Στο «Βοτανικό Κήπο» της Μυτιλήνης

01/07/2012 - 05:56
Κάπου εκεί μέσα στην ομορφιά της διαδρομής, μία πινακίδα δείχνει τον ανηφορικό δρόμο για την Παναγιά της Αμαλής. Η διαδρομή είναι ελικοειδής, δίπλα στην τραχεία πεύκη, σε στάμπες καμμένου δάσους και μιας χλωρίδας, η οποία την άνοιξη καθιστά το βουνό βοτανικό κήπο.
Διαδρομή 41

Γύρω από την Αμαλή 6


Κάπου εκεί μέσα στην ομορφιά της διαδρομής, μία πινακίδα δείχνει τον ανηφορικό δρόμο για την Παναγιά της Αμαλής.
Η διαδρομή είναι ελικοειδής, δίπλα στην τραχεία πεύκη, σε στάμπες καμμένου δάσους και μιας χλωρίδας, η οποία την άνοιξη καθιστά το βουνό βοτανικό κήπο. Γι’ αυτό και αρκετές αναφορές του γιατρού Κανταρτζή (19ος αι.) στα φυτά της Λέσβου αφορούν την Αμαλή.
Καθώς ανεβαίνουμε, ξετυλίγεται στα δυτικά και ΒΔ όλη η θέα της περιοχής της Γέρας, με τον κόλπο στα πόδια και τον Όλυμπο στην κορυφή. Ο βοτανικός κήπος σίγουρα επιβάλλει στους υποψιασμένους συχνές στάσεις.


Το πεύκο παντού (πάνω) και πέρα η Γέρα (αριστερά) με τον Άι-Βασίλη στο πέλαγος (δεξιά)

Καθώς και το υπέροχο κιόσκι θέας, σε ένα μοναδικό σημείο, όπου κάποιοι ανθρωποειδείς ευαίσθητοι άφησαν τα σκουπίδια τους κρεμασμένα σε σακούλα. Αλήθεια, τι κατάλαβαν από αυτά που έβλεπαν μπροστά τους;


Υπέροχη η θέα (αριστερά) αλλά και σκουπιδότοπος περιποιημένος (δεξιά)

Νοτιότερο άκρο στη θάλασσα, ο βράχος του Άι-Βασίλη απέναντι, δάχτυλο του πέτρινου Όρους, με το εξωκκλήσι, τα αγριοπερίστερα και τον τάφο, το μυστηριώδη, κάποιου ερημίτη.

Είναι ελάχιστος, αλλά μοσχομυρίζει μέντα

Εκεί και το ελάχιστο φυτό, το κοκκινωπό λόγω του περιδοτίτη, προσαρμογή στο περιβάλλον, με τη δυνατή μυρουδιά μέντας, ο Acinos rotyntifolius.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey