Συνέντευξη τύπου της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη

Βούλτεψη: «Προσπαθούμε αυτοί που τελικά μένουν στη χώρα μας να εργάζονται» [Vid]

27/02/2024 - 15:57 Ενημερώθηκε 29/02/2024 - 15:26

Η τέταρτη δράση με τίτλο «Μέρες καριέρας» πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στο ΚΕΔ Λέσβου, με στόχο την εύρεση εργασίας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Σε αυτή παραβρέθηκε και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, αφού η συγκεκριμένη «Μέρα Καριέρας» γίνεται κάτω από ένα νέο νομικό καθεστώς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Maria Clara Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα και Milan Colic- Humljan Υπεύθυνος προγράμματος ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τις δράσεις αυτές που έχουν ως στόχο την ομαλή και ειρηνική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.

Η τροπολογία

«Από τον Μάρτη του 2023 έχει ψηφιστεί νόμος που προσφέρει στους ασυνόδευτους ανήλικους άδεια 10ετούς παραμονής στην Ελλάδα εφόσον έχουν ολοκληρώσει 3 τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρόσφατα ψηφίσαμε άλλη μία τροπολογία που εκτός της απόλυτης σύνδεσης της παραμονής στη χώρα με την εργασία με συμβόλαιο εργοδότη που προσφέρεται σε αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023, έχουμε δώσει την δυνατότητα οι πρόσφυγες να μπορούν να εργαστούν μετά και τον δεύτερο μήνα από την στιγμή που φτάνουν στην Ελλάδα» εξήγησε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Άρα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή – γιατί πριν υπήρχε ένα 6μηνο και μας δυσκόλευε σε αυτό που κάνουμε σήμερα- αυτή είναι η κατάλληλη χώρα για να ξεκινήσουμε επίσημα, με την βοήθεια των διεθνών οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για τους Πρόσφυγες και ΜΚΟ. (..) Είναι η κατάλληλη ώρα για να δημιουργήσουμε από την Ελλάδα και την Λέσβο, ημέρες καριέρας για τους πρόσφυγες (..) Να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα από τέτοιες εκδηλώσεις διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ θέλουν να εργαστούν και να κερδίσουν την ζωή τους και να οδεύουν προς την ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και οι εργοδότες αναζητούν εργαζομένους. Το δύσκολο ήταν πάντα πως θα συναντηθούν οι εργοδότες με τους εν δυνάμει εργαζόμενους τους. Αυτό έχουμε αναλάβει να κάνουμε εμείς ως τομέας ένταξης αφού ολοκληρώσαμε τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις» είπε η κα Βούλτεψη επισημαίνοντας ότι στα  περισσότερα ΚΕΔ λειτουργούν κέντρα ένταξης ωστόσο οι μέρες καριέρας αναμένεται να συστηματοποιηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Δράσεις στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη

Στην δράση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εργοδότες από όλη την Ελλάδα. «Έχουμε διασφαλίσει απολύτως να τηρηθεί ολόκληρη η εργατική νομοθεσία. Αυτό αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για μας, να γίνονται τα πάντα με απόλυτη νομιμότητα και χωρίς κανέναν κίνδυνο για τον εργαζόμενο σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν βρίσκεται» επισήμανε η κα Βούλτεψη.

Ακόμη πρόσθεσε την σημασία της τροπολογίας για τα νησιά πρώτης αφού όπως υποστήριξε αποτελεί συντελεστή ως προς το πληθυσμιακό αποτύπωμα η δυνατότητα του αναγνωρισμένου πρόσφυγα να δουλεύει δύο μήνες μετά την άφιξή του στη χώρα και όχι 6 όπως ίσχυε προηγουμένως. «Ο σκοπός μας είναι εφόσον αυτοί οι άνθρωποι περάσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες που χρειάζεται για να ελεγχθούν τα πάντα, εφόσον δικαιούνται άσυλο το οποίο λαμβάνουν και καθίστανται πρόσφυγες, να ξεκινήσουν να εργάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα – όχι μόνο στη Λέσβο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει υπερσυμφόρηση των δομών, της συγκεκριμένης δομής μας εδώ, αλλά και άλλων δομών σε άλλα νησιά και στην ενδοχώρα και να υπάρχει μία τέτοια ροή. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι οι ίδιες κάτω από τις οποίες εργάζονται και οι Έλληνες. Δεν κάνουμε καμία διάκριση σε αυτό το κομμάτι».  

«Πρόκειται για την 4η εκδήλωση εύρεσης εργασίας που γίνεται στη Λέσβο. η μεγαλύτερη εκδήλωση από αυτές που έχουν διοργανωθεί. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 75000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να δουλέψουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Πολλοί ήδη δουλεύουν. Έχουν δεξιότητες και ταλέντα που και η Ελλάδα χρειάζεται. Από αυτές τις δράσεις επωφελούνται όλες οι πλευρές, οι εργοδότες, οι πρόσφυγες και η πολιτεία γιατί οι πρόσφυγες καταναλώνουν, πληρώνουν φόρους και εργάζονται κλπ    (..) Είναι ένας τρόπος να πετύχουμε την αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη γιατί οι πρόσφυγες θέλουν να ενταχθούν. Και πρωτοβουλίες σαν και αυτή διευκολύνουν τις προσπάθειες των ίδιων των προσφύγων»  τόνισε, μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της η Maria Clara Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα.  

«Η ένταξη αποδεικνύεται ως μια πολύ καλή επένδυση»

 «Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη τάση να ανάγκη να συνθέσουμε την αγορά εργασίας με την ένταξη των ανθρώπων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα 2τρις επενδύσεων που γίνονται για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών επιστρέφονται στα κράτη και στην πολιτεία μέσω της φορολογίας. Η ένταξη αποδεικνύεται ως μια πολύ καλή επένδυση. (..) Το Υπουργείο έχει συμβάλει στην ένταξη τα τελευταία χρόνια και οι οργανώσεις είναι εδώ για να υποστηρίξουν το Υπουργείο προσφέροντας δράσεις για την αγορά εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Milan Colic- Humljan Υπεύθυνος προγράμματος ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey