Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δύο λιποθυμίες απεργών πείνας προσφύγων και μία καταγγελία για τη ΦΕΜ
Άλλο ένα αδιέξοδο ορθώνεται μπροστά μας, ελλείψει υπευθυνότητας, και κυρίως αποφασιστικότητας από πλευράς αρμοδίων και βέβαια δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από την κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί από τους λαθεμένους χειρισμούς για το προσφυγικό. Χτες συμπλήρωσαν 20 μέρες στην πλατεία Σαπφούς, οικογένειες Αφγανών και Ιρανών και ο απολογισμός δεν είναι και ο καλύτερος. Αρκετοί προχώρησαν σε απεργία πείνας, ένας και σε απεργία δίψας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο λιποθυμίες, όπου οι απεργοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με καταγγελία, ένας οδηγός ασθενοφόρου κατηγορείται ότι δεν παραλάμβανε γυναίκα λιπόθυμη. Και δεν σταματούν οι επιπτώσεις εκεί, χωρίς να ξεχνάμε τη μεγαλύτερη, ότι επισήμως βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο 7.968 πρόσφυγες και μετανάστες. «Κερασάκι» στην τούρτα, η καταγγελία της Εργατικής Λέσχης Λέσβου εναντίον της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ότι η δεύτερη άφησε στο δρόμο οικογένειες προσφύγων.
Η Μαριάμ Ζαχρά είναι 42 χρόνων και ήρθε στη Λέσβο από το Ιράν. Κάνει εφτά ημέρες απεργία πείνας, κοιμάται στην πλατεία Σαπφούς μέσα στο κρύο και εξηγεί ότι θέλει να πάει να βρει το παιδί της στη Γερμανία. Την περασμένη Κυριακή, όπως καταγγέλλει στο «Ε», λιποθύμησε στην πλατεία λόγω της αφαγίας και ο οδηγός του ασθενοφόρου αρνήθηκε να την παραλάβει. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, και καταγράφηκε το συμβάν προς διερεύνηση. Στη συνέχεια άμεσα έσπευσε άλλο ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι γιατροί τής είπαν ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της.
«Μέχρι να φύγουμε από το νησί»
«Πόσο αντέχετε να κάτσετε στο κρύο, στην πλατεία Σαπφούς;» ρωτήσαμε τους πρόσφυγες. «Μέχρι να φύγουμε από το νησί» απάντησαν και επιμένουν να παραμείνουν στην πλατεία, ενώ οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι οι Αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν κάνουν τίποτα για να τους διευκολύνουν. Στο μεταξύ, απορούν, αν και σήμερα κατά την παρέλαση της επετείου απελευθέρωσης του νησιού, θα βρεθούν στον κλοιό των αστυνομικών, όπως συνέβη το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου…
Η καταγγελία της Εργατικής Λέσχης
Καταδρομική ενέργεια από πλευράς διοίκησης της ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης) χαρακτηρίζει η Εργατική Λέσχη Λέσβου την «έξωση» που δέχτηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου από το κτίριο της ΦΕΜ όπου και στεγαζόταν η Λέσχη: «Ο λόγος ήταν ότι για τις ημέρες της βροχής μερικές οικογένειες με μωρά φιλοξενήθηκαν στην Εργατική Λέσχη. Στόχος ήταν να χτυπηθεί η αλληλεγγύη που με αυθόρμητο τρόπο εκφράζει ο λαός της Λέσβου στους πρόσφυγες που αγωνίζονται για ζωή και ελευθερία και βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης εδώ και περίπου 20 ημέρες, παίζοντας για ακόμη μια φορά την ζωή τους κορώνα-γράμματα, μετά τη θάλασσα τώρα και στη στεριά, προχωρώντας σε απεργία πείνας. Σε αυτή την κατάσταση, αταλάντευτα και με όποιο κόστος, η Εργατική Λέσχη Λέσβου λέει ξεκάθαρα ότι ήταν, είναι και θα συνεχίσει να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της πλήρους στήριξης των προσφύγων».
Στη σκληρή ανακοίνωσή της κατά της ΦΕΜ, η Εργατική Λέσχη, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Αυτό που πραγματικά τους πονάει και τους καίει είναι πως o ανυποχώρητος αγώνας των προσφύγων βρίσκει όλο και πιο μεγάλη στήριξη από το λαό του νησιού, που έμπρακτα έχει δείξει την αλληλεγγύη του όλες αυτές τις μέρες (με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, με διανομή φαγητού, με την συμμετοχή της στην συγκέντρωση αλληλεγγύης κτλ.). Είναι μια από τις λίγες φορές που μια κινητοποίηση προσφύγων βρίσκει τέτοια υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, κάνοντας πράξη το σύνθημα “κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών” για να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας, για να πάψει η Λέσβος να είναι μια μεγάλη φυλακή».
Στην ανακοίνωση αυτή της Εργατικής Εστίας μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας δεν υπήρχε ο αντίλογος της ΦΕΜ , η οποία έχει προφανώς τους δικούς της λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την ενέργεια για την οποία κατηγορείται.