Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια μοναδική εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του Ν. Ζούρου για το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Αναμφισβήτητα ξεχωριστή ήταν η εκδήλωση τιμής για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που διοργάνωσαν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Θεοφάνης Σιγριανής», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Σιγριανών «το Σίγρι» τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το πρόσωπο που τιμήθηκε δεν ήταν άλλο από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρο του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Νικόλα Ζούρο που κατάφερε με συστηματική εργασία να μετατρέψει το Μουσείο αλλά και ολόκληρο το Σίγρι σε ένα μοναδικό σημείο στον χάρτη της Λέσβου που έχει γίνει προορισμός επισκεπτών εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού.
«Με το ασίγαστο πάθος του για την επιστήμη της γεωλογίας κατόρθωσε μέσα από ένα τεράστιο ανασκαφικό, ερευνητικό και εκδοτικό έργο, καθώς και με την συνεργασία πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να αναδείξει το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα γεωμνημεία παγκοσμίως και στη συνέχεια να συμβάλει έτσι ώστε ολόκληρο το νησί να χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO» είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», Φωτεινή Τιρπιντίρη και πρόσθεσε «Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού Νίκου Σηφουνάκη έχει κύριους σκοπούς τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη των απολιθωμένων δέντρων και παρέχει ευρύτερα την δυνατότητα να αναδειχθεί ως αδιάσπαστο σύνολο η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου. Στο πρόσωπό του Νίκου Ζούρου τιμούμε και τους εκλεκτούς συνεργάτες του επιστήμονες, ερευνητές, ανασκαφείς, συντηρητές, εργατικό προσωπικό και φυσικά το προσωπικό του Μουσείου». Για τους λόγους αυτούς οι πρόεδροι των συλλόγων Χρήστος Χατζάκης, Φωτεινή Τιρπιντίρη και Μαρία Κατσούλη απόνειμαν τιμητική πλακέτα στον κ. Νικόλα Ζούρο για την προσφορά του στην επιστήμη και την προβολή του τόπου διεθνώς.
Ζούρος: Το ταξίδι συνεχίζεται
«Με βαθύτατα αισθήματα ευθύνης απέναντι στον τόπο και την ιστορία του οι άνθρωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι ταγμένοι για να φέρουν σε πέρας αυτό το πολυποίκιλο έργο σε πολλά επίπεδα το οποίο βλέπετε να ξεδιπλώνεται, όχι μόνο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στα υπαίθρια πάρκα αλλά πλέον και στην διαδρομή που καταλήγει μέχρι το Σίγρι. Όμως το ταξίδι συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολλά ακόμα χρόνια γιατί ακριβώς το αξίζει ο τόπος, αυτό το μικρό χωριό, μια κουκίδα(..). Αυτή λοιπόν την μικρή κουκίδα, ο στόχος όλων μας είναι να την κάνουμε ένα μεγάλο αστέρι που να φωτίζει το μέλλον όλων μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζούρος.
Η βραδιά της Πανσελήνου του Αυγούστου, έγινε ακόμη πιο μαγική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας χάρη στο μελωδικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν δύο διακεκριμένοι μουσικοί, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην κλασική κιθάρα και ο Κώστας Θωμαΐδης στο τραγούδι.