Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο Νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης θα πρέπει να τρέχουν για αρκετές εξετάσεις και να προγραμματίζουν ραντεβού οι ασθενείς, ξεχνώντας τις ανέσεις σε χρόνο και χώρο που τους παρείχαν τα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς από χτες μπήκε πλαφόν στη συνταγογράφηση στα ιατρικά εργαστήρια, αλλά και μαχαίρι για σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις.
«Μπαίνει ένα όριο σε γιατρούς να μην προχωρούν σε άπειρες εξετάσεις», λέει ο διευθυντής τού ΠΕΔΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ για μετατροπή της υγείας σε «αγαθό για όποιον μπορεί να πληρώσει» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει πανελλαδικώς το νέο πλαίσιο προϋποθέσεων και περιορισμών στις προληπτικές εξετάσεις, με τον ΕΟΠΥΥ να διευκρινίζει ότι «οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογούν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν». Ειδικότερα, καθορίστηκε για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα, ο καρδιολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «Ακτινολογία» (οι κατηγορίες ιατρικών πράξεων παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα τού ΕΟΠΥΥ http://www.eopyy.gov.gr) μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.
Ποιες εξετάσεις αλλάζουν
Οι εξετάσεις που επηρεάζονται είναι το «τεστ Παπανικολάου» για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο «δε δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65. Η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι κάθε χρόνο».
Οι εξετάσεις προστάτη «δε δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους». Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα. Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.
«Πρέπει να μπει όριο»
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, αναφέρει στο «Ε»: «Επί της ουσίας περιορίζονται κάποιες από τις εξετάσεις που γίνονταν αφειδώς και μετά από συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων δε δίνεται το δικαίωμα αυτές να πραγματοποιούνται.
Οι εν λόγω περιορισμοί βάζουν όριο στις άπειρες εξετάσεις που γίνονταν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχει θέμα κεντρικά στην Αθήνα, καθώς οι εξετάσεις μπορούν πλέον να γίνονται μόνο στο νοσοκομείο ή στο ΠΕΔΥ, αλλά αυτό δε δημιουργεί πρόβλημα στο νησί μας.
Στη δημόσια υγεία δεν έχουμε πλαφόν. Κατανοώ ότι κάποιοι βολεύονταν από τα ιδιωτικά εργαστήρια γιατί δεν απαιτούνταν να περιμένουν στην ουρά, αλλά δεν μπορούν κάποιοι γιατροί να χρεώνουν το Δημόσιο με χιλιάδες ευρώ».
«Μετακυλύουν το κόστος στους ασθενείς»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, Δημοσθένης Ανδρεάδης, επεσήμανε στην εφημερίδα μας: «Από τη στιγμή που δε χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ και είναι χρεωκοπημένος, μετά τη λειτουργία της Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τώρα ξεπουλιούνται τα πάντα.
Στο Νοσοκομείο θα υπάρξει μεγάλη συμφόρηση και οι ασθενείς δε θα μπορούν να εξυπηρετούνται, αφού θα πρέπει να περιμένουν μήνες για να κλείσουν ένα ραντεβού.
Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εξετάσεων, με αποτέλεσμα η υγεία να μετατρέπεται σε “υγεία που μπορείς να πληρώσεις”, αφού μόνη διέξοδος θα είναι να στραφείς στα ιδιωτικά εργαστήρια. Και από την άλλη, ούτε το ΠΕΔΥ, θα μπορεί να κάνει όλες αυτές τις εξετάσεις».