Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Από πέντε έγιναν τρεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Σε δεινή κατάσταση έχει βρεθεί από τις αρχές του Μαΐου, το Αναισθησιολογικό Τμήμα του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Από τους πέντε αναισθησιολόγους που υπηρετούσαν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν μείνει μόνο τρεις, καθώς ένας αναισθησιολόγος συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και άλλος ένας διορίστηκε σε κενή θέση στο Νοσοκομείο Λήμνου.
«Οι τρεις αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του Τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα», εξηγεί σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Στο μεταξύ, τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα) που εκτελούνται, ανέρχονται στα 2.000 ετησίως, με αυξητική τάση πάνω από 10% τον προηγούμενο χρόνο. Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 850 χειρουργεία και 150 μαιευτικές επεμβάσεις, υπό την ευθύνη του Τμήματος. Τέλος, οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει τις διακομιδές ασθενών, από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.
Για την αποχώρηση των δύο αναισθησιολόγων, οι διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ, έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και επανειλημμένα εδώ και έξι μήνες. Όμως, οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, για να μη φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο: «Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, όπου λόγω της τουριστικής κίνησης οι ανάγκες θα αυξηθούν, οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δεν έλαβε υπόψη της, πως οι συνθήκες στα νησιά είναι εντελώς διαφορετικές. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα διακομιδής περιστατικού σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης, όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Ελλείψεις και αλλού
Η κατάσταση του Αναισθησιολογικού δεν είναι εξαίρεση. Ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες και σε όλα τα τμήματα. «Αποδεικνύεται στην πράξη πως το τίμημα για τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση, είναι η αποψίλωση και η διάλυση των δομών της δημόσιας περίθαλψης και γενικότερα της κοινωνικής μέριμνας. Για να αναταχθεί η κατάσταση κατάρρευσης του συστήματος, πρέπει να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», επισημαίνει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Μάλιστα προτείνει να ενισχυθεί άμεσα το Τμήμα με τουλάχιστον έναν αναισθησιολόγο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ αυτή η εικόνα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Βοστάνειου» αποτυπώνεται έτσι, σε λίγους μήνες το Νοσοκομείο Μυτιλήνης θα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα κτηριακά συγκροτήματα για το οποίο δαπανήθηκαν 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμιστεί η μοναδική αυτή υποδομή που διαθέτει το νησί μας. Γι’ αυτό προκειμένου να πιάσουν τόπο αυτές οι δαπάνες, οφείλει η πολιτεία να στελεχώσει το Νοσοκομείο με το αναγκαίο ιατρικό και όχι μόνο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιατρικές υπηρεσίες που απαιτεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο με αυτήν την κτιριακή υποδομή και τον σύγχρονο εξοπλισμό που θα διαθέτει.
Σε 48ωρη απεργία οι γιατροί
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου στην απεργία (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) της 17ης Μαΐου, την ημέρα της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τακτικό χειρουργείο, παρά μόνο τα άκρως επείγοντα και η Ένωση ενημερώνει τους υπεύθυνους πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση, το επόμενο διάστημα το Αναισθησιολογικό Τμήμα θα αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.
Εν τούτοις σημειώνεται ότι οι γιατροί προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη 17 αλλά και την Πέμπτη 18 Μαΐου.
Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όχι μόνο δεν γίνεται να βελτιωθεί, αλλά καθημερινά επιδεινώνεται, επισημαίνουν. Δεν πάει καιρός που η Ένωση των γιατρών ανέδειξε τα προβλήματα στο Ψυχιατρικό, το Παιδιατρικό, το Ογκολογικό, το Νευρολογικό, τα Κέντρα Υγείας κτλ., και τώρα σε αυτά προστίθενται και οι ελλείψεις στο Aναισθησιολογικό.
Διεκδικούν: «Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο και την ΠΦΥ. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας περίθαλψης. Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών μας. Άμεση πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών του 2016 και των οφειλόμενων του 2012. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών στην ειδικότητα. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων. Άμεσες λύσεις στα προβλήματα λειτουργίας του “Βοστανείου”, της Μ.Υ. και των Κ.Υ. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους».
Οι γιατροί συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 17 Μαΐου, στις 11 π.μ. στα Κεντρικά Λύκεια.