Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σε εφήβους, της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις ώρες παραμονής στο διαδίκτυο.
Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας σε εφήβους 15 ετών, της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις ώρες παραμονής στο διαδίκτυο.Οι ειδικοί μιλούν πλέον για μια επικίνδυνη εφηβική νόσο.
Αναδημοσιεύουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας (από την «Καθημερινή» της Κυριακής 22/11/2009), καθώς και το σχετικό άρθρο της Κατερίνας Μάτσα, ψυχιάτρου, επιστημονικής υπεύθυνης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω Ψ.Ν.Α..
Μια δεύτερη, ψηφιακή ζωή
Η εξάρτηση από το διαδίκτυο, αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εξάρτησης. Εκδηλώνει την εξάντληση του πολιτισμού ενός παρηκμασμένου κόσμου, όπου η τεχνολογία, από μέσον χειραφέτησης του ανθρώπου, μετατρέπεται σε μέσον τυραννικού καταναγκασμού και ολοκληρωτικής απώλειας της ελευθερίας του.
Σ’ έναν πολιτισμό όπου κυριαρχεί η εικόνα και η απουσία διαλόγου και διαπροσωπικής επικοινωνίας, διαμορφώνονται όλοι οι όροι που ωθούν τους νέους στη μανιώδη αναζήτηση μιας εικονικής πραγματικότητας ως υποκατάστατο της δικής τους μίζερης καθημερινότητας. Η ακατανίκητη τάση υποκατάστασης του κενού εμπειρίας, που χαρακτηρίζει τη μοναχική, ανιαρή και χωρίς ουσιαστικές σχέσεις, ευκαιρίες και νόημα, προσωπική τους ζωή, τους ωθεί στην παρορμητική αναζήτηση μιας ψηφιακής «δεύτερης ζωής», γεμάτης με εκπληκτικές εμπειρίες, ευκαιρίες και σχέσεις, που δεν μπορούν να πραγματώσουν στη ζωή τους. Μέσα σ’ αυτήν τη βαθιά αλλοτριωτική διαδικασία, όλοι αυτοί οι νέοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες μιας βαθμιαίας και αναπόφευκτης συρρίκνωσης και τελικά καταστροφής της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής.
Από αυτήν την άποψη, η εξάρτηση από το διαδίκτυο, η πιο σύγχρονη μορφή εξάρτησης, αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο ακραία μορφή αλλοτρίωσης του ανθρώπου της εποχής μας. Κατερίνα Μάτσα