Οι γυναίκες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί και γυμνάζονται τακτικά περιορίζουν τον κίνδυνο απόκτησης παχύσαρκου απογόνου, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη
Οι γυναίκες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί και γυμνάζονται τακτικά περιορίζουν τον κίνδυνο απόκτησης παχύσαρκου απογόνου, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Obstetrics and Gynecology».
Μάλιστα ο συσχετισμός ισχύει ανεξαρτήτως της ποσότητας της άσκησης πριν την εγκυμοσύνη ή την έλλειψή της.
Οι γυναίκες που γεννούν μεγαλύτερα παιδιά, οριζόμενα ως νεογνά με βάρος άνω των 4.000 γραμμαρίων, ανεξαρτήτως του ύψους, διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών, όπως σοβαρή αιμορραγία μετά τον τοκετό. Επίσης τα συγκεκριμένα βρέφη μπορεί και τα ίδια να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας μετέπειτα.
Όλο και βαρύτερα βρέφη γεννιούνται, ενώ οι γυναίκες πλέον ασκούνται όλο και λιγότερο. Δεδομένων των συσχετισμών μεταξύ νεογνικού βάρους και παρενεργειών, οι ερευνητές είναι λογικό να εστιάζουν στη μελέτη του θέματος.
Η Δρ Κατρίν Μαρί Όουε και οι συνεργάτες της στη Σχολή Αθλητικών Επιστημών της Νορβηγίας, ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Norwegian Mother and Child Cohort Study και το Νορβηγικό Αρχείο Ιατρικών Γεννήσεων, που αφορούσαν σε 36.869 μονότοκες κυήσεις.
Περισσότερα από ένα στα δέκα βρέφη ήταν πολύ παχιά, δηλαδή το βάρος τους ήταν στο ανώτερο τεταρτημόριο, και περισσότερα από τα μισά μεγάλα βρέφη είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν ήδη παιδιά.
Μεταξύ των γυναικών που κυοφορούσαν το πρώτο παιδί τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες ανέφεραν πως γυμνάζονταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της 17ης εβδομάδας κυοφορίας, είχαν περίπου κατά ένα τέταρτο λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νεογνό με περιττό βάρος. Οι γυναίκες που γυμνάζονταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στις 30 εβδομάδες κύησης είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πολύ μεγάλο βρέφος.
Η ποσότητα της άσκησης των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη δε σχετιζόταν με την πιθανότητα απόκτησης πολύ μεγάλου νεογνού.
Η γυμναστική, πάντως, μπορεί να εμποδίσει τα έμβρυα απ’ την υπερβολική ανάπτυξη, συντελώντας στη διατήρηση της ικανότητας του σώματος να τηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο διαβήτης κύησης είναι παράγοντες κινδύνου απόκτησης παιδιού με αυξημένο σωματικό βάρος.
Πηγή: Health.in.gr