Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αιτία το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν το επόμενο διάστημα οι νοσοκομειακοί γιατροί με αφορμή το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ.
Αναλυτικότερα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00. Την ίδια μέρα στις 12:30 θα γίνει Γενική Συνέλευση της Ε.Ι.ΕΣΥ.Λ όπου καλούνται Εργατικό Κέντρο, νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργατικά σχήματα, συλλογικότητες εργαζομένων, ανέργων, νέων, ασθενών, φοιτητές, δημοτικά σχήματα, κινήσεις πόλης και γειτονιάς, σωματεία, συλλόγους, κλπ. για ενημέρωση και συζήτηση των μέτρων στήριξης των κινητοποιήσεων ενάντια στην ψήφιση του Ν/Σ. και στις 14:00 θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Ακόμη την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 21022 ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και καλούν σε συγκέντρωση στο προαύλιο του Βοστάνειου στις 10:00.
Το διεκδικητικό πλαίσιο
Το κάλεσμα
Στο κάλεσμα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ο πρόεδρος της Ένωσης ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Λέσβου, Αλέξανδρος Ζάμπρας και ο γραμματέας Νίκος Μαρίνος σημειώνουν:
«Στις 23/11/2022 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο λαιμητόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη
Να θυμίσουμε ότι από τις 20/10/2022 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε θέσει σε δημόσια «διαβούλευση» το νέο σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ. Οι Πλεύρης – Γκάγκα είχαν ήδη συζητήσει τα βασικά του νομοσχεδίου με τους φυσικούς τους συμμάχους, Πατούλη – Ελευθερίου (ΙΣΑ) και Εξαδάκτυλο (ΠΙΣ) που από χρόνια υμνούν τις «ΣΔΙΤ» (μάλιστα ο Εξαδάκτυλος δεν τόλμησε να θέσει ως θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο ούτε στο ΔΣ του ΠΙΣ) καθώς και το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο. Αντίθετα στους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους νοσοκομειακούς γιατρούς) η πολιτική ηγεσία δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να κοινοποιήσει για τυπικούς λόγους το σχέδιο νόμου ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες παραπλανούσε την ΟΕΝΓΕ λέγοντας πως τάχα το νομοσχέδιο «δεν θα προχωρούσε». Φυσικά, όλη η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση – υποβάθμιση της υγείας του λαού μας.
Με το νέο σχέδιο νόμου, καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγει επιπλέον διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση.
Όμως, η κατάργηση της ΠΑΑ ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Πλέον, εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.
Σα να μην έφτανε αυτό, άλλα τρία άρθρα του σχεδίου νόμου διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους υγειονομικούς αφενός, τον λαό αφετέρου. Με τα άρθρα 11 και 12 οργανώνεται το κυβερνητικό ρουσφέτι στις θέσεις ευθύνης. Με το άρθρο 2, περί «προκαταρκτικής κλινικής άσκησης», θεσπίζεται «πρόγραμμα» χρηματοδοτούμενο πιθανώς από κονδύλια της ΕΕ, όπου δε θα συμμετέχουν καν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι, αλλά μόνο αυτοί που θα «επιλεγούν» - από ποιους και με ποια κριτήρια;
Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (ακολουθώντας το δόγμα των δημοσιονομικών αναγκών, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) κλείνει μία – μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Μετατρέπει ταυτόχρονα όσους ήδη εργαζόμαστε στο ΕΣΥ και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν ανοιχτό νοσοκομείο σε όλες και όλους, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Μας μετατρέπει σε επιστήμονες φτωχοκομείου, αφού η πρώτη ταχύτητα θα είναι αυτοί που «τα φέρνουν».
Έχει ήδη προηγηθεί η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις στρατιές των συμβασιούχων, την επί σειρά πολλών ετών υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με τον ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ 2018 (αυτόν με τα ΚΕΝ – DRGs) και τις ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης). Το έδαφος έχει στρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα η χαριστική βολή. Όπως ακριβώς συνέβη και με το ΚΥ Μυτιλήνης οπού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργείας και προσφοράς στο λαό της Μυτιλήνης οπού λειτουργούσε χωρίς οργανόγραμμα!!!! και χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών έρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις ελλείψεις, να αναστέλλει μερικώς η λειτουργεία του και αύριο μεθαύριο να το παραδώσει στους ιδιώτες και επομένως να το στερήσει από την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων , χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, μεταναστών.
Θα τους αφήσουμε; θα περιμένουμε να «λογαριαστούμε μετά»; Ή μήπως μια κοινοβουλευτική ψήφος θα αλλάξει μία δρομολογημένη από χρόνια κατάσταση, με τη συναίνεση όλου του κεντρικού πολιτικού επιτελείου;
Σε όλα τα νοσοκομεία, σε όλα τα Κέντρα Υγείας χρειάζεται γιατροί και υγειονομικοί να σημάνουμε ξεσηκωμό.
Μαζικός απεργιακός αγώνας για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο καταστροφής της δημόσιας υγείας».