Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στόχος η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Δυτικής Λέσβου
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στο Μουσείο Ελαιουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στην Αγία Παρασκευή, υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκο Ζούρο.
Η προγραμματική συμφωνία αφορά την πράξη με τίτλο «ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Δυτικής Λέσβου και αξιοποίηση της αναγνώρισης της Λέσβου ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO».
Κατά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Βέρρος ανακοίνωσε σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών του Δήμου Δυτικής Λέσβου με σκοπό α) την υποστήριξη και αξιοποίηση της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, β) την υποστήριξη δράσεων ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς, της γεωποικιλότητας και της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών, της ορνιθοπανίδας και των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου καθώς και γ) την υποστήριξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Δυτικής Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα κλιματικής κρίσης, φυσικών κινδύνων και αντιμετώπισης καταστροφών.
Παραχώρηση του ΚΑΠΗ Άντισσας & του παλαιού Σχολείου Ρέμας
«Με την προγραμματική συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ένα σημαντικό φορέα του τόπου μας που φέτος κλείνει τα 30 χρόνια της λειτουργία του δηλώνουμε ότι έμπρακτα στηρίζουμε διαδικασίες προσέλκυσης πανεπιστημίων και σχολείων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.
Υποστηρίζουμε δράσεις δημιουργίας υποδομών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Δυτική Λέσβο, μονοπάτια, παρατηρητήρια, σημεία ενημέρωσης επισκεπτών κλπ, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των επισκεπτών της Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς, της γεωποικιλότητας, της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών, της ορνιθοπανίδας και των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου.
Υποστηρίζουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Δυτικής Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα κλιματικής κρίσης, φυσικών κινδύνων και αντιμετώπισης καταστροφών.
Συμμετέχουμε στην διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων, προπάντων όμως με την σημερινή προγραμματική συμφωνία θέλουμε να αξιοποιήσουμε για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις δημοτικά ακίνητα και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ξεχασμένων οικισμών και τελικά στην ανάπτυξη των χωριών του τόπου μας με μοχλό τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης δύο κλειστών και εγκαταλελειμμένων χώρων που οι νέες χρήσεις τους είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουν σε αναπτυξιακές πορείες για την Δυτική Λέσβο.
Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει ήδη θετική γνωμοδότηση από τις τοπικές κοινότητες.
Το εγκαταλελειμμένο και ουδέποτε αξιοποιημένο Δημοτικό Κτίριο του ΚΑΠΗ της Άντισσας θα παραχωρηθεί στο Μουσείο το οποίο θα το αξιοποιήσει μετατρέποντάς το σε Κέντρο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Φιλοξενίας Φοιτητών οι οποίοι έρχονται στην Λέσβο για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος, στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου και στην φιλοξενία θερινών σχολείων.
Πέραν της προφανούς σημασίας της παραχώρησης θα απασχοληθεί προσωπικό από την τοπική κοινότητα της Άντισσας και γενικότερα από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Ο δε αναξιοποίητος ξενοδοχειακός εξοπλισμός θα παραχωρηθεί σε δομές περίθαλψης και υγείας στο Δήμο μας σε όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Η λειτουργία του Κέντρου αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της περιοχής και ιδιαίτερα εντός της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου κατά τους μήνες Μάρτιο – Νοέμβριο, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιούνται, επισκέψεις και ασκήσεις πεδίου ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων γεγονός που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην περιοχή.
Στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παραχωρηθεί το κτίριο του παλαιού σχολείου που βρίσκεται στον οικισμό Ρέμα της Δημοτικής Κοινότητας Βατούσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών για την βιοποικιλότητα και την γεωποικιλότητα της Δυτικής χερσονήσου της Λέσβου. Ας σημειωθεί ότι ο χώρος είχε παραχωρηθεί παλαιότερα από τον Δήμο Ερεσού – Άντισσας, για τον σκοπό δημιουργίας κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγινε δυνατή η χρηματοδότηση της δράσης.
Στην συνέχεια με την δημιουργία του Δήμου Δυτικής Λέσβου το έργο αυτό δεν ήταν στις προτεραιότητες για τον ενιαίο Δήμο. Στόχος μας η ενίσχυση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός της φύσης, φυσιολατρικός τουρισμός και η χρήση του στην διάρκεια εκπαιδευτικών επισκέψεων .
Επίσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παραχωρηθούν χώροι του Δημοτικού Σχολείου Βατούσας προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί εκπαιδευτικές δράσεις. Οι νέες χρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση επισκεπτών της περιοχής, ενώ αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και γενικότερα στην Δυτική Λέσβο», είπε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.
Ζούρος : Μέσα από την συνεργασία αυτή όλοι έχουμε να κερδίσουμε
«Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, να ευχαριστήσω και εγώ τον Δήμαρχο για την υπογραφή αυτής της προγραμματικής συμφωνίας – συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο και στο Δήμο που θα επιτρέψει ακόμη περισσότερες δράσεις να εξελιχτούν στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εδώ και 30 χρόνια δραστηριοποιείται για την ανάδειξη της Φυσικής Κληρονομιάς αυτού του τόπου γιατί πιστεύουμε ότι αυτά τα βράχια, αυτοί οι απολιθωμένοι κορμοί, αυτή η φύση που έχει η Λέσβος, αξίζει να προβληθεί και να αναδειχθεί γιατί μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.
Τα προηγούμενα χρόνια – το είπε και ο Δήμαρχος – λόγω και της οικονομικής κρίσης- υπήρχε δυσκολία στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων και στην συνέχεια είχαμε και την πανδημία του κορονοϊού που σταμάτησε τις τουριστικές δράσεις.
Όμως από την προηγούμενη χρονιά είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων αλλά και σχολείων από όλη την Ευρώπη να έρθουν να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και για μας ως οργανισμός είναι πολύ σημαντικό ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμος που περιλαμβάνει στα χωρικά του Διοικητικά του όρια το σημαντικότερο, ίσως, γεωλογικό μνημείο της Λέσβου και της χώρας έρχεται να συνεισφέρει και να υποστηρίξει αυτή τη προσπάθεια με προφανές όφελος προς τις τοπικές κοινωνίες.
(..) Είναι πολύ σημαντικό ότι δημιουργούνται υποδομές που θα επιτρέψουν την φιλοξενία σχολείων και πανεπιστημίων. Πρέπει να πω ότι μόνο για την φετινή χρονιά έχουμε ήδη για τους προσεχείς μήνες τουλάχιστον 10 διαφορετικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός Λέσβου που πρόκειται να επισκεφτούν την περιοχή για ασκήσεις υπαίθρου – όχι για απλές επισκέψεις- ενώ ταυτόχρονα και τα διεθνή μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Αιγαίου αξιοποιούν την περιοχή και πρόκειται να πραγματοποιήσουν επίσης όλους τους προσεχείς μήνες σειρά δράσεων στο πεδίο. Αυτονόητα η βοήθεια του δήμου είναι πάρα πολύ σημαντική ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε των σχολείων και των πανεπιστημίων που θα έρχονται στο νησί μας και ειδικότερα θα μπορούν να διαμείνουν και να πραγματοποιήσουν δράσεις στους οικισμούς του Δήμου Δυτικής Λέσβου και φυσικά κερδίζοντας το σύνολο του νησιού αλλά και της χώρας από την προβολή αυτών των μνημείων.
Πρέπει να πω ότι ιδιαίτερα το μνημείο αυτό δεν είναι μόνο εντοπισμένο στην περιοχή ανάμεσα στην Άντισσα, στο Σίγρι και την Ερεσό αλλά έχουμε και το ηφαιστειακό κέντρο της Βατούσας, το οποίο είναι το ηφαίστειο το οποίο ουσιαστικά δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος. Έτσι λοιπόν η συνολική ανάδειξη του Φυσικού πλούτου της Δυτικής Χερσονήσου της Λέσβου όπως και του μεγάλου ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου, θα βοηθήσει πολλαπλά και μέσα από εξέλιξη δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που είναι και το ζητούμενο αυτής της συνεργασίας» είπε στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νικόλαος Ζούρος.