Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Kelemiye-Ευεργέτουλας 48
Περιγράφοντας τον τόπο του μεγάλου κάμπου, είναι σκόπιμο να αναφέρονται χνάρια έξω από τα «σύνολα» των πιθανών υποθέσεων! Τόποι που μέσα σε διάσπαρτη στα περιβόλια κεραμική, φιλοξενούν το «κέντρο», ένα αστέγαστο ιερό ή και το ερείπιο ενός ναού!
Έτσι, ερείπιο ενός ναού, αποτελεί και η Παναγιά στα «Μάγαινα», στο ανατολικό επίπεδο του κάμπου! Νομίζω ότι αποτελεί τμήμα του συνόλου της Μητρόπολης! Ναός Βυζαντινός, παρόμοιος με αυτόν στο Ένθρονο, με τον νότιο τοίχο με εσωτερική κόγχη, να σώζεται στα τρία μέτρα! Κατασκευή με λαξευμένη και αλάξευτη πέτρα και τούβλα, με μέρος του βορινού τοίχου, με το ιερό και τις δύο πλάγιες κόγχες (ένα μέτρο) και μια εξωτερική αψίδα από τούβλα, έχει διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη, όπως τρεις αράβδωτους κίονες, ένα σπασμένο θωράκιο, έναν κιονίσκο με σταυρό και δύο αμφικιονίσκους παραθύρων! Αναφέρεται τοιχογραφία στον νότιο τοίχο και ένα χρυσό νόμισμα του 1400. Ο Τάξης το αναφέρει το 1909, σαν Βυζαντινό Ερείπιο»! Μια κυκλική στέρνα από ιγκνιβρίτη μάλλον ανήκε σε ελαιόμυλο της περιοχής!*
Το άλλο μνημείο βρίσκεται στις ορεινές, ασβεστολιθικές παρυφές του κάμπου, ανατολικά του Ένθρονου, και δίπλα στο ποτάμι! Τμήμα του λόφου το κατέστρεψε ο νέος δρόμος, πριν την Καρίνη! Ένα κυκλικό κτίσμα, βρίσκεται εκεί (καμίνι μάλλον) και βορειότερα του, σώζεται το θεμέλιο ιερού, με τμήμα του βορινού τοίχου, κάτω από ένα πρίνο, με θέα τον κάμπο, και επάνω από το ποτάμι, το οποίο πιο κάτω περνά από τους νερόμυλους (Μυλέλια)! Λατρεύεται σαν Άγιος Κωνσταντίνος! Το 1987 υπήρχαν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού όπως τμήμα κιονίσκου, τμήμα κίoνος, τμήμα θωρακίου, σπασμένος αμφικιονίσκος και ωραιότατος κοσμήτης! Δυστυχώς, το 1998, τα μέλη του μνημείου δεν υπήρχαν εκεί και αυτό συνέπεσε με ανάλογα γεγονότα, αυτής της περιόδου στον κάμπο! Το ιερό ανήκει στην ευρύτερη περιοχή των «νερόμυλων» που λειτουργούσαν με τα νερά των πηγών του Ένθρονου!** Αυτή η περιοχή, που περιγράφηκε στα «Μυλέλια», ίσως να φιλοξενούσε κάποια άγνωστη κώμη!
* «Στα Χνάρια τα Παλιά», 1987, σελ. 103-104
** «Στα Χνάρια τα Παλιά», σελ. 113
Βυζαντινό μνημείο
με αρχιτεκτονικά μέλη
και μια στέρνα
Ο Άγιος Κωνσταντίνος
στους βράχους (1998, 1987)
αστέγαστο μνημείο
με αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη το 1987