Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια σωστή ανακοίνωση
Χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρεται στο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ θεσπίστηκαν το 1990 με το Νόμο 1881. Το σημειώνουμε γιατί το τελευταίο διάστημα γράφτηκαν πολλές ανακρίβειες γι’ αυτό το θέμα. Μεταξύ άλλων, διαβάσαμε ότι θεσπίστηκαν το 1987. Η αλήθεια είναι πως «το βράδυ της 21ης προς την 22α Φεβρουαρίου 1990 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Επρόκειτο για την ευτυχή κατάληξη μιας σειράς προσπαθειών και αγώνων, που είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κι είχαν κορυφωθεί το 1987 με τις κινητοποιήσεις για τα Παιδαγωγικά στη Λέσβο. Η διάταξη και ο σχετικός νόμος (1881) δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Μαρτίου του 1990, τεύχος πρώτο, αριθμός φύλλου 42.
Ν.Μ.
Πώς υπερπήδησε την… προκυμαία;
Το τραγικό συμβάν στην προκυμαία, εκτός του ότι κρύβει μέσα του, παράλληλες εξίσου συγκλονιστικές τραγωδίες (τρία αδέλφια, διάσωση από μετανάστες και το θάνατο ουσιαστικά ενός ζευγαριού), εξακολουθεί να θεωρείται ανεξήγητο και για μία σειρά άλλων λόγων. Αφού τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την Πυροσβεστική, δεν κρύβουν την έκπληξή τους για το πώς τελικά κατάφερε το μοιραίο Opel Corsa να υπερπηδήσει το πεζοδρόμιο της προκυμαίας και να βρεθεί στο λιμάνι. Κι αυτό γιατί άπαντες γνωρίζουν πως το πεζοδρόμιο είναι αρκετά ψηλό και ξεπερνάει τους 15 πόντους, ενώ και το πλάτος του, είναι τουλάχιστον τρία με τέσσερα μέτρα. Ως εκ τούτου, όλοι συνηγορούν για τραγικό λάθος στο χειρισμό εκ μέρους του οδηγού, αλλά και μεγάλη ταχύτητα, η οποία και θα «ανάγκαζε» το αυτοκίνητο να υπερπηδήσει την προκυμαία ουσιαστικά.
Α.Ω.
Ούτε χορτάρι δεν φύτρωσε
Η παρατεταμένη ξηρασία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, τη φετινή χρονιά, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Η διακοπή της μόλις για δύο ημέρες στα τέλη του Νοεμβρίου, παρά το μεγάλο όγκο νερού που έπεσε, δεν άλλαξε ουσιαστικά την κατάσταση. Για παράδειγμα, στη Λέσβο οι αγροί είναι τόσο ξεροί, που θυμίζουν την εικόνα που έχουν στις αρχές του φθινόπωρου. Κτηνοτρόφοι της δυτικής Λέσβου τονίζουν πως μέχρι τώρα δεν έχει φυτρώσει χορτάρι με αποτέλεσμα τα κοπάδια τους να μην έχουν τι να βοσκήσουν. Έτσι είναι αναγκασμένοι να τα σιτίζουν μόνο με ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εκτροφής.
Είναι κι αυτή μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που με δραματικό τρόπο βιώνουν τα νησιά αυτή την περίοδο.
Ν.Μ.
Αναζητούνται υποψήφιοι βουλευτές από τη Ν.Δ.!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλού - κακού ετοιμάζεται για εκλογές σύντομα! Βέβαια σ’ αυτή τη φάση, δεν επιθυμεί εκλογική αναμέτρηση έστω κι αν έχει σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Εν πάση περιπτώσει πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., στοχεύει να υπάρχει σε όλα τα ψηφοδέλτια, τουλάχιστον ένας υποψήφιος με προέλευση από άλλον πολιτικό χώρο. Φαντάζεστε λοιπόν τι έχει να τραβήξει μια …μεταγραφή στο ψηφοδέλτιο, από τα κομματικά νεοδημοκρατικά στελέχη! Χώρια που είναι άγνωστο πώς θ’ αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του κόμματος απέναντι σ’ ένα πρόσωπο που ενδεχομένως μέχρι τότε θεωρούνταν ...αντίπαλος! Αλλά βέβαια αξίζει τον κόπο όχι γιατί θα έχει ελπίδες ο εκ μεταγραφής υποψήφιος για να εκλεγεί, αλλά γιατί βάζει υποθήκη για μια ελκυστική και προσοδοφόρα καρέκλα στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη! Τώρα όσοι ήδη έχουν εκδηλώσει έγγραφο ενδιαφέρον, θα περιμένουν να περάσουν από «κόσκινο», δεδομένου ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια. Οι μόνοι σίγουροι είναι οι παρόντες βουλευτές του κόμματος, οπότε ο Χαράλαμπος Αθανασίου μπορεί να είναι ήσυχος παρά τα όποια δημοσιεύματα. Ωστόσο η τοποθέτηση του στην «σκιώδη» κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως δεύτερος τη τάξει μετά τον Πλακωτάκη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δείχνει να μην τυγχάνει της ίδιας εύνοιας που είχε επί Σαμαρά.
Σ.Σ.
Μήπως πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά;
Τροχόσπιτα και κοντέινερ που αποθηκεύονται το τελευταίο διάστημα πίσω από το εργοστάσιο της ΕΑΣΛ στην Σκάλα Παμφίλων, έχουν προκαλέσει… αναστάτωση σε μερίδα κατοίκων του χωριού, που βλέπει πίσω από αυτήν την αποθήκευση, εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Μάλιστα διά του Facebook, γίνονται και καλέσματα για υπογραφές και διαμαρτυρίες στο Δήμο και στον εισαγγελέα γιατί αν τα Πάμφιλα φιλοξενήσουν «λαθρομετανάστες κυρίως λόγω της ΒΡ και του Πετρογκάζ, με την παραμικρή εξέγερση θα γίνουμε στάχτη και δεν θα επιτρέψουμε τα Πάμφιλα να γίνουν η νέα Μόρια». Με δεδομένο όμως ότι η παραμικρή ανησυχία γίνεται… κραυγή που την εκμεταλλεύονται και κάποιοι, μήπως θα πρέπει για όλα ετούτα τα ζητήματα, να υπάρξει επιτέλους μία άμεση ενημέρωση - διάψευση; Την Κυριακή βάσει αντίστοιχων δυστυχώς φωνών, καταλάβαμε ότι… ξενοδοχείο εγκαθιστά εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προκαλώντας μέχρι και… κινητοποίηση, η οποία αποδείχθηκε συναγερμός χωρίς λόγο. Εύλογες ανησυχίες για όλα ετούτα, υπάρχουν. Για να αποφύγουμε τις κραυγές εκείνων που τις εκμεταλλεύονται, μήπως θα πρέπει επιτέλους από τους αρμόδιους, να γίνονται και οι απαραίτητες ενημερώσεις ή και διαψεύσεις;
Α.Ω.
Γερμανική διαφάνεια (1)
Όχι απλώς δεδομένα ή στοιχεία, αλλά στατιστικά αποτελέσματα, συγκρίσεις κατ’ έτος και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του, κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο ένας δημοσιογράφος στη Γερμανία. Στην αποστολή που οργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε στο Βερολίνο, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν το μεγάλο κτήριο, κοντά στο Ράιχσταγκ, αλλά και πλησίον του κτηρίου όπου στεγάζεται το γραφείο της Άγκελα Μέρκελ, το οποίο φιλοξενεί αίθουσες για όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ανακαλύψαμε ακόμα και αυτό της ΕΡΤ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου, το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα, εκπρόσωποι και εντεταλμένοι όλων των ομοσπονδιακών υπουργείων της Γερμανίας, παραχωρούν συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις. Αν μάλιστα, υπάρχει στην επικαιρότητα ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως συγκεκριμένο υπουργείο, οι συνεντεύξεις είναι περισσότερες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα δικά μας τα «καλά» δηλαδή, όπου διάφοροι σύμβουλοι ή προσωπικότητες υπουργείων αρνούνται να σηκώσουν τηλέφωνα στα γραφεία τους ή κωλυσιεργούν ή δεν απαντούν ποτέ σε κάποιο αίτημα, φάνταζαν ανέκδοτο και πάντως… καταδικάζονταν.
Αν.Παζ.
Γερμανική διαφάνεια (2)
Ένα πολύ βοηθητικό και χρήσιμο εργαλείο για τους Γερμανούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με το προσφυγικό, είναι η ιστοσελίδα mediendienst-integration.de. Σε αυτήν, όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν on line, στατιστικές μελέτες, ποσοστά και πληροφορίες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία, τα αιτήματα ασύλου, τους χώρους διαμονής, τις απορρίψεις των αιτημάτων και την καταγραφή. Ξεκίνησε από μερίδα Γερμανών ακαδημαϊκών και πλέον στο εγχείρημα εργάζονται δημοσιογράφοι, κοινωνικοί επιστήμονες και εμπλέκονται πολλές οργανώσεις, ενώ το εν λόγω δίκτυο συνεργάζεται με τις Αρχές και εξασφαλίζει τα στοιχεία.
Μόνο του μειονέκτημα, ότι η εφαρμογή είναι αποκλειστικά στη γερμανική γλώσσα, κάτι που εξετάζουν οι ιδρυτές, ώστε άμεσα να υπάρχει πρόσβαση και στα αγγλικά. Εδώ που τα λέμε όμως, οι Γερμανοί το έχουν αυτό, πιο εύκολα σε πείθουν να μάθεις τη γλώσσα τους, παρά σου μιλούν με την επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Αν.Παζ.
Γερμανική διαφάνεια (3)
Η οργάνωση και η καλή γνώση διοίκησης του κράτους, είναι κάτι για το οποίο φημίζονται οι Γερμανοί και επίσης… διαφημίζονται. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αρκετοί που δέχτηκαν να μιλήσουν στους Έλληνες δημοσιογράφους, από μόνοι τους ζήτησαν… «συγνώμη» για τον Σόιμπλε, αλλά και για την πολιτική λιτότητας. Επίσης τόνισαν ότι «οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, ξέρουμε ότι δουλεύετε!».
Από την άλλη, ανέφεραν ότι αυτή την περίοδο η Γερμανία πηγαίνει πολύ καλά οικονομικά και ότι αρκετές «ατασθαλίες» ή αδιαφανείς διαδικασίες δεν καταγγέλλονται. Όπως για παράδειγμα, η εργολαβία ενός αεροδρομίου, που έχει καταντήσει …γεφύρι της Άρτας, καθώς από τη μία παραδίδεται και από την άλλη εντοπίζονται σε αυτό σφάλματα και παρόλ’ αυτά ξαναδίδεται στον ίδιο εργολάβο.
«Τουλάχιστον εσείς μιλάτε…» μας είπαν. «Κι εδώ που τα λέμε, χρήματα υπάρχουν!»…
Αν.Παζ.