Το φαγητό δεν είναι φάρμακο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων που πλήττουν το σύγχρονο άνθρωπο του ανεπτυγμένου κόσμου, τονίζουν οι ειδικοί με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, χθες Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.
Το φαγητό δεν είναι φάρμακο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων που πλήττουν το σύγχρονο άνθρωπο του ανεπτυγμένου κόσμου, τονίζουν οι ειδικοί με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, χθες Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Ζαμπέλα, στο καθημερινό διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου πρέπει να βρίσκονται δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται μία - δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και αφού αφαιρεθεί το ορατό λίπος.
Προσοχή στις ετικέτες
Ο καταναλωτής πρέπει πλέον να αρχίζει να διαβάζει με προσοχή τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων και να προσπαθεί να κάνει σωστές επιλογές, όπως τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος, κορεσμένα και trans λιπαρά, νάτριο και επιπρόσθετη ζάχαρη.
Το μαγείρεμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά το τηγάνισμα δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα και επομένως καλό είναι τα τρόφιμα είτε να βράζονται είτε να ψήνονται. Το αλάτι περιέχει νάτριο, άρα δεν πρέπει να αλατίζεται το τρόφιμο κατά το μαγείρεμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται επιτραπέζιο αλάτι. Προσοχή στις κρυφές πηγές νατρίου στη διατροφή. όπως πολλά είδη τυριών, ψωμί, πίκλες κ.ά..