Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών ολόκληρης της Λέσβου που είναι αυξημένες λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών, το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα λειτουργήσει στο νησί, σύγχρονη κινητή ιατρική μονάδα νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας.
Η μονάδα θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του ΕΚΑΒ, με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων φορέων και δωρίθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Την έναρξη σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών για την προστασία των παιδιών στο Νομό της Λέσβου ανακοίνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη.
Κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Άμυνας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεσμεύτηκε να συνδράμει στην οργάνωση και λειτουργία των πέντε Hotspots (στη Λέσβο, στη Χίο, στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο) και των δύο Κέντρων Μετεγκατάστασης (Σχιστό και Διαβατά) ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην προστασία που πρέπει να παρέχεται στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και στις οικογένειες με παιδιά.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει σε συντονισμό με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, στη βάση των πρακτικών δυνατοτήτων του Οργανισμού με τη συνδρομή των απαραίτητων πόρων που θα εγγυηθούν την ποιότητα και διαφάνεια των υπηρεσιών και θα διασφαλίσουν και τη μελλοντική βιωσιμότητα των ήδη υφιστάμενων δράσεων για τα παιδιά σε πανελλαδικό επίπεδο.
Νέες δράσεις
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ετήσια στατιστικά των δράσεων του Οργανισμού για το 2015 και οι νέες δράσεις που αναπτύσσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με έδρα τη Λέσβο.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, «Το Χαμόγελο στο Αιγαίο», θα λειτουργήσουν το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Αιγαίου, Κινητή Ιατρική Μονάδα, οχήματα άμεσης επέμβασης, ενώ ταυτόχρονα ο Οργανισμός θα συνδράμει στην οργάνωση και υλοποίηση των Hotspots και Κέντρων Μετεγκατάστασης όσον αφορά στην προστασία των ανηλίκων και ασυνόδευτων παιδιών.
«20 χρόνια τώρα με γνώμονα την αποστολή μας στηρίζουμε όλα τα παιδιά. Ανάμεσα τους παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, στη διάθεση των οποίων διαχρονικά θέτουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας. Το 2015 στηρίξαμε 95.701 παιδιά και τις οικογένειες τους σε όλη την Ελλάδα.
Στη δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, προστίθεται μια προσφυγική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά. Ακολουθώντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ενισχύουμε και διευρύνουμε τις υπηρεσίες μας προς όφελος όλων των παιδιών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Για τα εξαφανισμένα παιδιά
«Το Χαμόγελο στο Αιγαίο» υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Άλλωστε σε συνάντηση με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, επιβεβαιώθηκαν ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί στόχοι ως βάση θεσμικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων.
Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τη λειτουργία Κόμβων Ενημέρωσης (Info-Desks) στα Hotspots και στα Κέντρα Μετεγκατάστασης (Relocation Centers) μέσω της αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000 και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111.
Στόχος είναι η προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών και ειδικότερα ασυνόδευτων ανηλίκων, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εξαφανιστούν και να πέσουν θύματα διακίνησης ή εμπορίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κρατικών και τοπικών αρχών, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, προξενικών αρχών, εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς και φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.
Στο τέλος της εκδήλωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τίμησε συμβολικά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις ακούραστες προσπάθειες και συνδρομή τους για την προστασία των χιλιάδων παιδιών που καταφτάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές.