Άλλα κόλπα
Νέες, ασυνήθιστες πρακτικές μας καταγγέλλουν ότι εφαρμόζει η Αγροτική Τράπεζα για την είσπραξη των οφειλών των αγροτών. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος και δάσκαλος της Μυτιλήνης είχε πάρει δάνειο για να αγοράσει ζωοτροφές. Η Τράπεζα, λοιπόν, θεώρησε σωστό να παρακρατεί από το μισθό του -που κατατίθεται στην Τράπεζα- τις δόσεις του δανείου του. Φυσικά η ΑΤΕ δε θεώρησε αναγκαίο να ρωτήσει τον εν λόγω δάσκαλο που ασχολείται και με την κτηνοτροφία, αν επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Ν.Μ.
Χωρίς έλεγχο;
Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός στην είδηση που δημοσιεύαμε πριν δυο μέρες σύμφωνα με την οποία δείγμα ιστού προς εξέταση βγήκε από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στάλθηκε σε άλλο νοσοκομείο, χωρίς όλη αυτή η διαδικασία να «φαίνεται» πουθενά. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν δείγματα για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες να «ταξιδεύουν» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χέρι με χέρι, χωρίς έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό θα πρέπει η διοίκηση να εξετάσει κάθε πτυχή της υπόθεσης και να αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «παρατυπία» που έγινε, ουσιαστικά δικαίωσε την οικογένεια, αφού έδωσε στα χέρια της τρανταχτή απόδειξη της λάθος διάγνωσης. Πελ.Γ.
Εκτός λειτουργίας…
Συνεχίζουν να μη λειτουργούν τα φανάρια στην πλατεία Αλυσίδας. Τα ανταλλακτικά που αναμένει ο Δήμος προφανώς δεν έχουν ακόμη παραληφθεί, όμως εδώ και μήνες τα φανάρια δε λειτουργούν. Σε αυτό το πολυσύχναστο σημείο της πόλης καθημερινά δημιουργούνται ουρές και μποτιλιαρίσματα, θα πρέπει λοιπόν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, για να επισκευαστεί η βλάβη το συντομότερο δυνατό. Πελ.Γ.
Οι αριθμοί…
Αρκετά ικανοποιητική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς σε εβδομαδιαία βάση στο λιμάνι της Μύρινας γίνονται 10 αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, και 12 το καλοκαίρι. Η δαπάνη των συγκεκριμένων επιδοτούμενων γραμμών ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ και θεωρείται μια από τις υψηλότερες επιδοτήσεις για νησί του Αιγαίου. Το μεγαλύτερο μέρος είναι δαπάνη των άγονων γραμμών της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, που το 2011 φτάνουν συνολικά στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ για τις άγονες γραμμές αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι στα 52 εκατομμύρια.
… και η εικόνα
Αυτά σ’ ό,τι αφορά στους αριθμούς, γιατί στη Λήμνο υπάρχει θέμα σχετικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ταχύτητα και την ποιότητα των πλοίων. Οι Λημνιοί υποστηρίζουν ότι πλοία τύπου «Ταξιάρχης» και «Πηνελόπη» δεν μπορούν να τους εξυπηρετούν και ζητούν αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αυτό, όμως, προσωρινά θεωρείται από τους αρμοδίους ανέφικτο, καθώς πλοία δεν υπάρχουν και οι γραμμές όπως αυτή της Κύμης προς τη Λήμνο, ενώ προκηρύσσονται, παραμένουν άγονες, ελλείψει του απαιτούμενου ενδιαφέροντος από πλευράς ακτοπλοϊκών εταιρειών. Α.Σπυ
Από το Δήμο, στο Σύλλογο
Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου περνάει, όπως μάθαμε, ελλείψει πλέον Δήμου Ευεργέτουλα, η ευθύνη για τη φετινή τουλάχιστον διοργάνωση της Γιορτής Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία.
Είναι πολύ θετικό το ότι δε σταματά φέτος η συγκεκριμένη γιορτή, που τα τελευταία χρόνια είχε εγκαινιάσει και καθιερώσει ο Δήμος Ευεργέτουλα, δείχνοντας την ευαισθησία του και «αγκαλιάζοντας» όλους τους αλλοδαπούς κατοίκους του. Β.Χρ.
Σημαντικό το έργο της Μητρόπολης Μυτιλήνης με τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων. Η φωτογραφία, από την πρόσφατη εκδήλωση
Έγινε διμηνιαία
Ανά δίμηνο και όχι ανά μήνα εκδίδεται πλέον η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Αιγαίο.edu», που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της προηγούμενης πρυτανικής αρχής. Με πολλές αλλαγές και στο περιεχόμενό της, που αφορά ως επί το πλείστον τις αλλαγές στη διοίκηση του ιδρύματος και την παρουσίαση της νέας πρυτανικής αρχής, αλλά και το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση. «Συνεχίζουμε και Αλλάζουμε» είναι και το μήνυμα του πρύτανη Πάρι Τσάρτα, που αναφέρει πως τελικός στόχος είναι η εφημερίδα να μπορέσει να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το «βήμα» της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εξωστρέφεια του ιδρύματος είναι, άλλωστε, σημαντική. Β.Χρ.
Διάλεξη στη Λήμνο
Μια διάλεξη με θέμα «Μικροοργανισμοί & ασφάλεια τροφίμων: μια σχέση αγάπης και μίσους» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 του μήνα στη Λήμνο, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής. Μια ακόμη από τις ανοιχτές προς όλους διαλέξεις, που διοργανώνονται τις Τετάρτες στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» και έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου, την εξωστρέφεια του Τμήματος, όπως και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Β.Χρ.
Δεν έρχονται Βουτσάς και Ντενίση
Μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Το άνθος του κάκτου» και πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά και τη Μιμή Ντενίση ήταν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Τελικά, η παράσταση ακυρώθηκε. Χωρίς να έχουν σημασία οι λόγοι, είναι που είναι λίγες οι αθηναϊκές παραστάσεις που έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε, αν ακυρώνονται κιόλας, δε θα μείνει τίποτα. Όχι πως οι εκδηλώσεις που γίνονται από τους τοπικούς φορείς δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις αξιόλογες, αλλά ειδικά φέτος το χειμώνα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παράσταση «έξωθεν» δεν είδαμε ακόμη. Β.Χρ.
Καλή θητεία…
Η πρώην εργαζόμενη στην ΕΡΑ Αιγαίου και εδώ και μερικά χρόνια δημοτική υπάλληλος στο Δήμο Μήθυμνας, Σοφία Βρανά, από τη Δευτέρα έχει αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνης στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου.
Δύσκολη θέση, όταν μάλιστα αφορά ένα φορέα-γίγαντα, που εκ των πραγμάτων μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τύπου με πολλά και διαφορετικά θέματα καθημερινά.
Καλή θητεία στην κ. Βρανά, που καλείται να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ δημοτικής αρχής και μέσων ενημέρωσης, με υπευθυνότητα και άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των δημοσιογράφων. ΜΑΡ.ΠΛ.
Κι άλλοι διευθυντές
Εκτός των προϊσταμένων που ήδη ορίστηκαν σε κάποιες διευθύνσεις και τμήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα ακολουθήσουν κι άλλοι ορισμοί, αφού υπάρχουν ακόμη κενά στις περιφερειακές υπηρεσίες.
Ανάλογες, δε, τοποθετήσεις, που μάλλον έχουν καθυστερήσει, θα υπάρξουν και σε επίπεδο Δήμου, αφού για να κινηθεί η «μηχανή» της διοίκησης, αποτελεί τυπική, μα και ουσιαστική προϋπόθεση να υπάρχει προϊστάμενος. ΜΑΡ.ΠΛ.
Προκαταρκτική εξέταση…
Στο Δήμο Ρόδου φαίνεται πως είναι ένα βήμα μπροστά, σε ό,τι αφορά στην παραλαβή των οικονομικών υπηρεσιών των 10 τέως δήμων που συνενώθηκαν σε έναν, από τη Λέσβο, που η συγκεκριμένη διαδικασία υπολογίζεται να γίνει προς το τέλος του μήνα.
Θα ήταν ευχής έργο, όμως, να μην εντοπιστούν και εδώ τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήδη στο δεύτερο μετά το Δήμο Λέσβου, σε αριθμό συνενωμένων δήμων, οργανισμό της αυτοδιοίκησης. Γιατί εκεί, την Τετάρτη, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου και γνωστός απ’ τη θητεία του στη Μυτιλήνη Κώστας Μπούτσικος παρήγγειλε τη διενέργεια «κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από δημόσιους λειτουργούς και αιρετούς που υπηρετούσαν στους 10 καποδιστριακούς δήμους της Ρόδου και είχαν εμπλοκή με την οικονομική διαχείρισή τους».
… στο Δήμο Ρόδου
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε στην πταισματοδίκη Ρόδου να καλέσει σε κατάθεση τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να προσκομίσει στο πλαίσιο της έρευνας όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σχετικά με τις οφειλές των 10 δήμων του νησιού που καταργήθηκαν, σε τρίτους και σε ασφαλιστικά ταμεία. Από τον αντιδήμαρχο θα ζητηθεί, με βάση την ίδια παραγγελία, να προσδιορίσει το ύψος των ελλειμμάτων, αν υφίστανται τέτοια, από τα ταμεία που παρέδωσαν στον καλλικράτειο Δήμο οι απελθούσες δημοτικές αρχές.
Ταυτόχρονα, ο κ. Εισαγγελέας ζητά από την κ. Πταισματοδίκη - όπως τονίζεται σε χθεσινό δημοσίευμα της «Δημοκρατικής» - να καλέσει σε κατάθεση και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, προκειμένου να προσδιορίσει με έγγραφα πώς έχει προκύψει η οφειλή ύψους 49 εκατ. ευρώ για έργα που παρέλαβε ο νέος Δήμος. Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου ελέγχου, θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το γεγονός ότι ο νέος Δήμος κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Λέτε ταχιά να κλαιν, μετά τη Ρόδο, και αλλού; ΜΑΡ.ΠΛ.