Η προχθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ μόλις για 6 μήνες και μόνον για τα 5 νησιά που πλήττονται και από το προσφυγικό - μεταναστευτικό όχι απλώς δεν πρέπει να δημιουργήσει αυταπάτες μεταξύ των πολιτών και των φορέων των νησιών που υποτίθεται ότι ωφελούνται, αλλά αντίθετα να λειτουργήσει ως καταλύτης για την άμεση ανάληψη συστηματικών πρωτοβουλιών αντιστροφής της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης.
Οι λόγοι, αν και προφανείς, απαριθμούνται εδώ επιγραμματικά
- Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ έχει θεσπιστεί σε ανύποπτο χρόνο, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της νησιωτικότητας στη ζωή των κατοίκων και όχι προνόμιο ή πολύ περισσότερο "δώρο" που κάποτε μπορεί να επιστραφεί.
- Και τότε που θεσπίστηκε και όταν κατά καιρούς αμφισβητήθηκε η δυνατότητα συνέχισής του, διάφοροι καλοθελητές ισχυρίζονταν ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμφωνεί με τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα" πράγμα που κάθε φορά διαψευδόταν στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι οι εντάσεις προέρχονταν από όσους "δεν ήθελαν να ζυμώσουν", εν προκειμένω να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά.
- Η δημοσιονομική επίπτωση της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος, στα οικονομικά της χώρας, έχει αποδειχθεί με απολύτως επιστημονικές μελέτες και προσεγγίσεις ότι είναι αμελητέα και σε κάθε περίπτωση δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τον οικονομικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή των νησιωτών.
- Η σύνδεση μέσω της κυβερνητικής απόφασης για εξάμηνη παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ με το μεταναστευτικό είναι παντελώς απαράδεκτη. Πρώτον διότι το μεταναστευτικό δεν θα επιλυθεί βεβαίως σε έξι μήνες από τώρα - πολύ φοβούμαστε ότι με ευθύνες πολλών θα επιδεινωθεί - και επιπλέον, οι υπαρκτές συνέπειες του μεταναστευτικού θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με νέα πρόσθετα μέτρα και όχι με υποτιθέμενη μη κατάργηση υφισταμένων.
- Ο διαχωρισμός σε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό με νησιά που δεν πλήττονται αποτελεί επιεικώς ύβρη και προσπάθεια διάσπασης του μετώπου των νησιωτών. Η ύβρις γίνεται μεγαλύτερη, όταν ο κάτοικος π.χ. της Λέσβου καλείται να "βολευτεί προσωρινά" εγκαταλείποντας στην τύχη του τον κάτοικο του ίδιου νομού της Λήμνου ακόμα και του Αι Στράτη!
- Η υπόσχεση περί θέσπισης ισοδύναμων μέτρων με την λήξη του εξαμήνου, πολύ περισσότερο δε της αντιμετώπισης του αιτήματος του χιλιοειπωμένου "μεταφορικού ισοδυνάμου" όταν εκφέρεται από μια κυβέρνηση που έχει δώσει επανειλημμένες εξετάσεις αναξιοπιστίας και αθέτησης υπεσχημένων, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί.
- Ακόμη όμως και αν δεχόταν κανείς ειλικρίνεια έστω προθέσεων, πώς όταν προβάλλεται ως επιχείρημα ότι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή έρχεται ως προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης στα πλαίσια της δημοσιονομικής ισορροπίας υποτίθεται ότι θα θεσπιστούν αντισταθμιστικά πρόσθετες παροχές προς τους κατοίκους των νησιών; Δυο τινά μπορούν να συμβούν. Είτε τα μέτρα αυτά θα καλύπτουν πράγματι την απώλεια από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, οπότε δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος είτε θα είναι κατά πολύ μικρότερης ωφέλειας οπότε πρόκειται περί συνειδητής προσπάθειας χρυσώματος του χαπιού και εξαπάτησης των νησιωτών.
Κατόπιν όλων αυτών σύσσωμοι οι κάτοικοι των θιγόμενων νησιών - προσφυγόπληκτων και μη - και οι φορείς τους, οφείλουν να διατηρήσουν αρραγές το μέτωπο της αντίδρασης τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με συνεχή τρόπο και έξυπνες τακτικές που πραγματικά θα «τσούζουν» τους εμπνευστές της εξαπάτησής τους, καλώντας παράλληλα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να δεσμευτούν δημόσια, ότι ακόμα και αν παρ όλες τις αντιδράσεις γίνουν πράξη οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αυτοί θα ανατραπούν ΑΜΕΣΩΣ μόλις υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Τα πράγματα είναι πλέον πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Και όλοι θα κριθούν - και θα κριθούμε - από την συνεπή στράτευση στην κατεύθυνση διατήρησης και διεύρυνσης των δίκαιων κεκτημένων χωρίς δικαιολογίες εκ του πονηρού και αποπροσανατολιστικές απλουστεύσεις.