Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όλο και πληθαίνουν τα άτομα που «κόβονται» από τις επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο «Ε» ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών τού ΙΚΑ, Μαΐστρος Κλαδογένης, από τους 21 παραπληγικούς που εξετάστηκαν το Δεκέμβριο του 2012, οι 18 δεν πήραν την πιστοποίηση.
Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και οι οικογένειές τους, καταγγέλλουν ότι αν η νόσος δε βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, οι επιτροπές δεν τους δίνουν τα απαραίτητα ποσοστά για τα προνοιακά επιδόματα και για άλλου είδους παροχές.
Ο Θεόδωρος Χαϊδός, η γυναίκα του οποίου πάσχει πάνω από 10 χρόνια από σκλήρυνση κατά πλάκας, εξομολογήθηκε στο «Ε» τι προβλήματα αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια εκείνος και η σύζυγός του, Ναταλία Ποπολίδου - Χαϊδού. Τόνισε ότι από τότε που διαγνώστηκε η ασθένεια, η κατάσταση της συζύγου του άρχισε να επιδεινώνεται και σήμερα μετά δυσκολίας περπατάει, αφού χρειάζεται κάποιον να την στηρίζει γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει την ισορροπία της και να πέσει. Μάλιστα προσέθεσε πως εδώ και αρκετά έτη χρησιμοποιεί μπαστούνι.
«Στις 23 Μαρτίου τού 2012 έκανα τα χαρτιά, στις 24 Ιανουαρίου τού 2013 πέρασα από επιτροπή και πριν λίγες μέρες μάς κοινοποιήθηκε ότι “κόπηκε”. Ευτυχώς που έχω τα 48 ευρώ για να κάνω την ένσταση, άλλοι όμως δεν έχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη μίλησε για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Τόνισε ότι υπήρχαν δύο κυρίες γιατροί που την αποτελούσαν, και αφού έκαναν την εξέταση, ζήτησαν από την κ. Χαϊδού να σηκωθεί στα πόδια της με τα μάτια κλειστά και τα χέρια στην έκταση. Ο κ. Χαϊδός βρέθηκε αμέσως πίσω της, γιατί όπως υπολόγιζε η γυναίκα του θα έχανε την ισορροπία της και θα έπεφτε, όπως και έγινε.
«Εξαντλούν την αυστηρότητά τους»
«Ενώ έχω πάει σε τόσους γιατρούς και οι αποφάσεις τους κάνουν λόγο για τετραπληγία, μας κόβουν λες και δε γνωρίζουν ότι η ασθένεια αυτή είναι ανίατη», τόνισε εκφράζοντας την αγανάκτησή του. Μάλιστα πρόκειται να κινηθεί αρμοδίως για να δει αν οι ειδικότητες των γιατρών που την εξέτασαν, αντιστοιχούσαν στις αρμόδιες.
Ο κ. Θεόδωρος Χαϊδός, έξω από το ΙΚΑ και λίγο πριν πάει να υποβάλει ένσταση για την απόφαση του ΚΕΠΑ
Σε επικοινωνία μας με την πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων (Πασχόντων και Φίλων) με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Λέσβου, Μαρία Κωδωνάκη, που πρόκειται να περάσει κι εκείνη από δευτεροβάθμια επιτροπή καθώς από την πρώτη «κόπηκε», η ίδια τόνισε ότι οι επιτροπές δε δίνουν τα απαραίτητα ποσοστά αναπηρίας στα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη νόσο. «Περιμένουν να μας δουν πάνω στο καροτσάκι χωρίς να μπορούμε να περπατήσουμε, για να μας περάσουν», είπε, ενώ υποστήριξε πως μετά από επαφές που είχε με αντίστοιχους συλλόγους στην Αθήνα, διαπίστωσε ότι παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι επιτροπές εξαντλούν την αυστηρότητά τους ανεξαρτήτως πάθησης και φροντίζουν τα ποσοστά που θα δώσουν, να είναι ελάχιστα, σε βαθμό που δεν ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο που ανάβει το «πράσινο φως» για τα επιδόματα και τις διευκολύνσεις των οποίων πρέπει να τυγχάνουν άτομα με αναπηρίες.
Με αφορμή το προβληματικό ΚΕΠΑ
Αναφορά Σηφουνάκη
Την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Ν. Λέσβου και έναρξη λειτουργίας Κέντρου στη Λήμνο, ζητά με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου τού ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.
Ο κ. Σηφουνάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, ζητά να παρέμβουν για να λυθεί το πρόβλημα, αφού προηγουμένως κάνει λόγο για την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται τα άτομα με αναπηρίες όσον αφορά στο χρόνο εξέτασής τους από τις επιτροπές. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα άτομα με αναπηρία που κατοικούν στη Λήμνο και είναι αναγκασμένα να μετακινούνται στη Μυτιλήνη.