Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου εισηγήθηκαν τα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης.
Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των γιατρών, των νοσηλευτών και των εγκύων, εισηγήθηκαν τα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε.
Τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων, αναμένεται να καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου. H τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Όσον αφορά την προτεραιότητα με την οποία θα γίνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της νέας γρίπης, η επιτροπή βάζει πρώτους στη λίστα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών.
Ειδικότερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η επιτροπή εισηγήθηκε τον εμβολιασμό τους μόνο στις περιπτώσεις που συντρέχει λόγος, όταν δηλαδή υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.
Εκτιμήσεις στη Βρετανία
Για το ίδιο θέμα, οι βρετανικές αρχές προβλέπουν ότι θα πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις η πανδημία της νέας μορφής γρίπης στους επόμενους μήνες, με πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων και στα μέτρα, που λαμβάνονται προληπτικά, θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας του Λονδίνου "Ιβνινγκ Στάνταρντ", η δημιουργία, σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρων με ομαδικούς τάφους, για να αντιμετωπίζεται η άμεση ταφή των θυμάτων.
Οι σχετικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας βασίζονται σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει στην κατοχή της, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτάσεις για τους χώρους ομαδικής ταφής και τονίζεται συγκεκριμένα ότι "όταν η πανδημία της γρίπης φθάσει στην πλήρη της έξαρση θα υπάρξει έλλειψη χώρων για την ταφή των θυμάτων".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ίδιο επίσημο έγγραφο προτείνεται η μείωση του χρόνου της νεκρώσιμης ακολουθίας, καθώς και το ενδεχόμενο η νεκρώσιμη ακολουθία να γίνεται στα σπίτια των νεκρών.
Οι σχετικές προτάσεις, που περιλαμβάνονται στις 59 σελίδες του επίσημου εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών, προήλθαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η υπηρεσία αιμοδοσίας και μεταμοσχεύσεων κάνει έκκληση στον κόσμο να προσφέρει αίμα, για να αποφευχθεί η μείωση στα αποθέματα αίματος, καθώς πολλοί τακτικοί αιμοδότες έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη και δεν μπορούν να προσφέρουν το αίμα τους.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Σχετικές ειδήσεις όμως έρχονται και από τη Γαλλία. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη γρίπη των χοίρων ήταν γυναίκες που κυοφορούσαν ή άτομα με προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα διαβήτη και παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, ανακοίνωσαν Γάλλοι ερευνητές.
Επίσης αν και οι ηλικιωμένοι δείχνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους υπολοίπους να προσβληθούν, αν συμβεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, επισημαίνει η ομάδα των ερευνητών του Γαλλικού Ινστιτούτου για την Επίβλεψη της Δημόσιας Υγείας στο Σεντ Μόρις, στη Γαλλία. "Οι περισσότεροι θάνατοι (51%) προκύπτουν στην ηλικιακή ομάδα 20-49 ετών, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάλογα με τη χώρα ή την ήπειρο", γράφουν οι επιστήμονες στην Eurosurveillance.
"Τουλάχιστον το 49% των καταγεγραμμένων μοιραίων κρουσμάτων μέχρι σήμερα παγκοσμίως είχε τεκμηριωμένα ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας", προσθέτουν και σημειώνουν: "Ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι τα υποκείμενα προβλήματα υγείας που απαντώνται πιο συχνά και εντοπίζονται στα μοιραία κρούσματα άνω της ηλικίας των 20 ετών".
"Αξιοσημείωτοι" είναι επίσης, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, "δύο παράγοντες κινδύνου: η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία".
Ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που κυοφορούν είναι οι πρώτες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν θα διατεθούν τα εμβόλια.
Επίσης όσον αφορά την παχυσαρκία ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν κάποια σχέση με τη νόσο, αλλά οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν αν η ίδια η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης σοβαρών επιπλοκών από τον ιό H1N1, ή αν οι παχύσαρκοι έχουν άλλα προβλήματα υγείας που δεν έχουν διαγνωστεί και είναι αυτά που ευθύνονται για τις επιπλοκές.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα παιδιά δεν πλήττονται τόσο πολύ από τη νέα γρίπη όσο φοβόμαστε. "Αν και προηγούμενες έρευνες υποδήλωναν ότι κρούσματα της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1 2009 προέκυψαν κυρίως σε παιδιά, η μέση ηλικία των 343 μοιραίων περιπτώσεων που αναλύσαμε ήταν τα 37 χρόνια", επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