Ώρα της Γης (1)
Μπορεί ο δήμος Μυτιλήνης να συμμετείχε ενεργά στην Ώρα της Γης, όμως οι πολίτες δεν έδειξαν να θέλησαν να στερηθούν αυτήν τη μία ώρα ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους. Τα φώτα από τα δημόσια και δημοτικά κτήρια έσβησαν, όμως στα σπίτια αποτελούσαν μειοψηφία εκείνοι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να σβήσουν για μια ώρα τα φώτα τους. Σ’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο αγώνας της Εθνικής ποδοσφαίρου που μεταδιδόταν εκείνη την ώρα από το τηλεοπτικό κανάλι «Mega».
Ώρα της Γης (2)
Στην Ώρα της Γης δε συμμετείχαν επίσης τα κτήρια της Εκκλησίας, παρά τις οδηγίες της Αρχιεπισκοπής αλλά και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Με μόνη εξαίρεση τον Άγιο Θεράποντα που σκοτείνιασε, όλες οι εκκλησίες, ακόμα και το καμπαναριό της Μητρόπολης, έμεινε φωτισμένο!
Ώρα της Γης (3)
Δυο χιλιάδες κεράκια άναψαν μέσα στον «Κήπο», την επιχείρηση στο Δημοτικό Κήπο της Μυτιλήνης. Στα σκοτεινά ο «Κήπος» με τους θαμώνες να πληθαίνουν, επιβραβεύοντας την πρωτοβουλία του επιχειρηματία! Α.Ω.
Όλο αλλάζουν…
Μπορεί το σύστημα των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χρόνια τώρα να παραμένει το ίδιο, το όνομά τους όμως διαρκώς αλλάζει, κατά πώς φαίνεται ανάλογα με το τι ηχεί καλύτερα στον κάθε υπουργό.
Έτσι απ’ τις «πανελλήνιες», περάσαμε στις «πανελλαδικές» για να καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια ο όρος «εισαγωγικές». Που φέτος καταργήθηκε στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, που μιλά και πάλι για πανελλαδικές εξετάσεις. ΜΑΡ.ΠΛ.
Και στα χωριά…
Από χωριό σε χωριό χρειάζεται να πηγαίνει η ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για να προλάβει να καλύψει περιστατικά αιφνίδιων θανάτων. Μετά την εγκατάστασή της στο Νοσοκομείο, κανείς πλέον γιατρός δεν αναλαμβάνει να κάνει νεκροψίες και έτσι όλο το βάρος πέφτει στη μία και μόνη ιατροδικαστή, η οποία στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στο νησί έχει καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή έλλειψη που υπήρχε για χρόνια. Πελ.Γ.
Πρωτοποριακό πρόγραμμα
Είναι εντυπωσιακή η δουλειά που κάνει εδώ και χρόνια ο ακούραστος διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Δρ. Νίκος Ζούρος, στον τομέα της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του Μουσείου, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα. Το πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμών εντάσσεται στην κατεύθυνση αυτή και είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων του νησιού να το αγκαλιάσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές, και να γνωρίσουν την εμπειρία του σεισμού, και να μάθουν να την αντιμετωπίζουν. Πελ.Γ.
Να πεζοδρομηθεί
Άλλαξε όψη ο χώρος μπροστά από το πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου μέχρι το ΙΚΑ, που έχει πλακοστρωθεί στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου της Επάνω Σκάλας. Όμως, ολόκληρη η περιοχή αυτή θα έπρεπε να πεζοδρομηθεί, για να μπορεί ο κόσμος να την απολαμβάνει και όχι να μπλέκεται μέσα στην κίνηση και το κομφούζιο που δημιουργείται εκεί τις ώρες αιχμής. Ίσως αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε ν’ απασχολήσει το δήμο, αφού θα συμβάλει και στην αναβάθμιση της περιοχής. Πελ.Γ.
Απεργούν οι καθηγητές
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου αναφέρει ότι οι καθηγητές του νησιού θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τις 2 Απριλίου η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας λύσεις σε οικονομικά θέματα, αλλά κι αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
Αιχμή των αιτημάτων των καθηγητών είναι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, αφού ο κλάδος βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που πλήττονται καίρια απ’ τα όσα συμβαίνουν στο ταμείο των δημόσιων υπαλλήλων, όπως και στην απόδοση του εφάπαξ στους συνταξιούχους του. Πιθανόν αυτά τα ζητήματα να αυξήσουν και τη συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία, που όλα τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλότατων ποσοστών στη Λέσβο. ΜΑΡ.ΠΛ.
Δεν παραιτείται…
Ούτε χιλιοστό δεν άλλαξε τη θέση του ο Αριστοτέλης Παυλίδης, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Κι όχι μόνο αυτό. Προαναγγέλλει πως, ανεξάρτητα απ’ τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, αυτός θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, υπηρετώντας τους Δωδεκανήσιους και το κόμμα του, τη Ν.Δ.. Το ζητούμενο βέβαια είναι αν η Ν.Δ. θα εξακολουθεί να θέλει τέτοιους «υπηρέτες»… τύπου Παυλίδη.
… αντεπιτίθεται
Πάντως, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής απ’ το γραφείο του βουλευτή, ο τέως υπουργός θα προχωρήσει άμεσα - το πιο πιθανό να υποβλήθηκε χθες - σε μήνυση κατά του Φώτη Μανούση, για τις «αθλιότητες», όπως είπε, για τις οποίες τον κατηγορεί.
Το κερασάκι στην τούρτα που προκάλεσε την αιφνίδια αντεπίθεση Παυλίδη, ήταν - όπως ο ίδιος ανέφερε - η ανάγνωση των όσων έχουν περιληφθεί στη δικογραφία της υπόθεσης. ΜΑΡ.ΠΛ.
Δε πα να λέει…
Τζάμπα, τουλάχιστον όσον αφορά τη Μυτιλήνη, η εγκύκλιος Παυλόπουλου προς όλα τα υπουργεία, τις Περιφέρειες και τις άλλες υπηρεσίες με θέμα τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Η Ώρα της Γης», με την οποία και οι υπηρεσίες καλούνταν να πάρουν μέρος σβήνοντας τα εξωτερικά φώτα.
Από τις 8:30 έως τις 9:30 το Σαββάτο το βράδυ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ολόφωτη φώτιζε τη μυτιληνιά προκυμαία, καθότι αυτά τα περίεργα οικολογικά δε γίνονται αντιληπτά από όλους, κ. Παυλόπουλε… Σ.ΜΠΑ
Τουρκική παρεμβολή στον «Kiss FM Μυτιλήνης»
«Χάθηκε» από την περασμένη Τετάρτη από τις ραδιοφωνικές συχνότητες ο «Kiss FM Μυτιλήνης», λόγω ισχυρών παρεμβολών που δέχεται το σήμα του από ραδιοφωνικό σταθμό της Τουρκίας. Ο ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής του σταθμού, Χρήστος Βαλασέλλης, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με κοινοποίηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία καταγγέλλει το γεγονός και ζητά την προστασία τους.
Δίκιο έχει αλλά… πού θα το βρει! Πελ.Γ.
Εστίες μόλυνσης
Μια επιχείρηση απομάκρυνσης όλων των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων που καταλαμβάνουν χώρους στο πάρκινγκ, αλλά και στο δεξιό λιμενοβραχίονα, θα πρέπει να γίνει από το δήμο Μυτιλήνης ή το Λιμενικό Ταμείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστριας υπάρχουν δυο αυτοκίνητα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια στο δεξιό λιμενοβραχίονα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης με σκουπίδια που έχουν εγκλωβιστεί γύρω τους, ενώ έχουν γίνει «κατοικία» αρουραίων. Πελ.Γ.
Θετικά σχόλια
Κάθε λόγο θα έχει να χαμογελά η γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, για τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια που έγιναν από το γραμματέα του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τοπικά στελέχη του κόμματος, για την πολύ καλή διοργάνωση της συνεστίασης του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο και η οποία ήταν απόλυτα επιτυχημένη τόσο από άποψη προσέλευσης του κόσμου, όσο και για το πανηγυρικό κλίμα ενότητας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Γ. Ραγκούση, ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η εκδήλωση αυτή θύμισε στιγμές ’89, ενώ ο κ. Ραγκούσης τόνισε με τη σειρά του πως, σύμφωνα με όσα του μετέφεραν τοπικά στελέχη, τέτοια συνεστίαση είχε να γίνει 15 χρόνια στο νησί, συγχαίροντας θερμά τους διοργανωτές. Πελ.Γ.