Μουσείο διαφήμιση
Εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου, 1ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Αττικής, Γυμνάσιο Φίλιας, Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου, 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, Λύκειο Βροντάδου Χίου) είχαν την ευκαιρία μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της νέας σεισμικής τράπεζας του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, να νιώσουν την πρωτόγνωρη εμπειρία της προσομοίωσης ενός μεγάλου σεισμού και να ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν σε αυτήν την περίπτωση.
Ας σημειωθεί ότι δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες προβολής του νησιού μας σε δύσκολες εποχές σαν τη σημερινή και η δουλειά του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι είναι μοναδική. Α.Ω.
Πιάσαν δουλειά
Απ’ τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προσάπτει επισήμως στις επικείμενες ευρωεκλογές «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα, ήταν αναμενόμενο να πιάσει δουλειά - και μάλιστα πιο οργανωμένα απ’ άλλες περιόδους - και η Ν.Δ..
Στο πλαίσιο αυτό όχι μόνο συνεδρίασε υπό τα καθοδηγητικά της στελέχη και με διευρυμένη σύνθεση όπως γράφαμε χθες η ΝΟΔΕ Λέσβου, αλλά εξέδωσε και αναλυτικότατο δελτίο Τύπου για τη διαδικασία, «φαινόμενο» έως και σπάνιο τα δύο τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έμειναν αναπάντητες αμέτρητες καταγγελίες της αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο.
Στα ζόρια βέβαια όλοι, θέλοντας και μη, καταφεύγουν στις γνωστές και δοκιμασμένες επικοινωνιακές συνταγές, όπως πράττει και η κομματική οργάνωση Λέσβου. Η οποία και θα φανεί στην πορεία αν μετά τη δημόσια δήλωση παρουσίας, ότι «εδώ είμαστε κι ας είχαμε χαθεί», θα δώσει δυναμικό παρών και στη συνέχεια, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. ΜΑΡ.ΠΛ.
Επικίνδυνες λακκούβες
Επικίνδυνους έχουν κάνει ορισμένους δρόμους της Μυτιλήνης οι συχνές βροχοπτώσεις φέτος το χειμώνα. Τα συνεργεία του δήμου φροντίζουν να καλύπτουν άμεσα τις λακκούβες που ανοίγει στο οδόστρωμα κάθε έντονη βροχή, όμως με την επόμενη το πρόβλημα επανέρχεται στο δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υποστεί ζημιές στα αυτοκίνητά τους εξ αιτίας των προβληματικών δρόμων και σκέφτονται να κάνουν προσφυγές για ν’ αποζημιωθούν από το δήμο Μυτιλήνης. Πελ.Γ.
Θα υπάρχει;
Μπορεί να κοντοζυγώνουν οι ευρωεκλογές, αλλά ακόμη δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα το θέμα της συγκρότησης των ευρωψηφοδελτίων των ελληνικών κομμάτων, το ποια πρόσωπα θα τοποθετηθούν στις εκλόγιμες θέσεις.
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο νομός Λέσβου «εκπροσωπήθηκε» με τη συμμετοχή του Νίκου Σηφουνάκη απ’ το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν απ’ τα έδρανα του κοινοβουλίου είχε περάσει και ο Στρατής Κόρακας απ’ το Κ.Κ.Ε.. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον εάν και στις ευρωεκλογές του 2009 υπάρξει εκ νέου υποψηφιότητα απ’ το νομό Λέσβου, αν και έως τώρα δεν έχει ακουστεί απολύτως κανένα όνομα, από κανέναν κομματικό χώρο. ΜΑΡ.ΠΛ.
Συνεργασία…
«Η συνεργασία όλων, απαραίτητη για τον τομέα του τουρισμού.» Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουρισμού της Λέσβου, σύμφωνα με το Νίκο Μόλβαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας Λέσβου «Η Μήθυμνα». Μιλώντας στο «Ε», μετά το τέλος της ημερίδας για τον τουρισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Μόλβαλης επεσήμανε το σκοπό που είχε η ημερίδα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τη συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προκύψουν προοπτικές συνεργασίας. «Στη Λέσβο δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί οι εκπρόσωποι να καταλάβουν τη σημασία της συνεργασίας…», ήταν η άποψή του.
… και πράξη
Ο λόγος για το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας Λέσβου, με το διακριτικό τίτλο «Η Μήθυμνα», το οποίο είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της παραπάνω ημερίδας για την οποία χθες φιλοξενήσαμε αναλυτικό ρεπορτάζ.
Έχοντας ιδρυθεί το 1985 και αριθμώντας αυτήν τη στιγμή 57 ενεργά μέλη, το Σωματείο αναπτύσσει σημαντική δράση στην περιοχή της Μήθυμνας, αναλαμβάνοντας τη μελέτη και προβολή των θεμάτων που έχουν σχέση με το επάγγελμα των μελών του και εν γένει την οικονομική, τουριστική και κοινωνική πρόοδο της περιοχής και προβαίνοντας στη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, συζητήσεων και διαφόρων εκδηλώσεων, όπως ήταν η συγκεκριμένη ημερίδα, με σκοπό τη διαφώτιση της κοινής γνώμης και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή το Σωματείο «Η Μήθυμνα» αποτελεί το μοναδικό σωματείο της Λέσβου που εκπροσωπείται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
… και η αξία της
Όπως και σε οποιονδήποτε τομέα, έτσι και σε αυτόν του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί βασική συνιστώσα της λεσβιακής οικονομίας, ανάλογες κινήσεις σαν αυτή της Μήθυμνας είναι σημαντικές και δεν μπορούν παρά να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Άλλωστε, λειτουργώντας ατομικά και μόνο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού δύσκολα θα καταφέρουν να συμβάλουν σε μία συνολική προβολή της Λέσβου, από την οποία θα ωφεληθεί όλο το νησί. Β.Χρ.
Για τους μικροπωλητές της Ερμού
Στιχομυθία, εχθές το πρωί, μελών της τοπικής Αστυνομίας με πλανόδιους μικροπωλητές ειδών μαναβικής στα πεζοδρόμια της Ερμού, σχετικά με το εάν οι τελευταίοι έχουν την απαιτούμενη άδεια, δημιουργεί αναπόφευκτα το ερώτημα: Πόσο «επιβλαβής» μπορεί να είναι, για τους μαγαζάτορες της Μυτιλήνης η παρουσία των μικροπωλητών, οι οποίοι διαθέτουν απειροελάχιστες ποσότητες αγροτικών προϊόντων; Ακόμη και αν, όπως προφανώς ισχύει, το θέμα της «νομιμότητας» αφορά και τους τελευταίους, ίσως δεν είναι σκόπιμο να διώκονται από τις Αρχές όταν, μάλιστα, υπάρχουν σημεία στην πόλη που η παρουσία τους έχει «κατοχυρωθεί» και τα έσοδα από την πραμάτεια τους είναι ζήτημα το εάν καλύπτουν τα καθημερινά βασικά έξοδά τους… Β.Χρ.
Όλο και πιο πολλές
Το Γηροκομείο του Πολιχνίτου, που έχει σε πρώτη φάση τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 22 ηλικιωμένους, επείγει να λειτουργήσει μια ώρα αρχύτερα. Και το επείγον του ζητήματος προκύπτει απ’ το μεγάλο αριθμό αιτήσεων που υπάρχουν για εισαγωγή στο Γηροκομείο Μυτιλήνης, οι οποίες και ξεπερνούν, όπως είπε ο μητροπολίτης κ.κ. Ιάκωβος, τις 200.
Πριν μερικά χρόνια, αποτελούσε ζήτημα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα έστω και μερικές δεκάδες αιτήσεις, ενώ τώρα, παρά τη δημιουργία και ιδιωτικού γηροκομείου, αλλά και του Ζαχάρειου Γηροκομείου Αγίας Παρασκευής, οι εκκρεμείς αιτήσεις μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες.
Και δε θα επαναλάβουμε τα κοινότυπα πως η Λέσβος είναι νησί γερασμένων κ.λπ., αλλά θα σταθούμε στην ανάγκη να επισπευστεί κάθε διαδικασία αύξησης των προσφερόμενων κλινών σε τέτοιου είδους ιδρύματα. ΜΑΡ.ΠΛ.
Ζόρια…
«Δεν έχετε πιο μεγάλα σοκολατένια αυγά;», ρώτησε τις προάλλες πελάτισσα ζαχαροπλαστείου της Μυτιλήνης, η οποία έβλεπε ότι το μέγεθος των αυγών δεν ανταποκρινόταν στις… προσδοκίες των βαφτιστηριών της.
«Αν φέρναμε πιο μεγάλα δε θα τα αγόραζε κανείς. Ακόμη και για αυτά που κάνουν οκτώ και δέκα ευρώ δυσανασχετούν ορισμένοι και γκρινιάζουν πως είναι πολύ ακριβά», ήταν η απάντηση του καταστηματάρχη, που όπως και όλοι οι έμποροι επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία το πόσο πολύ ζορίζεται η αγορά. Που, για να μην ξεχνάμε και την άλλη διάσταση, της ακρίβειας που καλά κρατεί, είναι η ίδια αγορά που απαιτεί για ένα αυγό, ένα τσουρέκι και μια λαμπάδα ίσαμε ένα ολάκερο ημερομίσθιο δημόσιου υπαλλήλου. Είναι λοιπόν να μην υπάρχουν ζόρια; ΜΑΡ.ΠΛ.
«Το προλάβαμε…»
Πριν 15 περίπου χρόνια είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία το ζήτημα της «προσθήκης» ενός ακόμη ορόφου στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
«Τώρα με το σεισμό στην Ιταλία, αλλά και κάθε φορά που γίνεται κάποιος μεγάλος σεισμός, λέω ευτυχώς που δεν επιτρέψαμε τότε ως ΤΕΕ να γίνει αυτή η προσθήκη πρόχειρα χωρίς μελέτη, κι έτσι έχουμε προλάβει τα χειρότερα», σχολίαζε χθες ο πρόεδρος του παραρτήματος Βορείου Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά στους σεισμούς πρέπει κανείς να παίρνει προληπτικά μέτρα, γιατί εκ των υστέρων είναι δύσκολο έως αδύνατο να «θεραπευτούν» αυθαιρεσίες. ΜΑΡ.ΠΛ.
Δεν εμπιστεύονται κανέναν
Η απόφαση για το κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου της Ένωσης έχει εκδοθεί και είναι δεδομένη. Ωστόσο, τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου του χωριού δεν εμπιστεύονται τις Αρχές και γι’ αυτό προχώρησαν στο μάζεμα υπογραφών. Με την ενέργειά τους αυτή θέλουν να δείξουν ότι η απαίτηση για κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου και του σαπωνοποιείου είναι κοινωνικό αίτημα κι όχι εμμονή ορισμένων που βρίσκονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψουν πιθανά «πισωγυρίσματα». Ν.Μ.
Πίεση και στη νομαρχία
Ο γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων, Βαγγέλης Παυλής, μας έλεγε χθες το απόγευμα ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση του επιτρόπου της Ε.Ε. Σταύρου Δήμου (αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος), του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του εισαγγελέα Μυτιλήνης. Κι αυτός ο συνδυασμός είναι που ανάγκασε τη νομαρχία να εκδώσει απόφαση για κλείσιμο της μονάδας. Μας θύμισε μάλιστα ότι, μετά από τις καταγγελίες του Συλλόγου, το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε τους ελεγκτές του Σώματος Περιβάλλοντος.
Το συμπέρασμα είναι ένα: η πίεση φέρνει αποτέλεσμα. Ν.Μ.
Θα γίνει αλλά δε θα είναι το πρώτο
Αντίθετα με ότι διαδίδουν πολλοί και διάφοροι, η συνεργασία της ΕΑΣ Λέσβου με την Pieralisi βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα, Άγγελος Μουχλούλης, μας έλεγε το Σάββατο το απόγευμα ότι «η μονάδα στη Λέσβο θα γίνει, αλλά δε θα είναι η πρώτη». Στην πιάτσα του λαδιού συζητιέται ότι η πρώτη μονάδα που θα φτιάξει η Pieralisi θα γίνει στην Κρήτη και θα λειτουργήσει μέσα στο 2009.
Αυτό για τα δεδομένα της Λέσβου σημαίνει ότι η Ένωση συνεχίζει τις προσπάθειες να βρει χώρο εγκατάστασης της μονάδας κι ας μη λέει τίποτα προς τα έξω. Ν.Μ.