Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Πάει για Σάμο - Ικαρία
Στη γραμμή Σάμου - Ικαρίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το «Θεόφιλος» μετά την αποχώρησή του από τις άγονες γραμμές. Η ΝΕΛ, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει, είναι υποχρεωμένη να αντικαταστήσει το πλοίο με άλλο νεότευκτο μέχρι το τέλος του 2011.
Γι’ αυτό και ψάχνει διαρκώς να βρει τον κατάλληλο... αντικαταστάτη.
Ν.Μ.

Καμμία κριτική σε Βεντούρη

Στη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Αβραντίνη και την οποία δημοσιεύσαμε προχθές, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο κριτικής προς τον κ. Βεντούρη. Έσπασε έτσι μια παράδοση που ήθελε τις νέες διοικήσεις της ΝΕΛ να ρίχνουν όλες τις ευθύνες για την κατάσταση της Εταιρείας στις προηγούμενες. Είναι εντυπωσιακό ότι ο κ. Αβραντίνης απέφυγε να ασκήσει κριτική ακόμη κι όταν προκλήθηκε από τους μετόχους, που κατηγορούσαν τις προηγούμενες διοικήσεις.
Ν.Μ.

Η καλύτερη διαφήμιση…

Τις αθέατες πλευρές της σωστής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού παρουσίασαν προ ημερών «Τα Νέα», παρέχοντας εκτός όλων των άλλων και την καλύτερη δυνατή… διαφήμιση για την προσέλκυση υποψηφίων σε δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διότι, τι άλλο παρά διαφήμιση για τις Σχολές της Μυτιλήνης είναι το να γράφει ο γνωστός ερευνητής στα εκπαιδευτικά θέματα Χρήστος Κάτσικας πως:
«Μπορεί κάποιος που του αρέσει η Πληροφορική και ό,τι σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες αλλά δεν έχει υψηλή βαθμολογία να επιτύχει την είσοδό του σε ένα τμήμα που θα καλύπτει αυτά τα ενδιαφέροντά του και θα έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας; Η απάντηση είναι “ναι” και αφορά, ανάμεσα σε άλλα, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), που έχει και τα τρία χαρακτηριστικά: α. Νέο, μοντέρνο τμήμα νέων τεχνολογιών, καθώς ουσιαστικά είναι Πολιτισμικής Πληροφορικής (συνδέει τις πολιτισμικές σπουδές με τις τεχνολογίες πληροφορικής και πολυμέσων). β. Από τα πρόσφατα στοιχεία φαίνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αποφοίτων του έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή συνεχίζει σπουδές σε μεταπτυχιακά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ). γ. Μπορεί να το δηλώσουν υποψήφιοι από τα Επιστημονικά Πεδία 1 και 4 και το... μυστικό είναι ότι έχει - ακόμη - αρκετά χαμηλές βάσεις.»

… του Πανεπιστημίου

Μία ακόμη απ’ τις 13 όλες κι όλες αθέατες πλευρές που φιλοξενούσε το ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο δημοσίευμα, αφορούσε στα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα οποία - όπως σημείωνε ο κ. Κάτσικας - «εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα των κοινωνιολόγων και μπορούν να διοριστούν και στην εκπαίδευση».
Τέλος, στις ίδιες προτάσεις γινόταν σαφές πως αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, τότε οι επιλογές του στο μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να σημειωθούν με εντελώς «διαφορετική λογική» και πρέπει να γνωρίζει τα «ανάδελφα» τμήματα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν αντίστοιχο τμήμα για να γίνει μετεγγραφή.
Την Τρίτη ολοκληρώνεται η υποβολή των μηχανογραφικών, που πολλές φορές κρύβουν - σε συνδυασμό, εννοείται, με το βαθμό πρόσβασης του κάθε υποψηφίου - το μυστικό της επιτυχίας για την εισαγωγή στην καλύτερη δυνατή επιλογή για τον καθένα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Τα ξύλα» στην Αθήνα

Το κομμάτι «Τα ξύλα», τον «ύμνο» της Μυτιλήνης όπως χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους, αφού είναι τόσο αγαπητό σε όλο το νησί, έπαιξαν πριν από λίγες μέρες σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού «Επικοινωνία FM» της Αθήνας οι «Ανέμου Ώτα». Πρόκειται για ένα συγκρότημα που δουλεύει πάνω σε μουσικές του βορειοανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε αυτές κομμάτια από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο, τις Κυκλάδες κ.ά.. Φιλοξενεί, μάλιστα, εκτός από δασκάλους παραδοσιακών οργάνων στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, όπως ο σαντουριέρης Παναγιώτης Βέργος, και μυτιληνιάς καταγωγής μέλη. Τα οποία και φροντίζουν, απ’ ό,τι φαίνεται, να διαδώσουν τη μουσική παράδοση του νησιού τους και στην υπόλοιπη χώρα.
Β.Χρ.

Οι εξατμίσεις…

Όλοι όσοι φτάνουν στη Μυτιλήνη ως επισκέπτες εντυπωσιάζονται από την πόλη και έχουν να πουν τα καλύτερα. Ωστόσο, αυτό που απ’ ό,τι φαίνεται τους κάνει αρνητική εντύπωση με την άφιξή τους, είναι ο θόρυβος από τις εξατμίσεις των μηχανών. Είναι κάτι που έτυχε να ακούσουμε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα και που θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους. Τόσο χάριν των επισκεπτών, όσο και με μέριμνα για τα αυτιά όλων των υπολοίπων, που δεινοπαθούν καθημερινά από «πειραγμένες» εξατμίσεις και μαρσαρίσματα.

… αρνητική εικόνα
Αυτό που θα ήταν καλό να καταλάβουν οι αναβάτες τους, είναι πως ναι μεν καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή, ωστόσο πετυχαίνουν μάλλον να το κάνουν… απ’ την ανάποδη. Ο θόρυβος από τα μηχανάκια και συχνά ο τρόπος που κινούνται μέσα στην πόλη, και δίπλα στους πεζούς ακόμη, είναι συχνά ιδιαίτερα επιθετικός έως και επικίνδυνος. Και είναι κρίμα να γίνονται αφορμή για αρνητικά σχόλια από κάποιον που μόλις έχει φτάσει εδώ, πόσο μάλλον αφορμή για εκνευρισμό σε καθημερινή βάση από τους συμπολίτες τους.
Β.Χρ.

Πολλή κίνηση

Σε κάθε εκδήλωση που γίνεται στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και συγκεντρώνει πολύ κόσμο, πριν την έναρξη και μετά τη λήξη γίνεται το αδιαχώρητο στο δρόμο έξω από το κτήριο, με αυτοκίνητα να παρκάρουν και να ξεπαρκάρουν κλείνοντας το δρόμο στα διερχόμενα συν τους πεζούς που προσπαθούν να βρουν χώρο να περπατήσουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους, προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστα. Και, γιατί όχι, ενδεχομένως κάποιοι που μένουν σχετικά κοντά στην περιοχή να σκεφτούν να μην κατεβαίνουν στις εκδηλώσεις με το αυτοκίνητό τους.
Β.Χρ.

Μετά το βιβλίο…

Ένας «διεθνής» γάμος έγινε πριν από μερικές μέρες στο Σίγρι, όπως μαθαίνουμε από το μπλογκ του χωριού. Πρόκειται για αυτόν του Μιχάλη (Μίκαελ) Μπάκμαν και της Ιωάννας (Τζοάννα) Νίκλασον - Μλυνάρσκα, των δύο Σουηδών που εδώ και κάποια χρόνια έχουν αγοράσει σπίτι στο Σίγρι, που έγινε την 1η Ιουλίου στην Αγία Τριάδα Σιγρίου.

… και όρκοι ζωής

Να θυμίσουμε πως το ζευγάρι έχει γράψει μάλιστα ένα βιβλίο για την εμπειρία της διαμονής του στο Σίγρι, με τίτλο «Ελληνικές ντομάτες, ένα νέο σπίτι στο τέλος του δρόμου», το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε και στα πολωνικά και έγινε μπεστ σέλλερ στην Πολωνία. Εκεί περιγράφουν τις καθημερινές συναντήσεις τους με τους κατοίκους του χωριού, κάνοντάς το έτσι γνωστό και πιο οικείο σε όσους διαβάσουν το βιβλίο. Φαίνεται πως αποφάσισαν να επισημοποιήσουν ακόμη περισσότερο την απόφασή τους, με το να δώσουν όρκους στο μέρος που διάλεξαν να ζήσουν.
Β.Χρ.

Κινητικότητα υποψηφίων στη Λήμνο

Έντονες οι διαβουλεύσεις και στη Λήμνο, σε όλους τους πολιτικούς χώρους, για τα ονόματα και τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές. Μετά την ανακοίνωση από τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή για τη συμμετοχή του στις εκλογές, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., για τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το αν τελικά το κυβερνών κόμμα θα προχωρήσει στην υποστήριξη υποψηφίου, καθώς έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον κ. Χατζηδιαμαντή τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το χώρο της αυτοδιοίκησης. Στη Ν.Δ. υπάρχει έντονη κινητικότητα και εκτός από το νυν δήμαρχο Νάσο Σκαμάγκη, στελέχη της Ρηγίλλης ασκούν έντονες πιέσεις και στον έπαρχο Λήμνου, Δημήτρη Σαράγκα, ο οποίος δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Α.Σπυ

Τέλειωσε ο έλεγχος

Επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, έβαλε στο μικροσκόπιο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τα έργα του Γ΄ Κ.Π.Σ.. Σε ό,τι αφορά στο Βόρειο Αιγαίο, ο έλεγχος που ολοκληρώθηκε χθες αφορούσε σε τρία λιμενικά έργα και ειδικότερα το λιμάνι Μύρινας, τη μαρίνα Μυτιλήνης και το λιμάνι Καρλοβασίου.
Και ενώ είναι σίγουρο ότι ο έλεγχος στη μαρίνα θα επέφερε σοβαρές κυρώσεις αν οι ελεγκτές έβρισκαν το έργο κλειστό και μη λειτουργικό, δεν είναι σίγουρο ότι η μαρίνα λειτούργησε επειδή θα γινόταν ο έλεγχος. Όπως διαβεβαίωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος, ο έλεγχος προέκυψε - ευτυχώς όπως έλεγε - ενώ ήδη είχε δρομολογηθεί η λειτουργία της μαρίνας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Καθαριότητα από τα σπρέυ

Σε συζητήσεις με εταιρεία που θ’ αναλάβει να «καθαρίσει» κεντρικά σημεία της πόλης από τα σπρέυ και τα γκράφιτι, βρίσκεται ο δήμος Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί έμφαση στην πλατεία Σαπφούς, στο πάρκο Χατζηδήμου και στην πλατεία Αγ. Θεράποντα. Ιδιαίτερα στην πλατεία Σαπφούς τα σπρέυ «πνίγουν» το άγαλμα της ποιήτριας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν οριστικοποιηθεί οι συζητήσεις και θα ξεκινήσουν οι εργασίες προκειμένου να καθαριστούν οι χώροι αυτοί.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey