Κρυολόγημα: «Ο πόλεμος ξεκίνησε»

01/07/2012 - 05:56
Όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη και τρέχει η μύτη μας, πονάει το κεφάλι και τα μάτια μας, οι περισσότεροι από εμάς θα δοκιμάζαμε οτιδήποτε για να νιώσουμε καλύτερα. Το κρυολόγημα και η γρίπη όμως οφείλονται σε ιούς.
Όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη και τρέχει η μύτη μας, πονάει το κεφάλι και τα μάτια μας, οι περισσότεροι από εμάς θα δοκιμάζαμε οτιδήποτε για να νιώσουμε καλύτερα.

Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα καταφεύγατε είναι η ζεστή, παραδοσιακή κοτόσουπα με τη συνταγή της γιαγιάς ή ίσως πηγαίνατε κατ’ ευθείαν στο φαρμακείο της γειτονιάς για παυσίπονα και αποσυμφορητικά.
Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη απέδειξε ότι και τα δύο αυτά πράγματα θα βοηθήσουν: Το σώμα σας χρειάζεται τροφή για να διατηρήσει την ενέργειά του (χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία για να παραφάτε), η ζεστή κοτόσουπα δρα ως αποσυμφορητικό και στο φαρμακείο μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την καλύτερη θεραπεία που θα σας ανακουφίσει ταχέως από τον πυρετό και τον πόνο.
Τα κακά νέα είναι ότι παρά το βήχα, το φτέρνισμα και το ψέλλισμα στο κρεβάτι, είναι μάλλον απίθανο να μπορείτε να κάνετε κάτι περισσότερο. Και αυτό επειδή το κρυολόγημα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς. Παρ’ όλο που κυκλοφορούν πάνω από 200 ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και τρεις κύριοι τύποι ιών γρίπης, κανένας δεν έχει καταφέρει να παρασκευάσει ένα εμβόλιο που να προστατεύει από όλα αυτά τα διαφορετικά στελέχη.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί να αναμένει ότι θα κρυολογεί δυο με πέντε φορές το χρόνο απλώς εισπνέοντας τα μικροσκοπικά σταγονίδια που μεταδίδονται από ένα ήδη προσβεβλημένο άτομο.
«Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα ή τη γρίπη μεταδίδονται ως μικρά, υγρά σταγονίδια όταν κάποιος μιλάει, γελάει, φτερνίζεται ή βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του», δηλώνει ο δρ. Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός. «Μπορείτε να κολλήσετε αυτούς τους ιούς με τα χέρια σας. Αν αγγίξετε μια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό - μια βρύση, ένα χερούλι πόρτας ή ένα τηλέφωνο, παραδείγματος χάριν - και μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, επιτρέπετε στον ιό να εισβάλει στον οργανισμό.»
Ένα από τα πλέον γόνιμα περιβάλλοντα για τη μετάδοση αυτών των ιών είναι τα τραίνα και τα λεωφορεία. Με τους επιβάτες συνωστισμένους στα βαγόνια κατά τις ώρες αιχμής και με ελάχιστο ή ανύπαρκτο εξαερισμό, τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν τρομακτικά γρήγορα, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη ότι με το μέσο φτέρνισμα διαφεύγουν 100.000 σταγονίδια τα οποία μεταφέρονται με ταχύτητα 90 μιλίων/ώρα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κρυολόγημα και τη γρίπη;
Αν κολλήσετε έναν ιό κρυολογήματος, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, εξηγεί ο δρ. Σκληρός: «Αν κάποιος εμφανίσει ένα κοινό κρυολόγημα, φτερνίζεται, έχει καταρροή, φαγούρα και γαργαλητό στο λαιμό και έναν κάπως ξηρό βήχα, τότε είναι σημαντικό να αναπαυτεί όσο το δυνατό περισσότερο, να καταναλώνει αρκετή ποσότητα τροφής, να πίνει μη αλκοολούχα υγρά και να χρησιμοποιεί μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη μαζί με ένα αποσυμφορητικό, τα αντιβηχικά, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν κάποιος έχει γρίπη, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι πιο σοβαρό. Είναι εξουθενωμένος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να μένει ξαπλωμένος στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Και πάλι είναι σημαντικό να ξεκουραζόμαστε όσο το δυνατό περισσότερο, να πίνουμε άφθονα υγρά και να ανακουφίζουμε τον πόνο και την υψηλή θερμοκρασία με ιβουπροφαίνη. Τα αποσυμφορητικά είναι καλά για το μπούκωμα που νιώθουν μερικά άτομα.

Οι σημαντικότεροι μύθοι για το κοινό κρυολόγημα
1) Δεν εμφανίζεις κρυολόγημα αν κρυώνεις
Πόσες φορές έχετε ακούσει από ένα γονιό σας «βάλε μια ζακέτα, θα κρυολογήσεις;». Η αλήθεια είναι ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα ή γρίπη είναι ένας ιός κρυολογήματος ή γρίπης.
2) Το κοινό κρυολόγημα
Δεν υπάρχει κοινό κρυολόγημα. Αν και οι μισές από τις περιπτώσεις κρυολογήματος στον κόσμο προκαλούνται από ρινοϊό, στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί που μπορούν να προσβάλουν τις ρινικές διόδους.
3) Θεραπεία κρυολογήματος
Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Ωστόσο, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακουφίζουν και περιορίζουν τα συμπτώματα.
4) Βιταμίνη C
Το 1970, ο Αμερικανός χημικός και τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Linus Pauling ισχυρίστηκε ότι η λήψη 1.000 mg βιταμίνης C ημερησίως θα μείωνε τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογημάτων κατά 45% στα περισσότερα άτομα. Μεταγενέστερες πειραματικές μελέτες έχουν αμφισβητήσει αυτό το εύρημα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης τού 2007 που συμπέρανε ότι η βιταμίνη C είχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Πηγή: Health.in.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey