Στις δράσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου εντάσσεται, επιπλέον, πρόγραμμα εγγραμματισμού των μαθητών, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Πρόγραμμα εγγραμματισμού από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Στις δράσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου εντάσσεται, επιπλέον, πρόγραμμα εγγραμματισμού των μαθητών, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ποσοστό τουλάχιστον 10% των μαθητών, που περνούν από το δημοτικό στο γυμνάσιο, έχουν σοβαρές μαθησιακές ελλείψεις στη γλώσσα και τα μαθηματικά.
Το πρόγραμμα, που έχει προταθεί στο υπουργείο Παιδείας, αφορά αρχικά τη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, καθώς επίσης το σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνουν την παραγωγή υλικού και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε διδακτικές προσεγγίσεις, που θα διαφοροποιούνται από τη γενική διδασκαλία.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Ματσαγγούρα, αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου, θα προηγηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος γραμματισμού και σε τι αυτό συνίσταται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κ. Σωτήρη Γκλαβά, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένα παράλληλο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 50.000) πάνω σε νέα λογισμικά, έτσι ώστε να αρχίσει η χρήση τους μέσα στην τάξη.
Πρόσκληση του Ιδρύματος Λάτση
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προσκαλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προτάσεις για την εκπόνηση πρωτότυπων μελετών για το έτος 2010, στα εξής γνωστικά πεδία:
1. Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Θεσμοί και Αγορές - Θεσμοί, Αξίες, Πεποιθήσεις και Συμπεριφορά - Περιβάλλον και Κοινωνία - Ο Ανθρώπινος Νους και η Πολυπλοκότητά του - Πολιτισμοί και Πολιτισμική Παραγωγή - Η Μελέτη του Ανθρώπινου Παρελθόντος)
2. Θετικές Επιστήμες (Επιστήμη των Υπολογιστών και Πληροφορική - Προϊόντα και Μηχανική Διεργασιών - Γεωεπιστήμες)
3. Επιστήμες της Ζωής (Διαγνωστικά Εργαλεία, Θεραπείες και Δημόσια Υγεία - Εξελικτική, Πληθυσμιακή και Περιβαλλοντική Βιολογία - Εφαρμοσμένες Επιστήμες της Ζωής και Βιοτεχνολογία)
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2009. Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα www.latsis-foundation.org
Για την ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου
Ταξιδέψτε στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου και δείτε μούμιες και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά κτερίσματα, με ένα κλικ στο www.mcq.org/momies. Η ιστοσελίδα είναι πρόσφατη δημιουργία του Μουσείου του Κεμπέκ στον Καναδά και παρουσιάζει εκτενώς την έκθεση αιγυπτιακών αντικειμένων που θα φιλοξενηθεί εκεί για περίπου ένα χρόνο. Εκτός από τα ούτως ή άλλως ενδιαφέροντα εκθέματα, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και e-απεικονίσεις του τρόπου μουμιοποίησης των νεκρών, να μελετήσετε τις σαρκοφάγους, την ιστορία και τις πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων σχετικά με τη μετέπειτα ζωή κ.λπ.. Υπάρχει και bonus: παιχνίδια με θέμα την αρχαία Αίγυπτο!