Τον Αύγουστο του 2003, με τον Λευτέρη Τσελεμπή και τον Παν. Κακέ (από το Ρέμα) ανηφορίσαμε τον δρόμο ανατολικά της Βατούσας, σκαρφαλώνοντας στον Κουρατσώνα. Στο αριστερό μας πλάι το βύθισμα το διαρρέει το ποτάμι που περνά από την Βατούσα, κύριο παραπόταμο του Βούλγαρη.
Τον Αύγουστο του 2003, με τον Λευτέρη Τσελεμπή και τον Παν. Κακέ (από το Ρέμα) ανηφορίσαμε τον δρόμο ανατολικά της Βατούσας, σκαρφαλώνοντας στον Κουρατσώνα. Στο αριστερό μας πλάι το βύθισμα το διαρρέει το ποτάμι που περνά από την Βατούσα, κύριο παραπόταμο του Βούλγαρη. Ο δρόμος οδηγούσε παλιά στο Σκαλοχώρι.
Μετά από την Αλλημιά με τον Άγιο Νεκτάριο, το νερό και τον Πλάτανο και την πηγή Αγιασματούρ, όλα επάνω στην στράτα, βρίσκουμε το Πευκόδασος, την ένωση του Κουρατσώνα με τον Καταπράσινο Άι-Λια. Εδώ βρισκόμαστε στο τρίστρατο όπου καταλήγουν οι δρόμοι από τα χωριά Παράκοιλα, Ανεμώτια, Άγρα και Φτερούντα. Δηλαδή στο κέντρο του Βουνού.
Μια διαδρομή μοναδική πάνω από το ποτάμι... (πάνω) σε τόπους με παμπάλαια σέτια και αλώνια (αριστερά). Ένας λοφίσκος (δεξιά)
Ένα μαντρί στον δρόμο είναι το σημάδι για τον αυχένα που βρίσκεται από επάνω του. Πηγές νερού δείχνουν την σημασία του τόπου που ονομάζεται Άγιος Κοσμάς (θέση 1) από το ομώνυμο εξωκκλήσι. Επάνω στον αυχένα, από όπου η θέα είναι καταπληκτική προς την μεγάλη ρεματιά του ποταμού (φαίνονται η Βατούσα και η Άντισσα), όλο το πλάτωμα είναι γεμάτο από κεραμική.
... με αρχαία κομμάτια σε μάντρες (αριστερά) και σπασμένα πιθάρια ίσως για λάδι ή κρασί (δεξιά)
Σε ένα μικρό λοφίσκο τα κομμάτια πιθαριών, τα κεραμίδια και τα όστρακα των αγγείων μαζί με τα θεμέλια δείχνουν την ύπαρξη κτίσματος, οι λαξευμένοι ογκόλιθοι του οποίου είναι εντοιχισμένοι σε παλιά, άσκεπη μάντρα. Οικιστικά λείψανα ίσως της ύστερης αρχαιότητας, υπάρχουν σε μεγάλη έκταση, όπως και σέτια από παλιές καλλιέργειες.
... με τα ντάμια των σημερινών καιρών
Σε ένα σημείο υπάρχει φλέβα πυριτολίθου (τσακμακόπετρας) και ορισμένες λαβές αγγείων, ίσως από την προϊστορική εποχή. Εδώ επάνω βρίσκεται το σύνορο της πεύκης του Άι-Λια και της βελανιδιάς του Κουρατσώνα.