Αλουμίνιο και χαλαζίας επηρεάζουν για τη νόσο Αλτσχάιμερ

01/07/2012 - 05:56
Τα αυξημένα ποσοστά αλουμινίου στο πόσιμο νερό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ενώ τα αυξημένα ποσοστά χαλαζία φαίνεται να μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.
Τα αυξημένα ποσοστά αλουμινίου στο πόσιμο νερό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ενώ τα αυξημένα ποσοστά χαλαζία φαίνεται να μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology», η Δρ. Βιρτζινί Ποντού και οι συνεργάτες της στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ερευνητικής Ιατρικής στο Μπορντό της Γαλλίας, εξηγούν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πολυπαραγοντική πάθηση και οι συγκεντρώσεις αλουμινίου στο πόσιμο νερό, ίσως έχουν επίδραση στη γνωστική εξασθένηση και την ίδια την πάθηση.
Τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών έχουν δείξει ότι ο χαλαζίας μπορεί να μειώσει την από του στόματος απορρόφηση του αλουμινίου ή να αυξήσει την έκκριση του μετάλλου.
Οι Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ έκθεσης στο αλουμίνιο ή το χαλαζία μέσω πόσιμου νερού, και του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σε δείγμα ηλικιωμένων ατόμων που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 15 χρόνια.
Η καθημερινή πρόσληψη αλουμινίου τουλάχιστον 0,1 χιλιοστογραμμαρίων, συσχετίστηκε με μεγαλύτερη γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου, είχαν πάνω από διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Απ’ την άλλη όμως, για κάθε 10 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα χαλαζία, η πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας έπεφτε κατά 11%.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την επαλήθευση του συσχετισμού του αλουμινίου και του χαλαζία μέσω πόσιμου νερού και των νευρολογικών διαταραχών και της γνωστικής εξασθένησης.
Πηγή: Health news.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey