Ευοίωνες και δυσοίωνες προοπτικές

11/01/2023 - 10:30

Η Ελλάδα έχει πολλά φυσικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα, τα οποία υπό ορισμένους όρους θα μπορούσαν να συντελέσουν σε μια αλματώδη πρόοδο, που θα σημάνει την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών της ζωής ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Συγχρόνως, υπάρχουν και πολλά αρνητικά στοιχεία, στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας ζωής, καθώς και στις σχέσεις μας με ορισμένα γειτονικά κράτη, αρνητικά στοιχεία τα οποία μπορεί να κρατήσουν την χώρα μας καθηλωμένη στην υπανάπτυξη και την μιζέρια και, ακόμα χειρότερα, να την οδηγήσουν σε περιπέτειες, στην οπισθοδρόμηση και την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της.

Κατά πρώτον, η σημαντική γεωπολιτική θέση που κατέχει η χώρα μας την καθιστά πολύτιμο εταίρο σε κάθε πολιτικό, στρατιωτικό ή οικονομικό συνασπισμό, συμμαχία, κοινότητα ή ένωση κρατών. Τα πλεονεκτήματα που της παρέχει αυτή η θέση, αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο, με την ευφυή διαχείριση του οποίου μπορεί να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας, έναντι εξωτερικής απειλής, να αντιμετωπιστούν, αποτελεσματικότερα, οι αρνητικές επιπτώσεις των εισαγόμενων διεθνών κρίσεων, να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης επενδυτών και κόμβος ενεργειακών δικτύων, τουριστικός προορισμός και τόπος εγκατάστασης για εργαζόμενους από ξένες χώρες, να εξελιχθεί σε χώρα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εξαγωγική δύναμη για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών.

Η χώρα μας διαθέτει, επίσης, σύσταση εδάφους, κλιματικές συνθήκες και ηλιοφάνεια, στοιχεία που ευνοούν την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια Αγορά και να αποτελέσουν την βάση για την ανάπτυξη, γενικότερα, του πρωτογενούς τομέα της εθνικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο πλούτος σπάνιων και πολύτιμων ορυκτών μπορεί να τροφοδοτήσει την εγχώρια βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή και να ενισχύσει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο, στο σκέλος των εξαγωγών.

Το τεράστιο μήκος της ακτογραμμής και ο μεγάλος αριθμός νησιών και νησίδων, ο πλούτος και η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας, η ομορφιά και η εναλλαγή του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, οι ατέλειωτοι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και οι θησαυροί του αρχαίου και του νεότερου πολιτισμού, το πλήθος των ιαματικών πηγών, ευνοούν την ανάπτυξη όλων των μορφών του τουρισμού και την επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ΄όλην την διάρκεια του χρόνου.

Η αξιοποίηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων προϋποθέτει, πρωτίστως, πολιτική βούληση, μελέτη και σχέδιο, επαρκή γνώση και ικανότητα στην οργάνωση και την εφαρμογή στην πράξη των αναπτυξιακών πολιτικών.

Ειδικότερα, προϋποθέτει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και εθνική πολιτική, απαλλαγμένη από την κομματοκρατική αντίληψη, την στείρα αντιπαράθεση των κομμάτων, που διχάζει την κοινωνία, που καταστροφολογεί και μηδενίζει, αντιστρατεύεται και υπονομεύει κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας.

Η επιτυχία της πολιτικής για την αξιοποίηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα θα εξαρτηθεί και από την άρτια και αποδοτική λειτουργία του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης, του εκπαιδευτικού συστήματος, για την εκπαίδευση των στελεχών που θα αναλάβουν την ευθύνη να υλοποιήσουν τις προοδευτικές πολιτικές, της Δικαιοσύνης, για την ταχεία διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων.

Και όσον αφορά στις σχέσεις μας με τα άλλα κράτη και ειδικότερα, με την Τουρκία, θα χρειαστεί, κάποτε, να αναληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες και να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, για την διευθέτηση των διαφορών μας με την γείτονα Τουρκία, οι οποίες, όμως, δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να είναι πολιτικές αποφάσεις ενός κόμματος, αλλά πολιτικές που θα έχουν την αποδοχή και την συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα εκφράζουν ολόκληρο το ελληνικό έθνος∙ διαφορετικά, όχι μόνον θα είναι ατελέσφορες οι όποιες μονοκομματικές αποφάσεις αλλά και άκρως επικίνδυνες, διότι θα παροξύνουν τις κομματικές διαμάχες, θα προκαλέσουν νέους εθνικούς διχασμούς και θα αποδυναμώσουν τις ελληνικές θέσεις έναντι των αντιπάλων μας.

Γι΄ αυτό είναι εθνική ανάγκη, έστω μετεκλογικά, να συγκληθεί ένα εθνικό συμβούλιο- υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα των σχέσεών μας με την Τουρκία και θα καθοριστούν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, έναντι των Τουρκικών αξιώσεων και απειλών. Συμπερασματικά: η χώρα μας, μπορεί να ζήσει καλύτερες μέρες, στο μέλλον, με ασφάλεια, ευημερία, δικαιοσύνη, κοινωνική ειρήνη και συνοχή, εφόσον πολίτες και πολιτικοί προτάξουν το εθνικό συμφέρον, έναντι του κομματικού, και όταν όλοι θα πολιτεύονται έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα αλλά, συγχρόνως, επίγνωση της ρευστότητας που επικρατεί, διεθνώς, και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για την σταθερή πορεία της χώρας μας.

Και, επιτέλους, ας σταματήσουν οι διεκδικητές της εξουσίας , βαδίζοντας προς τις εθνικές εκλογές,να φανατίζουν τους οπαδούς τους με ένα συνεχές υβρεολόγιο κατά των πολιτικών αντιπάλων τους, να διαχωρίζουν τον ελληνικό λαό σε εχθρικά στρατόπεδα και να μετατρέπουν ολόκληρη την χώρα σε ένα πεδίο μάχης για την εξόντωση του…εχθρού και την κατάκτηση της…καρέκλας στο Μαξίμου.

Ας κατανοήσουν όλοι, όσοι φιλοδοξούν να κυβερνήσουν αυτή την χώρα, ότι απευθύνονται σε πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, οι οποίοι εννοούν την πολιτική ως αντιπαράθεση επιχειρημάτων και προτάσεων και οι οποίοι επιλέγουν, τελικά, να τους κυβερνήσει αυτόν που τους πείθει με την δύναμητης λογικής και όχι αυτόν που φωνασκεί ρυπαίνοντας την πολιτική ζωή με ύβρεις και εμπρηστικά συνθήματα∙ γιατί, όπως λέγει και ο θυμόσοφος λαός μας «και ο γάιδαρος έχει φωνή, αλλά δεν τον κάνουν ψάλτη στην εκκλησιά»!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey