Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Ταξιάρχης Βέρρος...

Στόχος στο τέλος της θητείας του να έχει βελτιωθεί η ζωή των πολιτών [Vid]

26/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 27/09/2022 - 09:19

Διανύοντας τον τέταρτο χρόνο θητείας στα ηνία του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου και με το άρωμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών να είναι στον ορίζοντα ο Ταξιάρχης Βέρρος παραχώρησε στο «Ε» μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης κάνοντας την αυτοκριτική του και μιλώντας για το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδήθηκε κατά την έναρξη αυτής της θητείας και που δεν ήταν άλλο από το να «οικοδομήσει» τον νεοσύστατο Δήμο. Ηθική ικανοποίηση με την ολοκλήρωση της τετράχρονης αυτής περιόδου θα είναι για εκείνον η παραδοχή από πλευράς δημοτών της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.  

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος

Προτεραιότητα στην διάρκεια διαχείρισης του Δήμου θέλησε να δώσει σε Γεωργία - Κτηνοτροφία και Τουρισμό τονίζοντας ότι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών που συνδέουν οικισμούς καθώς όπως είπε έτσι θα απαλλαγεί μια και καλή ο Δήμος από τα έξοδα της συνεχούς συντήρησης της αγροτικής οδοποιΐας. Στον άξονα Τουρισμός μνεία έγινε στις θερμές πηγές τις οποίες χαρακτήρισε ανεκμετάλλευτο πλούτο για τον Δήμο και την Λέσβο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου θα λειτουργούν τον επόμενο χρόνο. Αναφορά βεβαίως έγινε και στην καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Βρίσας-Βατερών που συντάραξε την περιοχή. Ακόμη τόνισε σε ότι έχει να κάνει με την Πολεοδομία ότι έγιναν πρώτες συζητήσεις και οι αποφάσεις του δήμου αναμένονται μετά τη συζήτηση και στο δημ. συμβούλιο. Κάνοντας την αυτοκριτική του παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη χωρίς ωστόσο να εντάσσει σε αυτά το «Αφεντέλι στην κατηγορία αυτή. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές τόνισε ότι θα διατηρήσει τους συνεργάτες του, σαφώς αναμένεται να υπάρξουν νέες προσθήκες ενώ το ψηφοδέλτιο αναμένεται να κοινοποιηθεί την επόμενη περίοδο.  

Με προτεραιότητα την Γεωργία - Κτηνοτροφία & τον Τουρισμό  

Απαντώντας ως προς τις προτεραιότητες που είχε θέσει τόνισε ότι εκείνες επικεντρώθηκαν στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του Δήμου που όπως τόνισε είναι η Γεωργία - Κτηνοτροφία και ο Τουρισμός. Παράλληλα δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τους οικισμούς του Δήμου, που όπως υποστήριξε, για πολλά χρόνια ήταν παραμελημένοι. «Στόχος ήταν να δώσουμε ώθηση σε αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες οικονομίας και να ανατάξουμε τους οικισμούς. Και αυτό ακριβώς κάναμε». Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή επικεντρώθηκε στην ανάπλαση και δημιουργία παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων αλλά και στην ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών που περιλαμβάνει την καθαριότητα και την υδροδότηση.  

«Το επόμενο μήνα θα παραδοθούν προς χρήση 16 παιδικές χαρές και έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ [Α.Τ.] άλλες 26, οι οποίες έχουν εγκριθεί και ακολουθεί η δημοπράτησή τους. Έχουμε παραδώσει 6 γήπεδα ποδοσφαίρου, δημοπρατήσαμε άλλα δύο μεγάλα σε Άγρα και Πολιχνίτο. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το ταρτάν στο γήπεδο Καλλονής, ακολουθεί η ανάπλαση του αθλητικού χώρου και των κτιρίων που προσφάτως δημοπρατήθηκαν. Επιπλέον έχουν κατασκευαστεί 3 γήπεδα μπάσκετ και έχουν ενταχθεί άλλα 13 που θα δημοπρατηθούν. Ακόμη έχει εγκριθεί στο Α.Τ. το Αθλητικό Κέντρο το οποίο θα δημιουργηθεί στην Σκάλα Καλλονής. Επιπλέον δημοπρατείται το ταρτάν στο γήπεδο Μήθυμνας». 

Στο κεφάλαιο καθαριότητα τόνισε ότι έχει ανανεωθεί σχεδόν όλος ο στόλος οχημάτων, ενώ σε ότι αφορά την ύδρευση είπε πως παρεμβάσεις γίνονται σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΛ όπου απαιτείται και επιπροσθέτως εντάσσονται έργα για την αποκατάσταση του δικτύου με πρόσφατο εκείνο του Μολύβου. «Αυτή τη στιγμή γίνεται παρέμβαση στην υδατοδεξαμενή του Βαφειού, ενώ λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε στην Άγρα».  

Επιπλέον έχουν γίνει παρεμβάσεις σε γέφυρες που ήταν κατεστραμμένες, όπως εκείνη της Βρίσας, ενώ δρομολογείται των Μακάρων, των Βατερών, κατασκευάζεται στο Σίγρι ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.  

«Είναι βασικό να απαλλαγούμε από πολλά χιλιόμετρα συντήρησης αγροτικής οδοποιΐας» 

Στην ατζέντα της η Δημοτική Αρχή έχει συμπεριλάβει την ανάπλαση του οδικού δικτύου που συνδέει μεταξύ τους οικισμούς. Παράδειγμα αποτελούν ο δρόμος Άγρας - Χιδήρων και Τζιχράντας - Σκουτάρου. Ο κ. Βέρρος εξηγεί ότι το σχέδιο αυτό εξυπηρετεί τους δύο προαναφερθέντες πυλώνες της οικονομίας. «Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος της Κρεμαστής, συνδέοντας την Αγία Παρασκευή με τον δρόμο Καλλονής - Πέτρας, έχουν ολοκληρωθεί οι παρακαμπτήριες στην Σκάλα Συκαμιάς, στην Πέτρα, είναι σε εξέλιξη ο δρόμος Λισβόρι - Σκαμνιούδι και το χρονικό διάστημα που ακολουθεί ξεκινούν τα έργα στους δρόμους Σκουτάρου - Τζιχράντας και Άγρας - Χιδήρων. Αναμένεται να δημοπρατηθούν, μέσω του προγράμματος Α.Τ. η Ποταμιά που συνδέει την Ανεμώτια με τον επαρχιακό δρόμο Καλλονής - Παρακοίλων, ο Ταξιάρχης Ι Λαγκάδα στον Μανταμάδο, Τσιχλιώτα και Ταβάρι -Χρούσος, Μανταμάδος - Παλιός». Αίτημα, για την σύνδεση από το Καλό Λιμάνι στην Αρχαία Άντισσα, έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα, ενώ έχει εκπονηθεί η μελέτη που συνδέει Αρχαία Άντισσα με Γαβαθά. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη σύνδεση του Μολύβου με το Σίγρι παραλιακά, δημιουργώντας μία εναλλακτική διαδρομή».  

Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τις παρακαμπτήριες Πολιχνίτου, Αγίας Παρασκευής, του δρόμου που οδηγεί στις θερμοπηγές Λισβορίου, του δρόμου στο Γλάρο κά.  

«Είναι βασικό να απαλλαγούμε από πολλά χιλιόμετρα συντήρησης αγροτικής οδοποιΐας» είπε ο κ. Βέρρος καταλήγοντας.  

«Πιστεύω ότι οι πηγές Πολιχνίτου τον επόμενο χρόνο θα λειτουργούν» 

Ανεκμετάλλευτο πλούτο τόσο για τον Δήμο όσο και για το νησί χαρακτήρισε τις θερμές πηγές. «Υπάρχουν 3 θερμές πηγές, στον Πολιχνίτο, στο Λισβόρι και στην Εφταλού για τις οποίες δεν είχε παρθεί ποτέ αναγνώριση του πόρου. Εμείς το πρώτο που κάναμε ήταν να πάρουμε την αναγνώριση για τον Πολιχνίτο με ΦΕΚ, ενώ ολοκληρώνεται η αναγνώριση στο Λισβόρι και στην Εφταλού. Έχουμε προχωρήσει ήδη στην αξιοποίηση της πηγής του Πολιχνίτου και το ίδιο θα κάνουμε για τις άλλες δύο. Έχει κοινοποιηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των θερμών Πηγών του Πολιχνίτου που «κλείνει» τον Οκτώβριο και πιστεύω τον επόμενο χρόνο θα λειτουργούν».  

«Θέλω να δω την περιοχή της Βρίσας σε καλύτερη κατάσταση»  

Οι δράσεις σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πληγών που δημιούργησε η φωτιά στο τρίγωνο Βρίσα - Βατερά - Σταυρός τόνισε ότι είναι κοινές με Περιφέρεια και Υπουργείο. «Θεωρώ ότι στην πυρκαγιά η Πολιτικής μας Προστασία με τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Αξή πήγε πάρα πολύ καλά (..) Έχουμε βγάλει κάποιες μικρές εργολαβίες για την αποκατάσταση της παραλίας και των αγροτικών δρόμων και περιμένουμε τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Έχουν έρθει 250.000 ευρώ από το Υπουργείο και υπόσχεση είναι ότι θα δώσουν κι άλλα». Ολοκληρώνοντας την απάντησή του ως προς αυτό το σκέλος τόνισε ότι θέλει να δει την περιοχή σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν τα γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2022.  

«Σύντομα θα έχουμε αποφάσεις για την Πολεοδομία» 

Η διάσπαση της Πολεοδομίας έγινε και εξαιτίας της έλλειψης συνεννόησης με τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά κυρίως για να εξυπηρετηθεί η Βρίσα με τα σεισμόπληκτα. «Το βασικό μου πρόβλημα τότε ήταν να βγουν οι άδειες της Βρίσας. Πράγματι καταφέραμε να εκδώσουμε περί τις 150 άδειες και θεωρώ ότι πέτυχε ο σκοπός αυτός. Από κει και πέρα είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση, έχουμε ήδη κάνει μία με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Μυτιλήνης Γιάννη Βατό. Σε επόμενο στάδιο θα γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σύντομα θα έχουμε αποφάσεις». Ως προς τους όρους που ο ίδιος θέτει ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα όρων αλλά ορθής λειτουργίας. «Αυτή τη στιγμή καμία από τις δύο πολεοδομίες δεν λειτουργεί σωστά».  

