Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι όλες εκείνες οι καταστάσεις οι οποίες προκαλούν μια αλλοίωση στη διάθλαση του φωτός από τα διαθλαστικά μέσα, με συνέπεια τα αντικείμενα να μην εστιάζονται πάνω στην ωχρά κηλίδα, δηλαδή την κεντρική εκείνη περιοχή του βυθού όπου είναι σημαντική για την ευκρινή όραση. Αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε καλή όραση και για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε διορθωτικά γυαλιά. Ένα ποσοστό 35 - 40% του πληθυσμού έχει μια διαθλαστική ανωμαλία, δηλαδή τριάμισι με τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες έχουν ανάγκη να διορθώσουν την όρασή τους για να βλέπουν καλύτερα. Η καθημερινή ζωή ενός ατόμου με μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να επηρεαστεί ανάλογα με το βαθμό της.
Έτσι, άτομα με πάνω από δυο βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού θεωρούνται ότι είναι σχετικά εξαρτημένοι από τα γυαλιά τους ή γενικότερα από τη διόρθωσή τους και η εξάρτηση αυτή γίνεται πιο σημαντική και περιοριστική με την αύξηση της αμετρωπίας. Τα προβλήματα στην όραση αντιμετωπίζονται σήμερα με τη χρήση των laser. Το πιο συχνά ερωτήματα πάνω στο θέμα των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι τα εξής:
Ποιες είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες;
Η μυωπία (η όραση είναι θαμπή για μακριά), η υπερμετρωπία (η όραση είναι θαμπή για μακριά και για κοντά) και ο αστιγματισμός (το είδωλο εμφανίζεται θολό) είναι διαθλαστικές ανωμαλίες που αντιμετωπίζονται πλέον οριστικά με τη μέθοδο της διαθλαστικής χειρουργικής.
Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική;
Είναι μία αισθητική χειρουργική αντιμετώπιση των αμετρωπιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Υπάρχουν δύο τεχνικές με τις οποίες αντιμετωπίζονται αυτές οι διαθλαστικές ανωμαλίες. Η μία μέθοδος είναι η μέθοδος LASIK και η δεύτερη μέθοδος είναι η PRK.
Ποια είναι η μέθοδος LASIK;
Η επικρατούσα τεχνική είναι η ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser (LASIK) - συνδυασμός μικροχειρουργικής και laser. Σε αυτή την τεχνική, χρησιμοποιείται το excimer laser. To laser δρα κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς, αφού δημιουργηθεί ένα flap (φέτα) χωρίς να την τραυματίζει. Το flap κλείνει και η επέμβαση τελειώνει. Με τη χρήση του, αλλάζουμε το σχήμα και την καμπυλότητα του κερατοειδούς, διορθώνοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα μυωπίας, αστιγματισμού και υπερμετρωπίας.
Πόσο διαρκεί η μέθοδος LASIK;
Η εφαρμογή τού laser διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ η όλη διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από πέντε - δέκα λεπτά.
Χρειάζεται φακός επαφής μετά τη LASIK;
Δε χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά.
Η όραση αποκαθίσταται σύντομα;
Επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση της όρασης (μέσα σε μία μέρα) και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κάποιας θολερότητας (haze) του κερατοειδούς μετεγχειρητικά.
Μετά το χειρουργείο χρειάζεται επιδέσμους;
O ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του, εκτός από γυαλιά ηλίου.
Ποια είναι η μέθοδος PRK;
Υπάρχει όμως και η τεχνική της φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (PRK), η οποία πραγματοποιείται άμεσα στον κερατοειδή. Ειδικότερα, με την τεχνική αυτή απλά αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και εφαρμόζεται απ’ ευθείας το laser.
Πόσο διαρκεί η μέθοδος PRK;
Η εφαρμογή τού laser διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ η όλη διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από πέντε - δέκα λεπτά.
Χρειάζεται φακός επαφής μετά την PRK;
Mε την ολοκλήρωση της επέμβασης, εφαρμόζεται ένας θεραπευτικός φακός έως την προσωρινή επούλωση του επιθηλίου.
Υπάρχει πόνος;
Ένας μικρός αριθμός ασθενών παραπονιούνται για μετεγχειρητικό πόνο, την πρώτη μέρα, ο οποίος υποχωρεί με τα συνήθη αναλγητικά.
Η όραση αποκαθίσταται σύντομα;
Κατά την πρώτη εβδομάδα, η όραση είναι συνήθως θαμπή και βελτιώνεται σταδιακά στις επόμενες μέρες, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της.
Ποιος παράγοντας καθορίζει ποια από τις δυο μεθόδους θα ακολουθήσουμε;
Η παχυμετρία του κερατοειδούς που φαίνεται στον προεγχειρητικό έλεγχο θα μας υποδείξει ποια μέθοδος από τις δύο θα ακολουθηθεί, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική για τον ασθενή.
Τι επιτυχία έχουμε με αυτές τις επεμβάσεις;
Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά. Το 95% - 98% των ασθενών απαλλάσσονται εντελώς από την εξάρτηση των γυαλιών ή των φακών επαφής τους. Επιτυχία θεωρούμε ακόμη και μία απόκλιση +/-0,50 βαθμούς από το μηδέν.
Θα πρέπει να δούμε την επέμβαση αυτή σα μία επένδυση για όλη μας τη ζωή, αφού το αποτέλεσμα δε μεταβάλλεται με το χρόνο.
Πηγή: www.iator.gr