Η καινοτόμα τηλεϊατρική κατέφτασε στη Λέσβο

30/10/2015 - 23:11

Με πρωταρχικό στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου εξόπλισε την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Υγείας Άντισσας, με μονάδα τηλεϊατρικής, η οποία συνδέεται με το «Βοστάνειο» αλλά και με έξι μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Με πρωταρχικό στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου εξόπλισε την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Υγείας Άντισσας, με μονάδα τηλεϊατρικής, η οποία συνδέεται με το «Βοστάνειο» αλλά και με έξι μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς του νησιού μπορούν να κλείνουν τηλε-ραντεβού με εξειδικευμένους γιατρούς των νοσοκομείων «Μεταξά», «Τζάνειο», «Αττικό», «Ασκληπιείο Βούλας», «Γενικό Κρατικό Νίκαιας» και το Ψυχιατρικό στο Δαφνί.

Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο υπεύθυνος των μονάδων αυτών θα συντονίσει τα 31 κέντρα υγείας, μεταξύ των οποίων και της Άντισσας, και 12 νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, όπου θα εφαρμόζεται η τηλεϊατρική και μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιήσει σεμινάρια στους γιατρούς, προκειμένου οι τελευταίοι να ενημερωθούν καταλλήλως για τη λειτουργία των μηχανημάτων αλλά και τον τρόπο εφαρμογής της νέας μεθόδου.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα έγινε μία σύνδεση μεταξύ του Κ.Υ. Άντισσας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπου ο αγροτικός γιατρός της Άντισσας Παναγιώτης Μακαρώνης, που ξενάγησε το «Ε» και στη νέα μονάδα, έκανε καρδιογράφημα και το έστειλε στο Νοσοκομείο για να γίνει εικονικά η διάγνωση. Ο ίδιος θεωρεί ότι η 2η ΥΠΕ επέλεξε το εν λόγω Κ.Υ. επειδή είναι το πιο απομακρυσμένο και με δεδομένο ότι το Κ.Υ. Καλλονής βρίσκεται πιο κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ο εξοπλισμός
Η μονάδα αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος στο κέντρο του έχει μία κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας ποιότητας οθόνη από την οποία, ο εξεταζόμενος ή ο ιατρός, μπορεί να βλέπει ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος.

Με τον τρόπο αυτό προσομοιώνεται η φυσική παρουσία του ιατρού στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής ενώ μέσω ιατρικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις που διενεργούνται από τον ιατρό / νοσοκόμο - συνοδό είναι σε πραγματικό χρόνο διαθέσιμες στον εξειδικευμένο ιατρό - σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής και ο ιατρός έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στο χρονισμό εικόνας και ήχου.

Ιατρικές εξετάσεις
Ο ιατρικός εξοπλισμός περιλαμβάνει: Κάμερα εξέτασης υψηλής ανάλυσης, Vital signs monitor (Σφυγμοί, οξύμετρο, θερμόμετρο, BMI, πιεσόμετρο), Ωτοσκόπιο, Ψηφιακό στηθοσκόπιο, Δερματοσκόπιο, Υπέρηχο, Καρδιογράφο, Χ-RΑΥ Scanner.

Ο κ. Μακαρώνης επισημαίνει ότι με αυτό τον εξοπλισμό «μπορεί να βγει καρδιογράφημα, με το οφθαλμοσκόπιο να εξεταστεί ο βυθός του ματιού, να στείλουμε εξετάσεις σε ωριλά. Επίσης έχουμε μια πολύ καλή κάμερα που μπορεί να βγάλει εξειδικευμένες φωτογραφίες για το δέρμα, καθώς και να πάρουμε την πίεση του ασθενή. Κι όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να αξιολογηθούν από ένα γιατρό στην Αθήνα, αφού του τα στείλουμε».

Οι υπηρεσίες
«Νιώθω πιο ασφαλής που μπορώ να επικοινωνήσω με γιατρούς ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στο νησί», λέει στο «Ε» ο αγροτικός ιατρός Π. Μακαρώνης. Το ίδιο βέβαια θα μπορούν να κάνουν και οι πολίτες. Για παράδειγμα, όπως μας εξήγησε, αν ο γιατρός κάποιου ασθενούς βρίσκεται σε ένα από τα έξι νοσοκομεία που αναφέραμε παραπάνω, τότε μπορεί να κλείσει ραντεβού στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και να μιλήσει μαζί του καθώς και να λάβει ηλεκτρονικώς με τη βοήθεια τοπικού γιατρού, όλες τις εξετάσεις του.

Για την κάλυψη της ανάγκης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο υπηρετεί, μεταξύ άλλων παρέχεται η «τηλε-συμβουλευτική». Αφορά στην παροχή συμβουλευτικής διάγνωσης από απόσταση ανεξάρτητα από γεωγραφικούς περιορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, μεταδίδονται ιατρικά δεδομένα από το σημείο λήψης όπου βρίσκεται ο ασθενής, στο σταθμό λήψης και υποστήριξης του θεράποντος ιατρού από εξειδικευμένο ιατρό.

Επίσης θα παρέχεται η «τηλε-εκπαίδευση», που αφορά την εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού μονάδων υγείας σε πραγματικό χρόνο με χρήση υποδομών τηλε-εικονοδιάσκεψης, αλλά και η «τηλεϊατρική για επείγοντα περιστατικά».


Ο εξοπλισμός του τηλε-ιατρείου της Άντισσας

Η οποία είναι παρόμοια με την υπηρεσία τηλε-διάγνωσης, απλώς έχει επείγοντα χαρακτήρα και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλή έκβαση ενός περιστατικού εφόσον μπορούν να παρασχεθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπου δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα που μας ανέφερε ο κ. Μακαρώνης: «Όταν θα έχουμε ένα επείγον περιστατικό, έχουμε τη δυνατότητα αυτό να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί το αν ο ασθενής πρέπει να μετακινηθεί στο Βοστάνειο».

Τέλος, θα παρέχεται η «τηλε-ψυχιατρική» με τη χρήση υποδομών τηλεδιάσκεψης για παροχή υπηρεσιών ψυχιατρικής υποστήριξης εξ αποστάσεως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey