Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Πάσχα στο Μόλυβο…
Εκτός από το εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο που προσέφερε στους επισκέπτες ο παραδοσιακός οικισμός του Μολύβου, ανήμερα της γιορτής του Πάσχα, η δημοτική αρχή της Μήθυμνας διοργάνωσε και εκδηλώσεις για την διασκέδαση των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών. Λίγο μετά τη δύση του ηλίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, αναβίωσε το έθιμο «το κάψιμο του Ιούδα». Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από τη χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα του δήμου.
Τα κεριά που προσφέρθηκαν στον κόσμο που παρακολουθούσε την εκδήλωση, δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ενώ μικρά παιδιά με πυρσούς στα χέρια, κύκλωσαν τον ομοίωμα του Ιούδα, λίγο πριν παραδοθεί στην πυρά. Τα πασχαλινά τσουρέκια, οι κουλούρες, τα κόκκινα αυγά και το κρασί, ήταν προσφορά των γυναικών του χωριού, αλλά και του αγροτουριστικού συνεταιρισμού γυναικών της Μήθυμνας.

...αλλά και πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η επιτυχία της πασχαλινής εκδήλωσης του δήμου Μήθυμνας, έκαναν το δήμαρχο Στέλιο Καραντώνη, να ανακοινώσει ότι η δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μόλυβο και στα χωριά του δήμου. Παρά τις αρχικές δηλώσεις, περί κατάργησης τους, μετά την απώλεια σημαντικότατων εσόδων από την περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων, ο δήμαρχος υποσχέθηκε στους δημότες του, ότι ο δήμος θα εξασφαλίσει τους πόρους, για τη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε μια δύσκολη, κυρίως για τον τουρισμό, χρονιά, ο δήμος Μήθυμνας προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει, να περιορίσει τις απώλειες.
Α.Σπυ

Η αλλαγή δρομολογίου…

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, τροποποιήθηκε το δρομολόγιο του πλοίου «Ταξιάρχης», που εξυπηρέτησε ακτοπλοϊκά τις ημέρες του Πάσχα, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Το πλοίο που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει το Μεγάλο Σάββατο από τη Λήμνο, μετά από αίτημα του προέδρου της κοινότητας, Χαράλαμπου Μακρή, αλλά και σχετική επιστολή του Έπαρχου Δημήτρη Σάραγκα, παρέμεινε στο νησί μέχρι και τη Λαμπροδευτέρα, για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες που αναχώρησαν προχθές από τα δύο νησιά. Η τροποποίηση του δρομολογίου κρίθηκε αναγκαία, καθώς δεν υπήρχε άλλο πλοίο που μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ταξιδιώτες.

…και οι εκδρομείς του Άη Στράτη
Η καλοκαιρία και η αλλαγή δρομολογίου, έστω και την τελευταία στιγμή, βοήθησαν στη μετακίνηση των εκδρομέων, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να περάσουν το γιορταστικό τετραήμερο στον Άη Στράτη. Τόσο η εκκλησία της Γέννησης του Χριστού, όσο και η κεντρική πλατεία του χωριού, «γέμισαν» από τις φωνές, κυρίως των νέων και των μικρών παιδιών το βράδυ της Ανάστασης, ενώ τα βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό του μικρού ακριτικού νησιού.
Α.Σπυ  

Απέραντος παιδότοπος…

Αν βάλει κανείς σε μια ζυγαριά απ’ τη μια την αναπτυξιακή διάσταση ενός έργου, και απ’ την άλλη την προσφορά του σε μια τοπική κοινωνία, είναι αμφίβολο να ξέρει εκ των προτέρων πού θα γείρει η πλάστιγγα.
Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή του περιβάλλοντα χώρου της μαρίνας Μυτιλήνης, όλες τις προηγούμενες ανοιξιάτικες μέρες, με δεδομένο ότι τα σχολεία ήταν κλειστά, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από μικρά παιδιά που έπαιζαν, απολαμβάνοντας την απουσία αυτοκινήτων.
Έτσι μπορεί η μαρίνα να μην έχει ακόμη αρχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας τουριστικών σκαφών, φιλοξενεί όμως τα παιδιά της Μυτιλήνης, που την έχουν μετατρέψει σε έναν απέραντο παιδότοπο, αλλά και πολίτες κάθε ηλικίας, που κάνουν στις εγκαταστάσεις τους, τον περίπατό τους.

…χωρίς προοπτική;

Όσο για την προοπτική αξιοποίησης του έργου στον σκοπό για τον οποίο έγινε, δεν βλέπουμε ακόμη, αρκετές μέρες μετά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου, να κινείται το παραμικρό.
Διότι αν θέλει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης όχι μόνο να ανοίξει ο ΕΟΤ τη μαρίνα, αλλά και να έρθουν σκάφη το καλοκαίρι να δέσουν στη Μυτιλήνη, θα πρέπει η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη. Διαφορετικά πώς θα μάθει ο Ευρωπαίος ότι έχει ανοίξει ο νέος τουριστικός λιμένας, για να προγραμματίσει το ταξίδι του;
Αν όλα αυτά δεν περπατήσουν μέσα στις επόμενες μέρες, για ένα ακόμη καλοκαίρι, η μαρίνα θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως… παιδότοπος.  
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ούτε ένας κυβερνητικός…

Το φετινό Πάσχα ήταν ένα απ’ τα ελάχιστα -για να μην πούμε το μοναδικό- που δεν υπήρξαν οι καθιερωμένες εθιμοτυπικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών σε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια του νομού Λέσβου.
Κι ευτυχώς δηλαδή που έμειναν οι αυτοδιοικητικοί -Νομάρχης και δήμαρχοι- και ντόπιοι βουλευτές, να δώσουν τα δώρα των ημερών και να ανταλλάξουν ευχές, διότι με τις πρεμούρες που έχει η κυβέρνηση, ξέχασε ακόμη και το στρατό.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ούτε ένας κυβερνητικός… (2)

Και σε απόδειξη της ανυπαρξίας εκπροσώπων της Κυβέρνησης από τις γιορτές του Πάσχα, ο …υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο και Κόμης και Λόρδος και άλλα τινά παρόμοια επονομαζόμενος, τον οποίο και …ανακαλύψαμε. Πού αλλού από την Κόρινθο, όπου και η εκλογική του περιφέρεια και όπου έκανε Πάσχα. Όχι θα κάτσει να ασχοληθεί με το Υπουργείο του!


Ούτε ένας κυβερνητικός… (3)
Επί τη ευκαιρία… Αλήθεια από πότε έχει να εμφανισθεί στην έδρα του Υπουργείου του, στη Μυτιλήνη, ο Κόμης Παπαληγούρας και να ασχοληθεί στοιχειωδώς με τη νησιωτική πολιτική; Γιατί ένα πουλάκι μάς είπε ότι τις προάλλες που ήρθε, θέτοντας θέμα στην αεροπορική εταιρεία που τον μετέφερε, για το ποιος θα κάθεται μπροστά, πίσω και δίπλα του, ασχολήθηκε με τη αγορά …ακροκεράμων! Κι ύστερα λέγαμε πως με τον Αριστοτέλη Παυλίδη φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Μωρέ έχει και βούρκο ο πάτος!
Σ.ΜΠΑ

Για το «Βέλος»

Με δισέλιδο ρεπορτάζ του, το χθεσινό «Έθνος» κάνει αφιέρωμα στο αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο σημάδεψε την αντίσταση στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Το πλοίο, 42 χρόνια μετά, εκπέμπει το δικό του SOS, αφού η αναπαλαίωσή του έχει βαλτώσει ελλείψει κονδυλίων. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, μόλις ένα επίπεδο του πλοίου είναι επισκέψιμο, καθώς έχει γίνει ειδική αντιολισθητική επίστρωση, ενώ λειτουργεί μόνο μία αίθουσα με υλικό από τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν κονδύλια για την αποκατάσταση του πλοίου» λέει ο ναύαρχος Ν. Παππάς, ο κυβερνήτης του πλοίου που το οδήγησε τότε στην Ιταλία. Ο τότε σημαιοφόρος Κ. Γκορτζής συμπληρώνει πως «είναι απαραίτητο να αναδειχθεί και η αντίσταση των ένοπλων δυνάμεων και να ξεκαθαριστεί ότι δεν υποστήριζαν όλοι οι στρατιωτικοί τούς κινηματίες συνταγματάρχες».
Οι κάτοικοι της Λέσβου, έξι χρόνια πριν, αρχές του καλοκαιριού του 2003, είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι, πτυχές της ιστορίας του αντιτορπιλικού και των πρωταγωνιστών του, σε ειδική εκδήλωση που είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Αιγαίου, Νίκου Σηφουνάκη, στο προαύλιο του Υπουργείου στη Μυτιλήνη, όπου και τιμήθηκαν οι αντιστασιακοί στρατιωτικοί. 
ΜΑΡ.ΠΛ. 

Σύντομα η απόφαση

Η δικαστική διαμάχη για τη διοίκηση του Σωματείου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων, σύντομα θα φθάσει στο τέλος της. Η υπόθεση έχει εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Εκτιμούμε ότι πριν τις αρχές του καλοκαιριού θα ξέρουμε αν το δικαστήριο θα επιβάλει να γίνουν ξανά εκλογές ή όχι στο Σωματείο.
Ν.Μ.

Κοιμάται ήσυχα

Μια γάτα κοιμάται ήσυχα στο αυτοκίνητο όπου βρήκε το θάνατο, ο άτυχος 21χρονος τα ξημερώματα του Πάσχα. Παρκαρισμένο σε χώρο που έχει διαμορφώσει η αστυνομία δίπλα από το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής, το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο χάθηκε για πάντα ο νεαρός, είναι πλέον μια άμορφη μάζα σίδερα - καταφύγιο για ένα τετράποδο αδέσποτο.
Πελ.Γ


Μια ακαταλαβίστικη ανακοίνωση

Με γλώσσα που την καταλαβαίνουν μόνο λίγοι μυημένοι, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι μαζί με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2009, πρέπει να δηλώσουν και τις εκτάσεις που έχουν εντάξει σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (βιολογική γεωργία κλπ). Υποθέτουμε ότι όποιος συνέταξε την ανακοίνωση, έκανε αντιγραφή των όσων αναφέρει το σχετικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μέλλον, καλό θα είναι εκτός από αντιγραφή, ο συντάκτης αντίστοιχων ανακοινώσεων να κάνει και εκλαΐκευση. Διότι τα δελτία τύπου απευθύνονται σε όλους τους πολίτες του νομού κι όχι σε μια χούφτα ανθρώπων που ασχολούνται με τη γραφειοκρατία των επιδοτήσεων.
Ν.Μ.

Ετοιμάζονται κανόνια

Η κατάρρευση του ελαιοκομικού κλάδου δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους ελαιοπαραγωγούς. Ακούγεται ότι μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ελαιοτριβεία της Λέσβου, συνεταιριστικά και ιδιωτικά. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Ως τώρα η πλειοψηφία των ελαιοτριβέων δεν μιλούν, απλά περιμένουν το μοιραίο.
Ν.Μ.

Εκείνος δεν ξεχνά

O βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης ήταν χθες ο μόνος πολιτικός παράγοντας του τόπου, που θυμήθηκε τη μαύρη επέτειο της Χούντας των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου. Σε γραπτή δήλωσή του, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον αντιδικτατορικό αγώνα με χιλιάδες θύματα, που αντιστάθηκαν στη βία των συνταγματαρχών.
«Σαράντα δυο χρόνια μετά, θα έλεγε κανείς πως είναι χαμένος χρόνος να ασχολούμαστε με τη Χούντα, τους υποκινητές, τους πρωτεργάτες και τους θιασώτες της. Άλλωστε το Δημοκρατικό πολίτευμα το χαρακτηρίζει η γενναιοψυχία και η διάθεση λήθης και αμνηστίας ακόμη και σ’ αυτούς που το εξοβέλισαν. Όμως γυρίζοντας πίσω και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, που σήμερα θεωρούν αυτονόητη τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα έπρεπε να λησμονήσουμε τον αντιδικτατορικό αγώνα και τις θυσίες χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών, που αντιστάθηκαν στη βία των Συνταγματαρχών» τόνισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης.
Α.Ω

Πολιτική εμφάνιση;

Είναι διοικητής στο Νοσοκομείο μακριά από την ενεργό πολιτική δράση, όμως δεν έχει σταματήσει τις επαφές με τους πολίτες. Ο λόγος για τον Άρη Χατζηκομνηνός, ο οποίος το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου βρισκόταν στην Ερμού και αντάλλασσε ευχές με τον κόσμο της αγοράς. Αν λάβει κανείς υπόψη το έντονο προεκλογικό κλίμα που ήδη έχουν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις… τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εξάλλου ο κ. Χατζηκομνηνός δεν έχει πει ποτέ ότι έχει εγκαταλείψει την πολιτική.
Πελ.Γ.



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey