Σοκ και… δέος από την ιστορία της εγκατάστασης ιδιώτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρά το ότι εξαρχής υπήρχε αρνητική απάντηση!

Ξηλώνεται το… «Χριστουγεννιάτικο χωριό» της Σαπφούς!

22/12/2016 - 14:00

Από την πρώτη στιγμή που καλύφθηκε η πλατεία Σαπφούς με την τεράστια πλαστικοτσουλήθρα, αλλά και όλα τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για τα παιδιά, από ιδιώτη, προκλήθηκε σε ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου, δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια αυτή είχε να κάνει τόσο για το… αισθητικό κομμάτι της ιστορίας, όσο και για το γεγονός πως υπερκαλύφθηκε η πλατεία από έναν και μόνο ιδιώτη, εγείροντας και θέματα ασφάλειας των παιδιών.

Από την πρώτη στιγμή που καλύφθηκε η πλατεία Σαπφούς με την τεράστια πλαστικοτσουλήθρα, αλλά και όλα τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για τα παιδιά, από ιδιώτη, προκλήθηκε σε ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου, δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια αυτή είχε να κάνει τόσο για το… αισθητικό κομμάτι της ιστορίας, όσο και για το γεγονός πως υπερκαλύφθηκε η πλατεία από έναν και μόνο ιδιώτη, εγείροντας και θέματα ασφάλειας των παιδιών.

Από χθες ωστόσο οι προβληματισμοί επεκτάθηκαν και σε ό,τι έχει να κάνει με τη νομιμότητα της μίσθωσης της… πλατείας, με το δημοτικό σύμβουλο του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», Στρατή Καραγεωργίου, να καταγγέλλει χθες με ανακοίνωσή του, πως για την όλη εγκατάσταση αυτή στην πλατεία, δεν έχει προηγηθεί καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και Οικονομικής Επιτροπής!

Τελικώς χθες το απόγευμα, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, ο ιδιώτης επρόκειτο να ξηλώσει όλα τα παιχνίδια από την πλατεία, αφού, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, όχι μόνο δεν υπήρξε εκμίσθωση, αλλά ο ιδιώτης είχε λάβει εξαρχής (σ.σ. από τις 14/12) αρνητική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στο αίτημά του για εκμετάλλευση του χώρου!

Το πώς όμως τελικά λειτούργησε αυτό το -ας το πούμε- «Χριστουγεννιάτικο παιδικό χωριό» σε κοινόχρηστο χώρο για πέντε ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχει… προβληματιστεί κάποιος από το Δήμο, προκαλεί πραγματικά εντύπωση και πλείστα ερωτηματικά. Εξάλλου από το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, γινόταν σαφής αναφορά περί της λειτουργίας του επίμαχου «χωριού».

 

Οι υπηρεσίες είχαν ανάψει «κόκκινο»

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ιδιώτης που θέλησε να εκμεταλλευτεί την πλατεία Σαπφούς, εγκαθιστώντας εκεί παιχνίδια για το διάστημα των Χριστουγέννων, είχε καταθέσει σχετικό αίτημα από τις 13 Δεκέμβρη στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για σχετικές εμπορικές άδειες.

Και παρά το ότι δεν είχε λάβει κάποια απάντηση στο αίτημά του αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, δρομολόγησε… κανονικότατα την εγκατάστασή του, για να μπορέσει μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο να τη λειτουργήσει. Η απάντηση ωστόσο της αρμόδιας υπηρεσίας, ήταν άμεση και μόλις μία ημέρα μετά.

Στις 14 δηλαδή του Δεκέμβρη, στην οποία αρνούνταν στον ιδιώτη τη χορήγηση άδειας, λόγω του ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική Κανονιστική Απόφαση για εκμετάλλευση της πλατείας για εμπορικούς λόγους. Τονίζοντας δε, πως για να εκδιδόταν σχετική Απόφαση, θα απαιτούνταν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά τα παιχνίδια της Σαπφούς λειτούργησαν μια χαρά από την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας σε πρώτη φάση… αίσθηση λόγω της τεράστιας πλαστικοτσουλήθρας της. Χωρίς κανείς να φαντάζεται δηλαδή ότι ο ιδιώτης ουσιαστικά μπήκε χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια επίσημη άδεια, εκτός από (προφανώς) κάποια ανεπίσημη από το Δήμο!

 

Η καταγγελία Καραγεωργίου

Η καταγγελία ωστόσο του Στρατή Καραγεωργίου, συνέβαλλε στο να διαλευκανθεί τελικά η υπόθεση. Αφού με σχετική ανακοίνωσή του, ενημέρωνε πως για την οικονομική εκμετάλλευση της πλατείας (όπου, μεταξύ άλλων, απαιτείται έγκριση μίσθωσης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και άδεια εγκατάστασης - λειτουργίας του χώρου), δεν έγινε απολύτως καμία διαδικασία.

Και με δεδομένο τούτο, αναρωτήθηκε δημόσια τόσο για το ποιος τελικά επέτρεψε στον ιδιώτη να κάνει τη γνωστή εγκατάσταση, με ποια διαδικασία και με ποιο χρηματικό αντίτιμο. Ακόμη αναρωτήθηκε και για το ποιος έδωσε το ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία των παιχνιδιών, μέχρι και για το ποιος καθόρισε το οικονομικό αντίτιμο για τη χρήση αυτών των παιχνιδιών.

Αναδεικνύοντας ακόμη και τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν από μία καταφανώς παράνομη και αυθαίρετη εγκατάσταση, στην οποία παίζουν παιδιά και ένας θεός μόνο ξέρει το ποιος θα ήταν υπεύθυνος σε περίπτωση που γινόταν κάποιο ατύχημα. Και ζητώντας υπεύθυνες απαντήσεις από τον ίδιο το δήμαρχο για όλα αυτά, υπενθύμισε πως ακόμα και αν υπήρξε σχετική απόφαση από την Τοπική Κοινότητα της Μυτιλήνης, αυτή δεν έχει στην πραγματικότητα την αρμοδιότητα παραχώρησης, παρά μόνο εισηγητική δυνατότητα.

 

Ξηλώνεται το «χωριό»

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή μπροστά σε όλον αυτόν το ντόρο, δεν απάντησε επίσημα, αλλά δρομολόγησε άμεσα το ξήλωμα της εγκατάστασης αυτής. Εφαρμόζοντας δηλαδή τα… δέοντα, δεδομένου ότι επισήμως, βάσει του σχετικού απαντητικού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίες του Δήμου στο αίτημα παραχώρησης του ιδιώτη της πλατείας, έχει απαντήσει αρνητικά.

Ωστόσο δεν παύει η όλη ιστορία να εκθέτει εκείνους που προφανώς άναψαν ανεπίσημα το «πράσινο φως» στον ιδιώτη για να εγκαταστήσει τα παιχνίδια αυτά, ποντάροντας επίσης προφανώς στο… πνεύμα των Χριστουγέννων που είναι κρίμα να χαλάσει. Για να δημιουργηθεί λοιπόν ένα «χωριό», που οι υπηρεσίες του Δήμου το είχαν… απαγορέψει, αλλά το πολιτικό προσωπικό, που εμπλέκεται στην όλη διοργάνωση από τη θεσμική θέση που κατέχει ο καθένας από αυτούς, το είχε εντάξει εκ προοιμίου στο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων!

Και μπορεί να είναι γνωστό πως η γραφειοκρατία, που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, ασφυκτικά περιθώρια στην αυτοδιοίκηση, δημιουργεί προβλήματα ακόμα και για αυτονόητες και κανονικά γρήγορες αποφάσεις, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει εκείνους που χάριν ευκολίας, την… υπερπηδούν. Προκαλώντας πλείστα ερωτηματικά, εύλογες απορίες αλλά και εντυπώσεις, που αδικούν και τους ίδιους τους, τους εαυτούς. Ενώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπογραμμιστεί ξανά, ότι μεταξύ όλων των άλλων, μιλάμε και για μία τελικά παράνομη εγκατάσταση, στην οποία βρίσκονταν και θα συνέχιζαν να βρίσκονται καθημερινά παιδιά!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey