Η Πολιτεία εθελοτυφλεί μπροστά στα προβλήματα υγείας

Κλείνουν «πόρτες και παράθυρα» σε αρρώστους

13/06/2013 - 15:20

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το κράτος πρόνοιας και βγαίνουν ηττημένοι. Άνθρωποι που ενώ για χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα - κι ενώ έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση λόγω προβλημάτων υγείας - δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται από την Πολιτεία.

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το κράτος πρόνοιας και βγαίνουν ηττημένοι. Άνθρωποι που ενώ για χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα - κι ενώ έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση λόγω προβλημάτων υγείας - δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται από την Πολιτεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι κι εκείνη του 80χρονου Γιώργου Καπελή, που πριν από λίγους μήνες έμεινε ανάπηρος από την αριστερή του πλευρά και παρά το πρόβλημα, δε δικαιούται κανένα επίδομα. Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται προβλήματα στελέχωσης στις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με τα αρμόδια υπουργεία να κωλυσιεργούν ως προς την ανεύρεση λύσης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ έχουν προβλήματα υγείας, βάσει νόμου δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αφού πρέπει να πληρούν ειδικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι ανάπηρος και στα δύο πόδια, παίρνει επίδομα, αλλά κάποιος που είναι ανάπηρος σε χέρι και πόδι, δεν μπορεί. Εκτός από αυτό όμως το παράδοξο, και κάποιοι άλλοι, παρά το ότι έχουν σοβαρά προβλήματα, κόβονται από τις επιτροπές τού ΚΕΠΑ.

Ο κ. Καπελής ανήκει στην πρώτη κατηγορία και δεν κατάφερε παρά την αναπηρία του, να πάρει κάποιο επίδομα. Ο κ. Καπελής έπασχε από κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, υπέρταση και πριν από τέσσερις περίπου μήνες έπαθε βαρύ εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να παραλύσει το αριστερό πόδι και το αριστερό χέρι. Εκτός όμως από την ημιπληγία, ο ηλικιωμένος δεν επικοινωνεί και με το περιβάλλον του.

Σήμερα βρίσκεται ξαπλωμένος πάνω σε ένα κρεβάτι, με τη γυναίκα του να αντιμετωπίζει κι εκείνη προβλήματα υγείας (αρτηριοσκλήρωση), που την εμποδίζουν να τον φροντίζει όπως θα έπρεπε. Το ευτύχημα στην όλη κατάσταση είναι ότι ο ηλικιωμένος έχει δύο παιδιά που τον επισκέπτονται καθημερινά για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Μάλιστα είναι εκείνοι που πληρώνουν τα έξοδα για τις - αρκετά τακτικές - επισκέψεις των γιατρών (ουρολόγος, παθολόγος, καρδιολόγος, κινησιοθεραπευτής). Ο δε κινησιοθεραπευτής έρχεται πιο συχνά, για να μη χειροτερέψει η κατάσταση του ηλικιωμένου που είναι κατάκοιτος.

Τα αυξημένα έξοδα έκαναν τα παιδιά του 80χρονου να ψάξουν μήπως ο πατέρας τους δικαιούνταν κάποιο επίδομα, δεδομένου ότι είναι ανάπηρος από την αριστερή πλευρά και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.

Η κοροϊδία...
«Όταν πήγα στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να δω τι επίδομα δικαιούται, μου απάντησαν ότι έπρεπε να είναι παράλυτος και στα τέσσερα άκρα για να μπορέσει να πάρει το επίδομα. Από την άλλη, η Πρόνοια έκανε έκπτωση και ζητούσε μόνο τα δύο κάτω άκρα», είπε ο κ. Παναγιώτης Καπελής, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εκφράζοντας παράλληλα την πικρία του για το γεγονός ότι όταν χρειάστηκαν βοήθεια από το κράτος πρόνοιας, αυτό τους γύρισε την πλάτη, όπως υποστήριξε.

Μηνιαίως τα έξοδα νοσηλείας του 80χρονου άνδρα κυμαίνονται στα 800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για τις επισκέψεις των γιατρών, τη συμμετοχή στα φάρμακα που παίρνει, αλλά και στα αναλώσιμα υλικά που απαιτούνται για όσους βρίσκονται σε κατάκλιση (πάνες, υποστρώματα κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η σύνταξη του ΟΓΑ που παίρνει ο ηλικιωμένος, είναι της τάξεως των 550 ευρώ. Συμπερασματικά, αν δεν ήταν τα παιδιά του να βοηθήσουν οικονομικά, θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Καπελής, μιλώντας στο «Ε», δηλώνει απογοητευμένος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που βίωσε ο ίδιος μέσα από την περιπέτεια του πατέρα του. Εξηγεί ότι είναι ανούσιο να πληρώνει κάποιος για μια ολόκληρη ζωή εισφορές στο εκάστοτε ταμείο, κι όταν έρθει η ώρα της ανάγκης, η Πολιτεία να κλείνει τις πόρτες και τα παράθυρα. Ο ίδιος καταβάλλει 900 ευρώ το δίμηνο στο ΤΕΒΕ και όπως είπε, σκέφτεται να πάψει να πληρώνει, αφού το θεωρεί ανούσιο κι αναποτελεσματικό.

Το παράλογο…
Ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., Γιάννης Ζερδελής, εξηγεί ότι το παράδοξο της υπόθεσης όσον αφορά στα επιδόματα αναπηρίας, έγκειται στο γεγονός ότι επιδοτείται το αίτιο κι όχι το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και κάποιοι ανάπηροι παίρνουν επίδομα ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό βολεύει, όπως είπε, την Πολιτεία, καθώς αν επιδοτούσαν εκ του αποτελέσματος, τότε τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλλει το κράτος, θα ήταν πολύ περισσότερα.

Παράλληλα μίλησε και για τις επιτροπές ΚΕΠΑ και για τις περιπτώσεις ανθρώπων που κόβονται καθημερινά, γεγονός που έχει θίξει ο ίδιος με ερωτήσεις του στη Βουλή απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς. Η αυστηρότητα των επιτροπών, σύμφωνα με τον κ. Ζερδελή, έγκειται στο γεγονός ότι βάσει μνημονίου, πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων που δίνονται στην Ελλάδα. «Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να παρουσιάσουν νούμερα και δεν ενδιαφέρονται για τις ανθρώπινες ψυχές που κρύβονται από πίσω», είπε ο κ. Ζερδελής.

Και υποστελέχωση
Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι πάσχοντες αργούν να περάσουν από τις επιτροπές, είναι ότι τα ΚΕΠΑ είναι υποστελεχωμένα από γιατρούς, νευρολόγους, ψυχολόγους κ.λπ.. Αυτή η έλλειψη οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Ζερδελή, σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γιατροί δε θέλουν να παρέχουν στα ΚΕΠΑ υπηρεσίες καθώς οι αμοιβές είναι ελάχιστες. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη γραμμή της υπερβολικής αυστηρότητας που δίνεται από το Υπουργείο και με το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί που δε θέλουν να ακολουθήσουν τέτοιου είδους εντολές, ειδικά όταν βλέπουν ανθρώπους να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι καθημερινά καταγράφονται στη Λέσβο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, περιπτώσεις ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας που «κόβονται» από τις επιτροπές.

 

Τελευταίες εξελίξεις

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία των ΚΕΠΑ και να μειώσει το χρόνο αναμονής των προς εξέταση περιστατικών, ανακοινώνει την κατάργηση της υπάρχουσας διαδικασίας προετοιμασίας του ιατρικού φακέλου για εισαγωγή στις υγειονομικές επιτροπές.

Από τις 15 Ιουνίου, μαζί με την αίτηση για πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας πρέπει να υποβάλλεται και το ενιαίο έντυπο ιατρικής έκθεσης βεβαίωσης με την ονομασία «Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας». Με το νέο αυτό έντυπο που θα συμπληρώνεται από τον ιατρό, θα καθορίζεται η ειδικότητα της υγειονομικής επιτροπής από την οποία θα περνά ο ασθενής. Ουσιαστικά με το έγγραφο καταργούνται τα στάδια του προελέγχου από τα οποία περνούσε ο ασθενής πριν εξεταστεί από το γιατρό που θα τον παραπέμπει στην επιτροπή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey