Η συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου

Ενημέρωση για τις αυξήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης ΔΕΥΑ Λέσβου 2024 [Vid]

12/03/2024 - 17:12 Ενημερώθηκε 14/03/2024 - 15:59

Οι Δημοτικές Αρχές Χριστόφα και Βέρρου συναποφάσισαν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ, επισήμανε κατά την ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης κατά το 20ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με τίτλο  «Ενημέρωση για την αύξηση τιμών ύδρευσης- αποχέτευσης της ΔΕΥΑΛ έτους 2024». 

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ έκανε αναφορά στο ιστορικό της υπηρεσίας, στον αριθμό των υπαλλήλων, σε κάποια έργα που έχει αναλάβει η υπηρεσία,  ενώ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει σύμβαση για την προμήθεια 13.000 υδρομετρων. 

Ο κ. Παναγιώτης Βάλεσης δεν έκανε καμία αναφορά στα 8εκ. Ευρώ ανείσπρακτων οφειλών και καμία αναφορά στα υδρόμετρα που δεν υπάρχουν θέματα δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με την ευζωία της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, εκτός από τον εισηγητή και Δημοτικό Σύμβουλο, Γεώργιο Φλώρο 21 δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ψηφίσει κατά, ενώ κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος είχαν αποχωρήσει από την συζήτηση ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος και σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γεώργιος Κατζανός. 

Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Βάλεσης είπε τα ακόλουθα:

«Θα ξεκινήσω με το αυτονόητο και το παραδεκτό από όλους τους παραβρισκόμενους ότι δηλαδή κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν ανακοινώνει αυξήσεις, ακόμη κι αν αυτές είναι οι μικρότερες δυνατές και αναγκαίες.

Σίγουρα ότι επιβαρύνει τον πολίτη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σίγουρα δυσάρεστο το λιγότερο και βέβαια πολύ περισσότερο και για μένα που ακόμη – χαρακτηριστικά λέω – δέσω τα κορδόνια μου και κάνω το πρώτο βήμα αναγκάζομαι να πάρω μία τέτοια απόφαση.

Πάμε τώρα στη ΔΕΥΑΛ. Τι είναι η ΔΕΥΑΛ και τι κάνει; Ποιο είναι το έργο της; Είμαι σίγουρος ότι πολύ συνάδελφοι μέσα στην αίθουσα δεν το γνωρίζουν, τουλάχιστον σε όλο το μέγεθός της, όπως και γω πριν αναλάβω. Την έχουμε συνδέσει με λακκούβες, διακοπές νερού, καθυστερημένες επεμβάσεις στις βλάβες και γενικά με παθογένειες και αρνητικά που υπάρχουν αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο έργο που επιτελείται και δεν φαίνεται. Και βέβαια κάποιοι διαχρονικά δεν θέλουν να φανεί κιόλας.

Πρωτίστως λοιπόν η ΔΕΥΑΛ είναι οι άνθρωποί της. Το ελλιπέστατο  ανθρώπινο δυναμικό που αυτή τη στιγμή δεν υπερβαίνει τα 62 άτομα μαζί με 13 που είχαν προσληφθεί την περίοδο του covid και αυτή τη στιγμή είναι στα δικαστήρια προσπαθώντας να μην απολυθούν. Πόσα άτομα έπρεπε να έχει η ΔΕΥΑΛ; 192.

Αυτή τη στιγμή εκτελεί έργα πολλών εκατομμυρίων με το μεγαλύτερο που περιμένουμε από μέρα σε μέρα την απόφαση του ελεγκτικού και είναι το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Νότιας Πόλης, από το αεροδρόμιο μέχρι το Κουμκό, ένα έργο το οποίο σερνόταν για 20 χρόνια και είναι της τάξης των 15 εκ. περίπου με τεράστια οφέλη όπως καταλαβαίνετε για τους κατοίκους και την πόλη της Μυτιλήνης.

Εξυπηρετεί καθημερινά επί 24ώρου βάσεως περίπου, 95000 κατοίκους σε όλη την Λέσβο, και όταν λέω εξυπηρετεί εννοώ πρωτίστως φροντίζει το νερό που φτάνει στο σπίτι του καταναλωτή να είναι καθαρό μέσα από πάρα πολλούς υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους καθαρισμούς δεξαμενών και χλωριώσεις, συντηρεί γεωτρήσεις και δεξαμενές, αποφράσει δίκτυα και φρεάτια αποχέτευσης, αποτυπώνει και καταγράφει δίκτυα, τα συντηρεί κά.

Θέλω να κάνω μία σύντομη, αλλά πραγματικά άξια λόγου αναδρομή που θα είναι χρήσιμη σε όλους σας για την ΔΕΥΑΛ. Ιδρύθηκε ως ΔΕΥΑ Μυτιλήνης το 1982 με 75άτομα προσωπικό διαχειριζόταν συνολικά 25 δεξαμενές, 20 αντλιοστάσια ύδρευσης, 600χλμ δίκτυο ύδρευσης ακαθάρτων και όμβριων, 17 αντλιοστάσια λυμάτων και 2 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων εξυπηρετώντας βέβαια τον καποδιστριακό δήμο Μυτιλήνης. Το 2013 αποφασίστηκε η επέκτασή της στις δημοτικές ενότητες Θερμής, Ευεργέτουλα, Μανταμάδου και Μηθύμνης με τον νόμο του Καλλικράτη και το 2015 ολοκληρώθηκε το «έγκλημα» παίρνοντας και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Πλωμαρίου, Γέρας και Αγιάσου. Έτσι λοιπόν η ΔΕΥΑΛ πλέον χωρίς να πάρει απολύτως τίποτα – ούτε προσωπικό, ούτε μηχανήματα, ούτε ανταποδοτικά – βρέθηκε να διαχειρίζεται 105 δεξαμενές ύδρευσης 400 αντλιοστάσια, 20 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και ένα δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης όμβριων υδάτων, το οποίο ποτέ δεν είχε καταγραφεί.

Πέραν τούτου φορτώθηκε το ενεργειακό κόστος όλων αυτών που μέχρι τότε το κάλυπταν οι Δήμοι και για να έχετε μία εικόνα των μεγεθών το 2012 πλήρωνε για ΔΕΗ περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Σημειώνω δε, κάτι που πολλοί αυτοδιοικητικοί εδώ το γνωρίζουν – γιατί φορτώθηκε πολλά η ΔΕΥΑΛ- όπως παραδείγματος χάρη η Γέρα το Βιολογικό καθαρισμό που έγινε αλλά δεν λειτουργεί, η Καλλονή κάτι αντίστοιχο και σε άλλες κοινότητες που χρόνια τώρα αναγκαζόμαστε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και συνεχίζουμε.

Και πάμε στο σήμερα.. Και τι δεν ακούσαμε και τι δεν γράφτηκε τούτες τις μέρες. Κρατώ δύο τίτλους «Μεγαλύτερη απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του Δήμου Μυτιλήνης», «Αποφασίζει εν κρυπτό ο Χριστόφας και η ομάδα του» και πολλά άλλα ανάξια να αναφέρω.

Το ζήτημα της ΔΕΥΑΛ λοιπόν είναι πάρα πολύ σοβαρό και ακριβώς έτσι αντιμετωπίζεται από την Δημοτική Αρχή Χριστόφα και τους συνεργάτες της αλλά και κάτι που σκοπίμως ξεχνάτε και από την Δημοτική Αρχή Βέρρου. Γι’αυτό και μετά από πάρα πολλές συναντήσεις, τόσο εμού προσωπικά όσο και των στελεχών της εταιρείας, ενημερώσεις σε κάθετί και με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία από κοινού συναποφασίσαμε. Γιατί προφανώς γνωρίζετε το τίμημα των κακών σχέσεων των δύο δήμων πληρώθηκε ακριβά την περασμένη τετραετία. Να θυμίσω λοιπόν τι γινόταν όταν ο προηγούμενος πρόεδρος ο κ. Φλώρος μετά από εισήγηση των ίδιων στελεχών της ίδιας εταιρείας έφερε – γιατί οι άνθρωποι φωνάζουν εδώ και 2- 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το ράλι των αυξήσεων – γιατί οι πραγματικές αυξήσεις ήταν στη ΔΕΗ που πλήρωνες 100 και σε ερχόταν 400, αλλά εκεί δεν υπήρχε προφανώς  είναι αλά καρτ η ευαισθησία. Τι έγινε λοιπόν τότε.. Πέρασε τις αυξήσεις ο κ. Φλώρος στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ μόνο ως Δήμος Μυτιλήνης και όχι κατάψηφισε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και εν συνεχεία όταν τις έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης – ε, πέρασε οικονομική επιτροπή – με την, αν θέλετε δικαιολογημένη αγανάκτηση του Δημάρχου του κ. Κύτελη ο οποίος έβλεπε μπροστά τις εκλογές απαίτησε να μην ψηφιστούν και ω του θαύματος οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν τι ς αυξήσει κατανοώντας αυτά που λέγαν τα στελέχη, οι ίδιοι εκθέσαν τον κ. Φλώρο και ψήφισαν τα εντελώς αντίθετα.

Και για την ιστορία κ. Φλώρε εγώ αποχώρησα, δεν καταψήφισα.

Η πραγματικότητα λοιπόν δεν κρύβεται, ούτε στην ΔΕΥΑΛ ούτε πουθενά αλλού στο Δήμο και ακριβώς γι’αυτό εμείς αλλά και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επιλέξαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα χωρίς παλινωδίες να πάρουμε μια απόφαση έστω και μη αρεστή ούτε σε μας, αλλά αναγκαία στον παρόντα χρόνο ενώ εσείς επιλέγετε κορώνες και ανυπόστατες κατηγορίες.

Θέλω να σημειώσω ακόμη ότι από μια πρόχειρη έρευνα που έχουμε κάνει αντίστοιχες αυξήσεις στα τιμολόγια έχουν κάνει ήδη η ΔΕΥΑ Χανίων, Ζακύνθου, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Θερμής, Αγρινίου και άλλες φαντάζομαι που ούτε αυτές τις ήθελαν αλλά αναγκάστηκαν να τις κάνουν.

Κάπου είδα γραμμένο γιατί δεν ζητήσαμε ή δεν διεκδικήσαμε το μερίδιο των 20 εκ. ευρώ που έταξε η κυβέρνηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Αυτό να γνωρίζεται είναι μία εξαγγελία που ουδέποτε υλοποιήθηκε, ούτε καν εκδόθηκε η ΚΥΑ που θα όριζε τον τρόπο που θα δινόταν τα λεφτά. Επίσης πρέπει να γνωρίζεται και σεις αλλά και ο κόσμος που μας βλέπει ότι αν υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης που σχεδόν έχει ανακοινωθεί και οι τιμές βγαίνουν από την ΡΑΕ τότε δεν θα μιλάμε για αυξήσεις 3 ευρώ αλλά για αντίστοιχες της ΔΕΗ, με πολύ όπως καταλαβαίνετε μεγαλύτερο πόνο.

Επίσης κάτι άλλο η ΔΕΥΑΛ το μόνο της έσοδα είναι οι εισπράξεις από το νερό, τίποτε άλλο. Δεν της δίνει κανένας νόμος το μηχανισμό ή το  δικαίωμα, όπως πχ στη ΔΕΔΑΠΑΛ, που μπορεί να παίρνει μέσα από το χρήματα από το λογαριασμό της ΔΕΗ αυτά τα οποία δικαιούται.        

Άρα λοιπόν για να κινηθεί η ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να εισπράττει λογαριασμούς. Επίσης να σας ενημερώσω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί μία σύμβαση με τον ανάδοχο για 13000 καινούργια υδρόμετρα στο δήμο Δυτικής Λέσβου  και τον Δήμο Μυτιλήνης. Επίσης έχουν ήδη τοποθετηθεί γύρω στα 450 νέα τέτοια υδρόμετρα στη Ράχη στο Χάλικα, όπου όταν σε πλήρη εξέλιξη το σύστημα θα μπορεί ο καθένας από το κινητό του να παρακολουθεί ακόμα και την ημερήσια κατανάλωση.

Αυτά και είναι στην διάθεσή σας ο οικονομικός διευθυντής και η γενική γραμματέας για οτιδήποτε ερώτημα θέλετε.

Ευχαριστώ».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey