![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οικογένειες Αφγανών δεν επιστρέφουν στη Μόρια
Στην πλατεία Σαπφούς παρέμειναν έως χτες το απόγευμα και για τρίτο 24ωρο περίπου 150 Αφγανοί, κυρίως οικογένειες που το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής μετά από σοβαρές συγκρούσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό.
Το πρώτο βράδυ κοιμήθηκαν στο δρόμο στην είσοδο του ΚΥΤ, ενώ το πρωί του Σαββάτου πορεύτηκαν προς την πλατεία Σαπφούς όπου και εγκαταστάθηκαν.
Αιτήματα τους από τα οποία δεν υποχωρούν στο παραμικρό, η μεταφορά τους από τη Μόρια την οποία χαρακτηρίζουν «φυλακή» και «κόλαση», η ασφαλής και σε συνθήκες υγιεινής διαμονή τους στη Λέσβο και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει ώστε να μετακινηθούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα κατ’ αρχάς.
Η πρώτη νύχτα στην πλ. Σαπφούς
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, χτες παρ’ ολίγον να δημιουργηθούν επεισόδια όταν αστυνομικοί έκαναν εξακρίβωση των στοιχείων γνωστών Μυτιληνιών της κοινωνικής κουζίνας «ο άλλος άνθρωπος» που είχαν πάει στην πλατεία προκειμένου να μαγειρέψουν και να διανείμουν φαγητό στους Αφγανούς.
Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν, αφού η πρόταση που έγινε στους Αφγανούς να μεταφερθούν στον καταυλισμό της Μόριας και από εκεί άμεσα καταγραφούν να μετακινηθούν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ δεν γίνεται αποδεκτή. Η εναλλακτική πρόταση της καταγραφής τους στην πλατεία από συνεργεία του ΚΥΤ δεν γίνεται αποδεκτή από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η οποία και θέτει βέτο σε μια τέτοια προοπτική φοβούμενη, σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάληψη της πλατείας θα γίνει κανόνας ως μέσο πίεσης από τις διάφορες εθνικές κοινότητες που ζουν στη Μόρια και οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα διεκδικούν την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν.
Προκαλεί εντύπωση η υποψηφιότητα Μουζάλα
Με μια κίνηση που προξένησε τεράστια έκπληξη και μούδιασμα στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση κατέθεσε την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ύστερα από τη λήξη της θητείας του Λετονού Νιλς Μουίζνιεκς το 2018. Η κατάθεση της υποψηφιότητας έγινε λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή. Τον νέο επίτροπο θα εκλέξουν τον Απρίλιο οι αντιπρόσωποι των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου.
Όπως διαβάζουμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», για «ισχυρότατη υποψηφιότητα γι’ αυτή τη θέση -την ισχυρότερη που θα μπορούσε να καταθέσει η Ελλάδα». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα θεωρείται μία από τις επικρατέστερες, αν όχι η επικρατέστερη.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, για την επιλογή του κ. Μουζάλα φαίνεται ότι μέτρησε η πολύ καλή εικόνα που έχει αποκτήσει στην Ε.Ε., τα 28 κράτη της οποίας αποτελούν τον κορμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδίως στον ευρωπαϊκό πυρήνα του κέντρου λήψης αποφάσεων. Η εικόνα αυτή αντανακλά τη σθεναρή υπεράσπιση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό και τις προσπάθειες να εφαρμοστεί αυτή με κάθε τρόπο, ακόμα και αν η εφαρμογή της έχει οδηγήσει σε περιορισμό και κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όπως επισημαίνει το σύνολο των ελληνικών και διεθνών οργανώσεων δικαιωμάτων.