
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σάλος στην Ευρώπη με τις απαράδεκτες εικόνες ντροπής στη Μόρια
Έρευνα για τα κονδύλια που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα διενεργεί ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του το Politico επικαλούμενη εκπρόσωπο Τύπου της OLAF, της αρμόδιας Αρχής της Κομισιόν που ασχολείται με απάτες και κακοδιαχείριση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η είδηση για την εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τη σύλληψη δημοσιογράφων, και όσα επακολούθησαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Politico, η αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής OLAF (European Anti-Fraud Office) ερευνά δυνητική κατάχρηση χρημάτων για την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει και τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες στις Βρυξέλλες επικρατεί αρνητικό κλίμα για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τους πρόσφυγες. Μιλάμε για το ερώτημα που πλανάται και διατυπώνεται και από επίσημα χείλη, τι έχουν γίνει τα κονδύλια της ΕΕ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
Ελέγχουν την πορεία των κονδυλίων
Είναι άλλωστε ενδεικτικές και οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων όπως αυτή του Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος ανέφερε-με αφορμή και την υπόθεση με τις συλλήψεις δημοσιογράφων- ότι καλό θα είναι η Ελλάδα αντί να συλλαμβάνει δημοσιογράφους να δώσει απαντήσεις για το που πήγαν τα κονδύλια.
Το δημοσίευμα του Politico επιβεβαιώνει πως η Κομισιόν παρακολουθεί την πορεία των κονδυλίων που διατίθενται προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες. Υπηρεσίες που έχουν να κάνουν και με τη σίτιση και με τις υποδομές στις δομές υποδοχής, αλλά και στους καταυλισμούς φιλοξενίας.
Τα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών που δόθηκαν στην Ελλάδα για την περίοδο Αυγούστου 2016 έως τον Αύγουστο 2018 προέρχονται από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια και έχουν διαφορετικό τρόπο ελέγχου λιγότερο ενδελεχή από ό,τι τα μακροπρόθεσμα κονδύλια για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα από το 2015 έχει λάβει 456 εκατομμύρια σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά από αυτά μόνο τα κονδύλια που δόθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ύψους 48 εκατομμυρίων, τίθενται υπό εξέταση και κυρίως για το κατά πόσον συγκεκριμένες εταιρείες catering που ανέλαβαν το έργο αποκόμισαν δυσανάλογα κέρδη. «Εχουμε επισκεφθεί το project δύο φορές και δεν έχουμε βρει κάποια κακοδιαχείριση των πόρων και για αυτό συνεχίσαμε και τη χρηματοδότησή του», είπε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ν. Μπερτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελ. Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες για την εφημερίδα «Καθημερινή», αλλά πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι κατάλληλη να ερευνά τέτοιες υποθέσεις απάτης. Εξαιτίας των καταγγελιών που είχαν γίνει, ανέθεσε το θέμα στην κατάλληλη υπηρεσία, την ανεξάρτητη διαθεσμική επιτροπή OLAF που είχε ξεκινήσει την έρευνα και με δική της πρωτοβουλία. Η ΟLAF είναι απολύτως ανεξάρτητη υπηρεσία και έχει τη δικαιοδοσία να ελέγξει οτιδήποτε περιλαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.