«Δεν εντάσσω το Αφεντέλι στην κατηγορία λαθών» 

«Αυτός που δεν κάνει λάθη κατοικεί στο Βατικανό. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουν», είπε κάνοντας αυτοκριτική, ενώ σε ερώτημα που του τέθηκε αν εντάσσει στην κατηγορία λαθών, από άποψη διαχείρισης, την υπόθεση Αφεντέλι είπε: «Όχι το κεφάλαιο Αφεντέλι δεν το εντάσσω σε αυτή τη κατηγορία. Σας έχω πει και κατά το παρελθόν ότι φρόντισε πάρα πολύς κόσμος εδώ και πολλά χρόνια ώστε η υπόθεση στο Αφεντέλι να «δεθεί» καλά υπέρ του ιδιώτη με αποφάσεις δικαστηρίων, εγκρίσεις κλπ. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από τον τελικό αποδέκτη που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου να κάνει τα «στραβά μάτια» σε όλες τις εγκρίσεις των δικαστηρίων και όλων των άλλων Υπηρεσιών. Όταν θες να κάνεις κάτι το κάνεις προηγουμένως. Δεν μπορείς να πας στην Πολεοδομία με όλες τις εγκρίσεις και η Πολεοδομία να σου αρνηθεί την άδεια. Από κει και πέρα υπάρχει η δικαστική οδός». 

«Η εισδοχή των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση σταματά ανθρώπους ικανούς»  

Στο κεφάλαιο αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα σε εκείνο των συνεργασιών που σταμάτησαν, έγινε αναφορά στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου», Στρατή Ζαφείρη και στον τέως Γενικό Γραμματέα του Δήμου Άρη Ελευθερίου. Στο ερώτημα αν αυτές οι δύο απώλειες κόστισαν στη δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος απάντησε: «Με τον κ. Ζαφείρη υπήρξε διακοπή συνεργασίας, ο κ. Ελευθερίου παραιτήθηκε. Όλα κοστίζουν στον Δήμο. Από κει και πέρα ουδείς αναντικατάστατος».  

Ίδιοι αναμένεται να είναι οι συνεργάτες του Δημάρχου στην μάχη των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ όπως πρόσθεσε θα υπάρξουν κάποιες προσθήκες με ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν έχουμε δεσμεύσεις, δεχόμαστε ανθρώπους από όλους τους χώρους. Το ψηφοδέλτιο ήδη καταρτίζεται και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο. Ικανοί υπάρχουν παντού και είναι πολλοί. Θα πρέπει να ξέρετε το εξής πως η εισδοχή των κομμάτων μέσα στην αυτοδιοίκηση σταματάει ανθρώπους ικανούς, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε».  

«Στόχος μας να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών»  

Ο κ. Βέρρος χαρακτήρισε δύσκολη όλη την διάρκεια της θητείας καθώς όπως εξηγεί κλήθηκε να διαχειριστεί αρχικά έναν Δήμο που μόλις γεννιόταν και κατάφερε, όπως λέει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μέσα σε ένα τρίμηνο. Ακολούθως έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό «Δεν ήταν τόσο πολύ δύσκολη η Καράβα. Η χειρότερη ήταν η Άντισσα και αυτό είναι κάτι που δεν το έχει αντιληφθεί κανένας. Αν είχε περάσει τότε η πρόταση να γίνει το κέντρο στην Άντισσα αυτό θα διέλυε όλο το Δήμο Δυτικής Λέσβου και θα κατέστρεφε και το λιμάνι του Σιγρίου. Εγώ θεωρώ μεγαλύτερη επιτυχία την αποτροπή δημιουργίας δομής στην Άντισσα παρά την Καράβα». Εν συνεχεία έκανε μνεία στον κορονοϊό και πως αυτός επηρέασε αρνητικά την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και της παραγωγής εσόδων για τον Δήμο ως αποτέλεσμα της σχεδόν μηδενικής καταναλωτικής κίνησης στα μαγαζιά της περιοχής που αποδίδουν μέρος των εσόδων στο Δήμο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που, στον αντίποδα, αύξησε τα έξοδα για τον Δήμο. Στο κεφάλαιο των δύσκολων στιγμών συμπεριέλαβε και τις εκτεταμένες ζημιές από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών που παρατηρήθηκαν στο Δήμο.  

«Είναι ένας δύσκολος Δήμος. Δεν είναι εύκολο να διοικηθεί και δεν είναι εύκολος για να επιβιώσει. Αυτό που θέλω ολοκληρώνοντας αυτή τη θητεία είναι να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι μας και να έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey