… κοντύτερη και πότε… βαρύτερη!
Η πρώτη επέμβαση έγινε στις 19 Ιανουαρίου τού 2005, όμως από τότε άρχισαν τα προβλήματα για την 32χρονη Μαρία. Λίγες μόλις μέρες μετά, όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες επιπλοκές, στις 24 Ιανουαρίου, υποβλήθηκε σε νέα διορθωτική επέμβαση, ενώ συνολικά έγιναν τέσσερις επεμβάσεις μέχρι η γυναίκα να καταλήξει την 1η Φεβρουαρίου τού 2005. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι δεν είχε γίνει σωστά η συρραφή του σημείου όπου έγινε η επέμβαση, με αποτέλεσμα να μολυνθεί και να παρουσιάσει φλεγμονή που γενικεύθηκε.
Ο σύζυγος της άτυχης Μαρίας Μουχτούρη δε θέλει να κάνει κάποια δήλωση, εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε για δεύτερη φορά το γιατρό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey