1200 νέες αφίξεις σε 10 ημέρες, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για νέα Χοτ- σποτ

Να χαιρόμαστε τη «συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας»!

12/10/2017 - 13:43 Ενημερώθηκε 12/10/2017 - 14:00

 

Πριν από ενάμιση χρόνο, η έλευση της περιβόητης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, που δεν ήταν παρά μια κοινή δήλωση των εν λόγω πλευρών παρουσιάστηκε ως σωτήρια λύση. Μουδιασμένοι παρατηρήσαμε τους τρεις Ιεράρχες τον Απρίλιο του 2016 να έρχονται στη Λέσβο λίγο μετά την εφαρμογή της, ακούγοντας τον Πάπα Φραγκίσκο να μιλά από την εξέδρα της προκυμαίας, παραδίπλα από όπου έγιναν οι πρώτες απελάσεις, -κατά τη συμφωνία- επαναπροωθήσεις.

Οι περισσότεροι άφησαν κατά μέρος τις συνθήκες που θα έβρισκαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, αφού έβλεπαν το νησί να αποσυμφορείται και να αδειάζει. Και μαζί με το άδειασμα έβγαιναν και τα πρώτα συμπεράσματα των επιχειρηματιών της Λέσβου ότι ο τουρισμός καταποντίζεται. Βάζαμε βέβαια αρκετούς αστερίσκους, καθώς στην πόλη της  Μυτιλήνης όλα τα καταλύματα ήταν ρεζερβέ (ακόμα και σήμερα στην πόλη είναι πολύ δύσκολο για τους επισκέπτες να βρουν δωμάτιο). Σήμερα όμως πόσοι μπορούν να καμαρώνουν γι’ αυτή τη συμφωνία;

585 σε 10 μέρες

Το Κέντρο πρώτης «Υποδοχής» της Μόριας έχει πάνω από 5.000 πρόσφυγες, σε συνθήκες που καταγγέλλουν πλήθος οργανώσεων και φορέων, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 2.000 άτομα. Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια περισσότεροι από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν. Συγκεκριμένα, στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν καταγραφεί οι αφίξεις 1.005 ατόμων (585 στη Λέσβο, 303 στη Χίο και 117 στη Σάμο), ενώ χτες το πρωί διαπιστώθηκε η άφιξη, χωρίς να έχουν ακόμα καταγραφεί, 44 ατόμων στη Λέσβο και 155 ατόμων στη Χίο.

Υποτίθεται ότι η δήλωση συνίσταντο στη μείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, ο Μάρτιν Βερβέι, είχε κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, δείχνοντας με στοιχεία πώς στον ένα χρόνο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας είχαν μειωθεί οι αφίξεις. Μετά είδαμε απειλές Ερντογάν, ένθεν κακείθεν δηλώσεις κι ύστερα σιωπή. Και πλέον αγανάκτηση για τις προσφυγικές ροές που μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται δραματικά σε τέτοιο βαθμό που κυριολεκτικά δεν είναι διαχειρίσιμες.

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» μίλησαν με στοιχεία και μαρτυρίες στην έκθεσή τους που δημοσιεύσαμε χτες κάνοντας λόγο για απόπειρες αυτοκτονιών και σεξουαλική βία. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει απαντήσει τίποτα σε όλ’ αυτά και καθημερινά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει σχεδιασμός εν όψει χειμώνα. Καθώς και αν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό σε Μόρια και Νοσοκομείο, για να φροντίσει μια ολόκληρη πόλη!

40 υπάλληλοι για το άσυλο!

Αναντίστοιχος βέβαια της αποτελεσματικότητας ήταν ο ντόρος που συνόδεψε τη μεταφορά των γραφείων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (ΕASO) από το Κέντρο της Μόριας στην Παγανή. Οι εν λόγω υπάλληλοι που ασχολούνται με το άσυλο (όχι διερμηνείς ή νομικοί σύμβουλοι) είναι κάτω από 10. Σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν άλλοι περίπου 20 «χειριστές» της ελληνικής υπηρεσίας Ασύλου. Με άλλα λόγια μάξιμουμ 40 υπάλληλοι ασχολούνται με 5.000 και πλέον αιτήσεις ασύλου!

«Συμφωνία» για κλάματα

Με τόσο μικρό προσωπικό για τις υποθέσεις ασύλου, τόσο μεγάλα μεγέθη στον πληθυσμό που έρχεται, με βεβαιότητα θα έλεγε κανείς ότι μόνο για τη μείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά δεν έγινε η «συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας». Αντίθετα και με τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία, στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν αυτός που αντιμετωπίζουν τα νησιά: να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην άκρη του χάρτη και να μην ενοχλούν την… Ευρώπη. Η οποία βέβαια, αναρωτιέται συχνά- πυκνά «πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα» και γιατί δεν απορροφήθηκαν τα κονδύλια για το προσφυγικό από την Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey