Κλειστό το στενάκι στα Λαδάδικα, από αυτοκίνητο που έχει παρκάρει μέσα στη μέση του δρόμου. Χάρη στο συγκεκριμένο όχημα, όσα άλλα αυτοκίνητα βρέθηκαν στο σημείο εκείνο δεν μπορούσαν να στρίψουν προς την οδό Λαδάδικα και ήταν αναγκασμένα να κάνουν κύκλους.
Κλειστό το στενάκι στα Λαδάδικα, από αυτοκίνητο που έχει παρκάρει μέσα στη μέση του δρόμου. Χάρη στο συγκεκριμένο όχημα, όσα άλλα αυτοκίνητα βρέθηκαν στο σημείο εκείνο δεν μπορούσαν να στρίψουν προς την οδό Λαδάδικα και ήταν αναγκασμένα να κάνουν κύκλους.
«Πάρε, πάρε…», μας έλεγαν οι καταστηματάρχες. Εμείς την παίρνουμε τη φωτογραφία, αλλά μήπως γίνεται και τίποτα;
Και στη Λέσβο οι διαλέξεις
Το Επιμελητήριο Λέσβου χρηματοδοτεί τις ημερίδες για τα τρόφιμα, που διοργανώνονται στη Λήμνο με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και για τις οποίες γράφαμε χθες. Ακόμη πιο θετικό, μάλιστα, είναι το ότι, όπως μάθαμε, το Επιμελητήριο προτίθεται να διοργανώσει τις ίδιες διαλέξεις και στη Λέσβο. Αναμένουμε λοιπόν!
Β.Χρ.
Βρίσκουν… πατέντες
Έντονοι είναι αυτό το διάστημα, όπως μάθαμε, οι έλεγχοι που κάνει η Τροχαία στα μηχανάκια με «πειραγμένες» εξατμίσεις, αφού είναι πολλές και οι καταγγελίες που δέχονται από τους κατοίκους. Ωστόσο, παρ’ όλο που κάθε μέρα σχεδόν «γράφει» νεαρούς αναβάτες για παράνομες εξατμίσεις, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, αφού οι τελευταίοι βρίσκουν διαρκώς… πατέντες. Ακόμη και η Τροχαία φαίνεται, λοιπόν, να σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στην ηχορρύπανση από τα μηχανάκια. Ας ελπίσουμε να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα τώρα που μπαίνει ο χειμώνας.
Β.Χρ.
«Ακαδημαϊκή» κομπανία
Τη δεξίωση που έγινε προχθές το βράδυ στο πλαίσιο της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνόδεψαν με τη μουσική τους τρία μέλη της κομπανίας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Η κομπανία, που πέρα από αυτό είχε παίξει και στις αρχές Οκτωβρίου στην εκδήλωση που έγινε στο Άνω Κάστρο Μυτιλήνης στο πλαίσιο του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Γεωπάρκων, θα συνοδέψει μάλλον και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 27 του μήνα στο Δημοτικό Θέατρο, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Πολλές εμφανίσεις για την κομπανία, που ούτως ή άλλως έχει καταφέρει να τις κερδίσει με την αξία της. Και έπονται κι άλλες εμφανίσεις… έκπληξη.
Β.Χρ.
«Πάγωσε»;
«Παγωμένο» φαίνεται πως είναι κατά κάποιο τρόπο αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία της Λέσβου. Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος, μόνο η μία από τις δύο εταιρείες ανακύκλωσης του νησιού θα συνεχίσει μάλλον την πραγματοποίηση δρομολογίων, ενώ - όπως μάθαμε από τον υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας, Αλέκο Κιουρέλλη - υπάρχουν σχολεία που προσπαθούν με ίδια μέσα να κάνουν τη μεταφορά των ποσοτήτων αλουμινίου και χαρτιού που συγκεντρώνουν. Πάντως, αν αναμένεται να ξαναμπεί σε σειρά το πρόγραμμα μετά τις εκλογές, θα έχει χαθεί πολύς χρόνος και θα πάει αρκετά πίσω, δεδομένου ότι δεν έχει πολύ καιρό που ξεκίνησε και τα πρώτα σημάδια ήταν πολύ ενθαρρυντικά.
Β.Χρ.
Θα πήγαινε Αθήνα
Για την Αθήνα θα ταξίδευε χθες η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, Μύρνα Μπλάνη, προκειμένου να συναντηθεί και με υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και να προσπαθήσουν από κοινού να βρουν μια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του ιδρύματος. Η ίδια, πάντως, ήταν αισιόδοξη και μας είπε πως δε θεωρεί ότι θα κλείσει τελικά η Βιβλιοθήκη, απλά ενδέχεται να καθυστερήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.
Β.Χρ.
«Φρούτο εποχής»
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ή λίγο αργότερα επανέρχεται το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομείων και των ελαιοτριβείων. Οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών - δικαίως - διαμαρτύρονται. Οι επιχειρηματίες επικαλούνται το υψηλό κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται η διαχείριση των αποβλήτων και προσπαθούν να μεταθέσουν την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον. Και οι κρατικές αρχές άλλες φορές εφαρμόζουν τους νόμους και άλλες όχι. Επί της ουσίας προσπαθούν να κινηθούν μεταξύ των προβλέψεων των νόμων και της πολιτικής βούλησης των τοπικών αρχών.
Φαίνεται πως φέτος έχει γίνει αντιληπτό από τις τοπικές επιχειρήσεις ότι τα περιθώρια μη τήρησης του νόμου έχουν περιοριστεί πάρα πολύ, αλλά και οι τοπικές αρχές έχουν κατανοήσει ότι η ανεκτικότητα των κατοίκων έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν για να βρεθούν λύσεις. Κατά την άποψή μας, η λύση βρίσκεται στη δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων, που θα δίνουν συνολική λύση σε κάθε πρόβλημα και η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε τέτοιες επενδύσεις. Μόνο έτσι δε θα χρησιμοποιηθεί η φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων ως μοχλός ελέγχου είτε της αγοράς ελαιολάδου είτε της αγοράς γάλακτος.
Ν.Μ.
Αλλάζει τίποτε…
Σε χθεσινό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τονίζεται πως η γενική γραμματέας Σοφία Θεολογίτου, προκειμένου να συμβάλει στην ωρίμανση του έργου «Λιμάνι Μυτιλήνης - Επέκταση Κρηπιδώματος», ζήτησε τη συνδρομή της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) Α.Ε. για τη σύνταξη της απαιτούμενης χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Στη συνέχεια θα πρέπει, όπως συνεχίζει το ίδιο Δελτίο, «να γίνει η επικαιροποίηση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και αμέσως μετά το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, ως φορέας πρότασης του έργου, θα πρέπει να μεριμνήσει για την υποβολή της πρότασης στην ήδη ανοικτή πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».
… με την «Εγνατία Α.Ε.»;
Αν υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών - ανεξάρτητα απ’ τις αυτοδιοικητικές εκλογές -, όλη η παραπάνω διαδικασία εκτιμάται πως μπορεί να τελειώσει το πολύ σε ένα μήνα. Αν όμως κάνουν οι υπηρεσίες όλα τα παραπάνω, τι χρειάζεται και πού θα εμπλακεί η «Εγνατία Α.Ε.»;
Ή μήπως όλα τα παραπάνω, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα πρέπει να τα κάνει η εταιρεία κι όχι οι υπηρεσίες;
Μήπως, όπως προκύπτει απ’ τα παραπάνω, έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν πως δε χρειάζεται η «Εγνατία Α.Ε.» - και στην επίβλεψη λιμενικών έργων έχουν εμπειρία οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας - και θα πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την απεμπλοκή της;
ΜΑΡ.ΠΛ.
Ο πιο… ψηλός
Το επισήμανε πρώτος ο «μετρ» της κάμερας Γιώργος Παπαδόπουλος και ακολούθησαν και άλλα πολλά παρόμοια σχόλια μόλις οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης συναντήθηκαν από κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είστε πολύ πιο ψηλός και σαφώς πιο νέος απ’ ό,τι η τηλεόραση σας δείχνει».
Και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πράγματι συμβαίνει αυτό, ειδικά με το ύψος, δίχως απαραίτητα να είναι σε θέση να επιλέξει τι είναι πιο καλό για τον ίδιον, να φαίνεται στο γυαλί ή να είναι στην πραγματικότητα, και πιο ψηλός, και πιο νέος.
Για το πόσο, δε, τον αδικεί ο φακός στο θέμα του ύψους θυμήθηκε και ένα περιστατικό που μας διηγήθηκε ο ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός με όλους βουλευτής: «Είχα πάει σε έναν τηλεοπτικό σταθμό και επρόκειτο να συμμετάσχω σε συζήτηση μαζί με το Μίμη Ανδρουλάκη, που αν μη τι άλλο δε φημίζεται για το ύψος του. Βλέποντας, όμως, το πλάνο, διαπίστωσα ότι στην οθόνη ο Μίμης έβγαινε πολύ πιο ψηλός από μένα, παρά τη μεγάλη διαφορά ύψους που έχουμε. Μετά από αυτό, τι άλλο να πω για την τηλεοπτική μου εικόνα;»
ΜΑΡ.ΠΛ.
Πολιχνιάτισσα εκ Κρήτης
Απ’ τους πρώτους συμβούλους που σύστησε ο Παύλος Βογιατζής στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, λόγω της κρητικής της καταγωγής. Κι αφού αντάλλαξε το γνωστό διάλογο που συνηθίζεται μεταξύ συντοπιτών, για το ποιο χωριό κι από πού έλκει καταγωγή ο καθένας, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατέληξε λέγοντας ότι, μετά από τόσα χρόνια στη Λέσβο, έχει πολιτογραφηθεί Μυτιληνιά. Ή, για να ακριβολογεί, λόγω συζύγου, έχει γίνει Πολιχνιάτισσα εδώ και πάρα πολύ καιρό.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Συνεχίζει η Frontex
Παρά το γεγονός ότι οι παράνομες αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια, οι αποστολές της Frontex δεν έχουν σταματήσει στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Μυτιλήνη και συνεργάζονται με τις Αρχές δυο Νορβηγοί. Τα στελέχη της Frontex δεν έρχονται βέβαια πλέον με σκάφη και δεν κάνουν περιπολίες, αλλά αναλαμβάνουν άλλου είδους τομείς, όπως συνεντεύξεις με τους μετανάστες, καταγραφή στοιχείων κ.ά..
Πελ.Γ.
Θέλουν να κλείσουν το θέμα
Διάθεση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υπόθεση με τους Μαλτέζους της Frontex βλέπουν πολλοί, με αφορμή και τη χθεσινή δίκη. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, η Frontex προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, απομακρύνοντας άμεσα τη συγκεκριμένη αποστολή και ζητώντας συγγνώμη για το επεισόδιο. Θέλοντας, μάλιστα, ν’ αποφύγουν «αναζωπύρωση» της έντασης, οι μαλτέζικες αρχές έστειλαν απλώς έναν αξιωματούχο για να καταθέσει για την υπόθεση, ενώ εξεδήλωσαν και ενδιαφέρον συμβιβασμού με τον ξενοδόχο, που διεκδικεί χρήματα για τις ζημιές που προκάλεσαν.
Πελ.Γ.