Οδοιπoρικό στη Λέσβο

Ο Αλμπέρ Καμύ Ο Αλμπέρ Καμύ

Ο Αλμπέρ Καμύ στη Λέσβο

11/05/2023 - 10:30

Ο Αλμπέρ Καμύ (Αλγερία 1913-Γαλλία 1960), ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς και ακτιβιστές διανοούμενους του 20ου αι (Βραβείο Νόμπελ το 1957) είχε έλθει στην Ελλάδα πέντε φορές, στην «χώρα του μύθου και της πραγματικότητας την οποία ονειρευόταν».1

Στο πέμπτο ταξίδι επισκέπτεται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τις 9 Ιουν. 1958. Μένουν 15 μέρες στην Ρόδο. Μαζί είναι ο Μισέλ Gallimard (του γνωστού εκδοτικού οίκου που εκδίδει τα βιβλία του Καμύ) με την Ζανίν και η οικογένεια του ζωγράφου και μακετίστα των εκδόσεων Gallimard Μάριου Πράσινου (Κατερίνα και Ιώ). Το σκάφος «Φαντασία» έχει έναν Άγγλο Καπετάνιο και την γυναίκα του (μαγείρισσα) και δύο Έλληνες Ναύτες. Είναι παλιό πολεμικό, μεταποιημένο σε κότερο και νοικιασμένο από τον Μισέλ. Μαζί του, μόνο στην Ρόδο, ήταν και η φίλη του Καμύ, ηθοποιός Μαρία Καζαρές.1 Στο ταξίδι επισκέπτονται τη Σύμη, την Κω, την Ψέριμο, την Πάτμο, τους Φούρνους, τη Σάμο και στις 20 Ιουν. φθάνουν στην Χίο. Στις 22 Ιουνίου φθάνουν στην Μυτιλήνη. Αντιγράφω ότι σημείωσε ο Καμύ στο ημερολόγιο του «Προς τη Μυτιλήνη. Μεγάλο άνοιγμα διακεκομμένο από κόλπους και παραλίες. Τα ελαιόδενδρα κατεβαίνουν σχεδόν ως τη θάλασσα. Ο Π (Πράσινος) είναι άρρωστος. Γιατρός (Παρίτης, ίσως Παρίτσης) Ανάβαση στην Αγιάσο. Μπάνιο. Κολυμπώ λίγο. Αναχωρούμε πλέοντας κατά μήκος του νησιού. Προς το τέλος του απογεύματος εκατοντάδες θαλάσσια χελιδόνια που πετούν στην επιφάνεια του ασάλευτου νερού, ανεβαίνουν στο πλοίο. Άφιξη στο Σιγρί (ή Σιγκρί 1) Σιγρί. Επιστροφή στο Σιγρί. Οι δύο κόλποι κλειστοί. Οι λόφοι φαλακροί. Το νερό λείο, το βραδυνό φως. Ο κόσμος και η ζωή τελειώνουν εδώ. Και ξαναρχίζουν. Τη νύχτα το χωριό, όπως φαίνεται από το πλοίο, φωτισμένο από τις φωτιές του Αι Γιάννη» (προφανώς τα κάψαλα). 2 Αποπλέουν το βράδυ για την Σκύρο. Αυτές είναι οι σημειώσεις του Καμύ στο ημερολόγιο του για το νησί.

Ο Μάριος Πράσινος, που συνοδεύει τον Αλμπέρ Καμύ, είναι γνωστός Ελληνιστής ποιητής και ζωγράφος του Παρισιού, Κωνσταντινοπολίτης (1916-1985) στην καταγωγή, με αρκετές εκθέσεις στην Αθήνα και διαμονή στις Σπέτσες (έγραψε το «Μελτέμι»). Σ’ αυτόν απευθύνεται το 1920, ο μεγάλος Χαλκιδαίος συγγραφέας Γιάννης Σκαρίμπας, το1936. Στις αρχές του '60, οι Κατακουζηνοί διατηρούν φιλολογικό σαλόνι, στο σπίτι τους Πινδάρου 7, από όπου φωτογραφίζονται οι 12 κορυφαίοι πεζογράφοι, ποιητές και κριτικοί (δύο Νόμπελ ανάμεσα τους) «άτυπη εικόνα της Γενιάς, οι 12 Απόστολοι, οι 12 Θεοί του Ολύμπου, όλοι κάτοικοι Αθηνών, χωρίς γυναικεία παρουσία» με απουσία της Περιφέρειας και επομένως του Σκαρίμπα.3 Δεν είναι γνωστό αν ο Καμύ ήλθε σε επαφή με την οικογένεια Κατακουζηνού. Στο ίδιο ημερολόγιο ο Καμύ, πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, μένει σε ξενοδοχείο και επισκέπτεται, τους Δελφούς, την Κόρινθο, την Πάτρα, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, το Άργος και αναχωρεί. 2(σελ 306). Δεν αναφέρεται πουθενά η οικογένεια Κατακουζηνού και είναι βέβαιο, ότι η τελευταία δεν είχε καμιά σχέση με το ταξίδι του στο νησί. 4

1.Ολιβιέ Τόντ: ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ ΜΙΑ ΖΩΗ Καστανιώτης 2009 σελ. 557

2. ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ Σημειωματάρια ΒιβλίοΤρίτο Μάρτιος 1951-Δεκέμβριος 1959 Πατάκης 2022.σελ. 303-304

3.Αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα: The books journal Τεύχος 140-Μάρτιος Συμεών Γρ. Σταμπουλού Ο νεωτεριστής; Ποιητής της παράδοσης σελ. 34-384.

4.Λητώ Κατακουζηνού Συντροφιά με τον Αλμπέρ Καμύ Εκδόσεις Ερμείας από το οποίο υπάρχει δημοσίευμα του Αντώνη Χιώτη, στην Εφ. Πολιτικά της 20 Νοε.του 2011 και Δημήτρης Ρηγόπουλος στην Εφ. Πόλη 16/2/2015’ Όταν ο Αλμπέρ Καμύ ονειρευόταν μια άλλη ζωή στο Σίγρι της Λέσβου» 2023.

 

και στο αριστούργημα του

Ο Γκαστόν και ο Ανιψιός του Μισέλ Γκαλλιμάρ

με την φίλη του ηθοποιό Μαρία Καζαρές

το «Σιγρί»

το Αιγαίο που διέσχιζε το 1958

οι «11 θεοί στο σπίτι των Κατακουζηνών»

η Λητώ Κατακουζηνού για τον Καμύ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey