Νέοι στόχοι
Νέοι οργανωτικοί στόχοι για τη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκαν σε συνδιάσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ (Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές) από όλη την Ελλάδα, που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Αθήνα. Τη ΝΟΔΕ Λέσβου, λόγω ασθένειας του προέδρου της, Αλέξανδρου Κουτσαντώνη, εκπροσώπησε η Καίτη Στρατάκη, ενώ αναλυτικά για το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη προτείνει ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, τα στελέχη της Λέσβου θα ενημερωθούν στην επικείμενη νομαρχιακή συνέλευση της Μυτιλήνης, την επόμενη Κυριακή. ΜΑΡ.ΠΛ.
Μόνο ένας…
Ενδεχομένως και να απουσίαζαν δικαιολογημένα, παρ’ όλα αυτά συζητήθηκε και σχολιάστηκε αρνητικά από νεοεκλεγέντες συμβούλους της πλειοψηφίας η απουσία των επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης στο Δήμο Λέσβου. Κι αυτό γιατί απ’ τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας, μόνο ένας επικεφαλής, ο Γιώργος Πάλλης, συμμετείχε - και μάλιστα ενεργά, διατυπώνοντας ερωτήσεις και προβληματισμούς - στην επιμόρφωση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που πραγματοποίησε η ΕΕΤΑΑ την Κυριακή στο Επιμελητήριο. Σε αντίθεση με τους επικεφαλής, υπήρξαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που έδωσαν το παρών κι έμειναν μέχρι το τέλος της διοργάνωσης αργά το μεσημέρι.
Εννοείται πως αν η ενημέρωση για την ημερίδα είχε γίνει πιο έγκαιρα, θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο το κοινό, και σε συμβούλους απ’ τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες που έχουν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τα νέα «καλλικρατικά» δεδομένα. ΜΑΡ.ΠΛ.
Πίσω παπά τα στέφανα…
Από περίπου 6.000 ευρώ ο καθένας κλήθηκαν να επιστρέψουν αυτές τις μέρες οι Σταύρος Ψαρρόπουλος και Χάρης Γραμμός στο Δημόσιο, απ’ τις συντάξεις τους του τελευταίου εξάμηνου. Κι αυτό γιατί, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε στις 21 Ιουλίου, όποιος λαμβάνει αποζημίωση-έξοδα παράστασης ως αιρετός, δε λαμβάνει το 70% της σύνταξή του.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι συνταξιούχοι αυτοδιοικητικοί που χάνουν τις συντάξεις τους. Τα μαντάτα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα για τους νεοεκλεγέντες, που θα κληθούν, αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλάβουν θέση αντιδημάρχου, να επιλέξουν μεταξύ μισθού και εξόδων παράστασης, αφού με το μνημόνιο χάθηκαν τα παλιά γνωστά «κιμπαριλίκια» του κράτους, που έδινε στους αυτοδιοικητικούς τη δυνατότητα να έχουν να κεράσουν έναν καφέ τους συγχωριανούς τους και να μιλήσουν στο κινητό δίχως να σκέφτονται πόσα θα χρεώσουν το λογαριασμό τους και το σπιτικό τους.
Για ακόμη μια φορά, το ζήτημα των παροχών στους αυτοδιοικητικούς φαίνεται πως δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά θέμα ευκαιριών. Εν ολίγοις, ποιοι με τα καινούργια δεδομένα θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν και να λειτουργήσουν ως τοπικοί «άρχοντες» και ποιοι όχι. ΜΑΡ.ΠΛ.
Τα «έφαγε» ο δαίμων
Ο «δαίμων του τυπογραφείου» αποφάσισε να χτυπήσει στο ρεπορτάζ που φιλοξενούσαμε την Παρασκευή για την ένταξη του νέου κτηρίου της «Κυψέλης» στην Επάνω Σκάλα και να μας «κλέψει» 100.000 ευρώ! Κι έτσι, από τις 170.000 ευρώ που είχε συγκεντρώσει ο τηλεμαραθώνιος που είχε γίνει πριν τρία χρόνια, στο χαρτί τυπώθηκαν μόνο οι… 70.000. Μαζί με αυτό το ποσό, η «Κυψέλη» έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα για το νέο της κέντρο πάνω από 200.000 ευρώ, ενώ αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ για την κάλυψη των 75.000 περίπου ευρώ που απαιτούνται για το σύστημα πυρασφάλειας και την τοποθέτηση των διαδρόμων για τυφλούς. Β.Χρ.
Έξω από την Εθνική Τράπεζα. Οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, στο αγωνιστικό κλίμα των ημερών. Πώς να μην είναι, άλλωστε;
Καφές και δημοπρασία
Όποιος βρισκόταν την Κυριακή το πρωί στο καφενείο της Πλατείας Αγοράς της Αγιάσου μπορούσε να παρακολουθήσει μια διαδικασία που έμοιαζε να βγήκε από άλλες εποχές και σίγουρα έδινε μια αίσθηση της «κοινότητας», που οι περισσότεροι είτε έχουμε ξεχάσει είτε δεν έχουμε ζήσει ποτέ: κάτοικο του χωριού να κάνει τον ντελάλη, μέσα στο καφενείο, για ελαιοκτήματα του «Θεομήτωρ» που νοικιάζονται για το μάζεμα των ελαιών. Όσο ήμασταν εκεί, η «δημοπρασία» δεν είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα, σίγουρα όμως ο εν λόγω «ντελάλης» προσέλκυε την προσοχή των παρευρισκομένων με τη δυνατή του φωνή. Β.Χρ.
Ενημέρωση… και για τα δυσάρεστα
Η ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο Νοσοκομείο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα… «ευχάριστα». Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, όπου έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, θα πρέπει και για τα δυσάρεστα να υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Εξάλλου, κανείς δεν είπε ότι φταίει η διοίκηση για όποιο πρόβλημα προκύψει. Φταίει, όμως, η διοίκηση όταν γνωρίζει και δεν ενημερώνει. Όπως για το μικρόβιο στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, που η ενημέρωση ήρθε… κατόπιν εορτής και όταν ήταν σε θέση μόνο να ενημερώσουν ότι… «δεν υπάρχει πλέον μικρόβιο». Πελ.Γ.
Μόνο η πυρασφάλεια;
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από το πρόβλημα «πυρασφάλειας» στο ανακαινισμένο κτήριο του πρώην Σανατορίου στο «Θεομήτωρ» κρύβονται και άλλα αίτια που έχουν να κάνουν με το ότι δεν μεταφέρονται εκεί οι περιθαλπόμενοι. Συζητιέται ότι ο σημερινός αριθμός των περιθαλπομένων (65 άτομα) είναι κατά πολύ μικρότερος από τη δυναμικότητα του κτηρίου, που είναι 45 ατόμων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ή να πάρει έγκριση το ίδρυμα από το Υπουργείο για ν’ αναπτύξει περισσότερα κρεβάτια ή να «μοιράσει» τους περιθαλπομένους σε δυο κτήρια. Ούτε αυτό, όμως, μπορεί να γίνει, αφού το ένα θα πρέπει να λειτουργήσει ως μονάδα ανήλικων μεταναστών. Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε το ζήτημα της… πυρασφάλειας δε θα λυθεί ποτέ και τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν για πολύ καιρό ακόμη. Πελ.Γ.
Πρωτοβουλία ανθρωπιάς
Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την απώλεια του συναδέλφου τους μετά από τροχαίο, καθώς και η προσπάθειά τους να στηρίξουν την οικογένειά του στις δύσκολες ώρες που περνάει. Στην κατεύθυνση αυτή αξίζουν πολλά «μπράβο» στο Γυμνάσιο Ιππείου, που, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι και ως άνθρωπο το 49χρονο, ευαισθητοποιήθηκε άμεσα, καθώς και στην ΕΛΜΕ, που επίσης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δυσάρεστη εξέλιξη ξεκίνησε ενέργειες για ενημέρωση εκπαιδευτικών στα σχολεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων αντί στεφάνων. Αλλά και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. Ο τρόπος με τον οποίο έφυγε ο άτυχος εκπαιδευτικός συγκίνησε την κοινωνία της Λέσβου, αλλά και πέρα από τα όρια αυτής, και μόνο θαυμασμό έχουν για τον άνθρωπο που ρίσκαρε τη ζωή του - και την οποία τελικά έχασε - για να σώσει ένα παιδί. Πελ.Γ.
Και πολιτική διάσταση
«Δεν είναι μόνο ο Δήμος Μυτιλήνης και γενικά οι δήμοι που μας χρωστούν, αλλά, βλέπετε, μαζί με τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, κάποιοι από μας βάζουν στη διαμαρτυρία τους και κριτήρια πολιτικά», έλεγε ένας εκ των εργοληπτών της Λέσβου, που χθες συγκεντρώθηκαν έξω απ’ το Δημαρχείο της πρωτεύουσας για να εμποδίσουν τη δημοπρασία ενός ακόμη έργου για το οποίο δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο ίδιος, «δείχνοντας» ως νεοδημοκράτες αυτούς που φώναζαν, συμπλήρωσε: «Ξέρετε πόσα τους χρωστά η Νομαρχία και δε λένε κουβέντα;» ΜΑΡ.ΠΛ.
Θα μεριάσει ο βράχος
Με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2010 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στην περιοχή Λαγκάδα Πλωμαρίου Λέσβου. Κι όπως θύμισε ο αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης, με την απόφαση αυτή μπορεί πλέον να κινηθεί απ’ τη Νομαρχία αίτημα προς τη διαχειριστική αρχή τού ΠΕΠ για να δοθεί έγκριση δημοπράτησης του έργου. Το οποίο είναι και το πρώτο οδικό έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ απ’ το Νομό Λέσβου.
Ή, για να ξεφύγουμε απ’ τα τεχνοκρατικά, μετά την κήρυξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης απ’ τη μια θα οριστεί δικάσιμος για το πόσο θα αποζημιωθούν όσοι εισφέρουν γη και απ’ την άλλη θα δημοπρατηθεί το έργο που θα έχει ως αποτέλεσμα, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια αναμονής, να ανοίξει η παράκαμψη της Λαγκάδας, να μεριάσει ο βράχος κι ένας καινούργιος δρόμος που θα δέχεται τη μία ροή της κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Πλωμαρίου να ολοκληρωθεί. ΜΑΡ.ΠΛ.
Μπαλώματα
Με μπαλώματα προσπαθεί η ΝΕΛ να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τη βλάβη «Θεόφιλος», στις άγονες γραμμές που εξυπηρετεί. Όμως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ακούσαμε ότι η Εταιρεία θα ναύλωνε πλοίο για να καλύπτει τα τακτικά δρομολογημένα της όταν βγαίνουν εκτός γραμμής. Τι απέγινε εκείνο το πλοίο; Δεν έχει επισκευαστεί ώστε να μπορεί να βγει σε δρομολόγια. Ν.Μ.
«Κρίση» στις κάρτες των ΑμΕΑ
Η «κρίση» γίνεται εμφανής ακόμη και στους φορείς που ασχολούνται με τους ειδικών αναγκών συμπολίτες μας. «Ηλιαχτίδα» και «Κυψέλη» περιμένουν τον κόσμο να προμηθευτεί τις δημιουργίες των μελών τους με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι. Όπως και να ‘χει, έστω και το ένα ευρώ λιγότερο έχει σημασία για τα έσοδα των δύο φορέων, δεδομένου ότι οι χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες τους ούτως ή άλλως δεν ήταν ακριβές. Β.Χρ.