Όντως σεμνά…
Μπορεί το σλόγκαν σεμνά και ταπεινά να αποτέλεσε «αξίωμα» της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε στην πράξη, αλλά φαίνεται να το ενστερνίζονται και οι σημερινοί κυβερνώντες, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής. Για παράδειγμα, προχθές η σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, μετεχόντων δύο υφυπουργών, του Σταύρου Αρναουτάκη και του Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και δύο γενικών γραμματέων, της Σοφίας Θεολογίτου και του Δημήτρη Χαλκιώτη, αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα για του λόγου το αληθές.
Οι υφυπουργοί, χωρίς κουστωδίες συνοδών, ήταν ακριβείς στην ώρα τους, δεν έστησαν τους φορείς, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της πεντάωρης σύσκεψης (όταν κάποιοι έκαναν ένα χαιρετισμό και λάκιζαν) στις θέσεις τους - μόνο για ένα τσιγάρο βγήκε ο Νίκος Σηφουνάκης - και κυρίως η παρουσία τους στη Μυτιλήνη δεν έκλεισε την είσοδο και το πεζοδρόμιο έξω απ’ το Επιμελητήριο από αστυνομικές ή λιμενικές δυνάμεις, όπως δυστυχώς συνηθιζόταν από τους προκατόχους τους σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους στο νησί.
…και ταπεινά
Για να μη θυμηθούμε κάποιους άλλους επισκέπτες υπουργούς που η έλευσή τους ανέτρεπε το κυκλοφοριακό καθεστώς της Μυτιλήνης, ή κάποιους γενικούς γραμματείς «καλαμοκαβαλάρηδες», που αρνούνταν επιδεικτικά ακόμη και να πουν «καλημέρα» στους… κοινούς θνητούς.
Στο τέλος, πάντως, της σύσκεψης για το ΕΣΠΑ έφυγαν τελευταίοι απ’ όλους τους συμμετέχοντες, λόγω και της συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Σηφουνάκης με ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο παίρνοντας μαζί του και το βουλευτή Πυθαγόρα Βαρδίκο, ενώ με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Περιφέρειας αναχώρησαν οι Σταύρος Αρναουτάκης και Σοφία Θεολογίτου. Άραγε χρειαζόταν να μπούμε στον τέταρτο χρόνο για το ΕΣΠΑ για να ενημερωθούν επί της ουσίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για το τι μέλλει γενέσθαι; Φαίνεται ότι τελικά οι προηγούμενοι ούτε από... βέσπα γνώριζαν. ΜΑΡ.ΠΛ.
Πριν…
Όπως κάθονταν κι αφού αποχώρησαν απ’ το πάνελ τα υπηρεσιακά στελέχη, ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Νίκου Σηφουνάκη, Σταύρου Αρναουτάκη και Σοφίας Θεολογίτου.
Μόνο που ο κ. Σηφουνάκης, θεώρησε πρέπον να αλλάξουν σειρά κι η κυρία κατά το ισχύον savoir vivre να καθίσει ανάμεσα στους κυρίους.
… και μετά
Όπως και έγινε. Όμως θα είχε ενδιαφέρον αν οι ίδιες αβρότητες συνεχιστούν μεταξύ των συγκεκριμένων προσώπων και μετά από κάποιο διάστημα, όταν θα αρχίσει να τρέχει το Δ΄ Κ.Π.Σ. κι όταν θα επέλθει κορεσμός εντάξεων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. Γιατί, κακά τα ψέματα, τότε ο ένας θα θέλει να «χώσει» έργα ή εργάκια, ανάλογα, στο πρόγραμμα του άλλου - και θα πιέζει ανάλογα, κι όχι πάντα με κόσμιο τρόπο. ΜΑΡ.ΠΛ.
Το αδιαχώρητο
Η σύσκεψη για το ΕΣΠΑ ήταν απ’ τις πολυπληθέστερες που για ανάλογο θέμα έχουν γίνει στη Μυτιλήνη. Δεν υπήρξε φορέας ή εμπλεκόμενο υπηρεσιακό στέλεχος που να μην την παρακολουθήσει. Και η αίθουσα του Επιμελητηρίου αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή, μια και αρκετοί έμειναν όρθιοι ή αναγκάστηκαν να καθίσουν στα σκαλάκια μεταξύ των καθισμάτων για να ακούσουν την επίσημη ενημέρωση.
Αν και δεν είχε προβλεφθεί, σχεδόν όλοι οι αυτοδιοικητικοί που μίλησαν κοινοποίησαν εκτός των παρατηρήσεών τους για τα θεσμικά θέματα, άλλος με ήπιο λόγο, άλλος με έντονα διεκδικητικό, και τα βασικότερα εκ των αιτημάτων τους κι όχι μόνο για το ΕΣΠΑ.
Όπως, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, δεν παρέλειψε να ζητήσει, με το γνωστό του θυελλώδες ύφος, και χρηματοδότηση για το νέο κολυμβητήριο Μυτιλήνης, θυμίζοντας ότι η Πολιτεία το χρωστά στη Λέσβο. ΜΑΡ.ΠΛ.
Φαντάρος στο Μούδρο
Ειδική σχέση με το νομό Λέσβου, και δη με το Μούδρο, δήλωσε ότι έχει ο για χρόνια δήμαρχος Αρχανών Ηρακλείου και νυν υφυπουργός Οικονομίας, Σταύρος Αρναουτάκης. Ο οποίος μετά την ομιλία του δημάρχου Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, δήλωσε ότι απ’ τη μακρινή Κρήτη υπηρέτησε στο Μούδρο όλη τη στρατιωτική του θητεία, διάρκειας 28 μηνών. Εις απόδειξην το προσωπικό του παράδειγμα ότι σε κάποιες άλλες, όχι ιδιαίτερα μακρινές εποχές, το να υπηρετείς την πατρίδα έφτανε να είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για τις αρχές και τα ιδανικά σου. Διότι περί αυτού ήταν, όταν όπως στην περίπτωση του κ. Αρναουτάκη εξοστρακίζεσαι εκατοντάδες ναυτικά μίλια απ’ το νησί σου, σε άλλο νησί, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα! ΜΑΡ.ΠΛ.
Ενωτική παρουσία
Ενωτική ήταν παρουσία και των τεσσάρων δημάρχων της Λήμνου, στη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, στο Επιμελητήριο της Λέσβου. Η επιλογή να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλον καθόλου τυχαία δεν ήταν, ενώ όπως σχολίαζαν οι ίδιοι, στα θέματα που έχουν χειριστεί από κοινού τα έχουν πάει εξαιρετικά καλά. Στο μοναδικό θέμα που, προς το παρόν, διαφωνούν αφορά στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπου οι δήμαρχοι Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, και Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του ενός δήμου, ενώ οι δήμαρχοι Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, και Ατσικής, Ανδρέας Καλατζής, διεκδικούν δύο δήμους για το νησί. Οι συζητήσεις μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν, ενώ τις τελευταίες ημέρες, έχουν παρουσιαστεί «διαρροές», ειδικότερα από περιοχές του δήμου Ατσικής, εκ μέρους πολιτών που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός δήμου στη Λήμνο. Ο «Καλλικράτης»… θα δείξει!! Α.Σπυ
Ακόμη δε φαίνονται;
Πόσο πιο τονισμένες πρέπει να γίνουν οι διαβάσεις της πόλης για να έχουν περισσότερο το νου τους στους διερχόμενους πεζούς οι οδηγοί; Αφορμή η διάβαση μπροστά από το «Lesvoshop» όπου, παρά τα πιο έντονα χρώματα με τα οποία έχει βαφτεί και παρά τους πεζούς που στέκονται στη μέση του δρόμου και πάνω σε αυτή προσπαθώντας να περάσουν απέναντι, αμφότεροι παραμένουν… αόρατοι για πολλούς οδηγούς αυτοκινήτων. Β.Χρ.
«Δεν υπήρχε Λιμενικό Σώμα»
«Λιμενικό Σώμα δεν υπήρχε, δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρχε μια υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, που όμως ουδεμία σχέση είχε με την Ακτοφυλακή. Και αυτό ερχόμαστε να θεραπεύσουμε», αυτά είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας τη Δευτέρα στο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιμενικού Σώματος, ο οποίος δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι το Λιμενικό θα αποκτήσει πλέον υπηρεσιακή και οργανική δομή, νομική νομοθετική υπόσταση. Δεσμεύθηκε δε, εκ νέου, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του προσωπικού και της υποδομής του Λιμενικού, για να μπορέσει να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο του στη φύλαξη των συνόρων, την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κ.α.. Αναμένουμε και στην πράξη όσα έχουν ανακοινωθεί… Πελ.Γ.
Ο τυχερός
Ο κ. Παναγιώτης Δεληογλάνης, μέλος της Λιμενικής Επιτροπής, ήταν ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί χθες στην πίτα του Λιμενικού Ταμείου. Το δώρο ήταν μια πλακέτα με ένα κλαδί ελιάς. «Είναι το βασικό προϊόν του τόπου μας η ελιά, αλλά συμβολίζει και την ευφορία», είπε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλα Ανδριώτου, προσφέροντάς του το δώρο που η ίδια επιμελήθηκε. Πελ.Γ.
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, προκειμένου να ενημερώσουν για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Όπως έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, στόχος είναι η σημερινή απεργία, η οποία είναι και η πρώτη επί θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η χθεσινή συνέντευξη, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για τα αιτήματα, αλλά πρωτίστως να ενημερωθούν και οι πολίτες για να μην ταλαιπωρηθούν άδικα πηγαίνοντας σήμερα στο Νοσοκομείο. Πελ.Γ.
Η πλατεία των ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο δημιουργείται τις ώρες αιχμής στην πλατεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπου λεωφορεία μπλέκονται με διερχόμενα αυτοκίνητα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πεζούς και εμπορεύματα και αποσκευές. Στο παρελθόν είχε συζητηθεί μια πρόταση να μετακινηθούν τα υπεραστικά ΚΤΕΛ εκτός πόλης, όμως όπως φαίνεται αυτό δεν προχώρησε και αυτό το κεντρικό σημείο γίνεται πολλές φορές η αιτία να δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα και σε άλλους κεντρικούς δρόμους. Πελ.Γ.
Το βουνό κατρακυλάει
Τεράστιοι όγκοι βράχων έχουν κλείσει το οδόστρωμα στο δρόμο Νεοχωρίου - Ακρασίου, όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία. Όμως, κάτοικοι της περιοχής μάς είπαν ότι καταπτώσεις, από τα πρανή υπάρχουν σε όλο το μήκος του δρόμου από το Πλωμάρι προς τα ορεινά χωριά του δήμου, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι κ.λπ.. Πιθανότατα θα χρειαστεί μια συνολικότερη παρέμβαση διότι σε ορισμένα σημεία τα πρανή είναι πολύ ψηλά. Ν.Μ.