«Καλή μεν, αλλά…» λέει ο Γ. Μπαλπακάκης, ενώ η οργάνωση Solidarity Now αναλύει την απόφαση άρσης του περιορισμού

Γαληνός: «Δικαίωση για μας η απόφαση του ΣτΕ»

20/04/2018 - 12:52

Δεν κρύβεται η θετική διάθεση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωση της Λέσβου και των νησιών στην εφημερίδα μας, αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αίρει τον γεωγραφικό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ήταν εξάλλου ένα αίτημα της Δημοτικής Αρχής από την έναρξη της έντασης του προσφυγικού το 2015, και ανοίγει το πράσινο φως στην αποσυμφόρηση της Λέσβου, που χτες μετρούσε 8.752 αιτούντες άσυλο!

Στην ίδια κατεύθυνση ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι πρόκειται για μια καλή απόφαση, σημειώνοντας «αρκεί να μην αδικήσει αυτούς που είναι ήδη εδώ». Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση η άρση του περιορισμού αφορά τους νέοαφιχθέντες μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και χτες η Αστυνομία δεν είχε λάβει καμία άνωθεν εντολή ώστε να αρθεί ο περιορισμός.

Το SolidarityNow θεωρεί ότι η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο ασύλου στην Ελλάδα, καθώς έχει επανειλημμένα ασκήσει  πιέσεις για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά με κοινές επιστολές προς τους συναρμόδιους φορείς, καθώς και με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης #OpenTheIslands που πραγματοποίησε μαζί με άλλες οργανώσεις το 2017.

Εκφράζει επιφυλάξεις

Εκφράζει, ωστόσο τις επιφυλάξεις του σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω δικαστικής απόφασης από την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Διοίκηση:

  • Αφενός η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ, δημιουργώντας έτσι συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των αιτούντων άσυλο που ήδη βρίσκονται στα νησιά με γεωγραφικό περιορισμό και των νεοεισερχόμενων που θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα. Η δυσκολία άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών με παράλληλη στέγαση στην ενδοχώρα μπορεί να εξηγήσει αυτήν τη διάκριση, η οποία μπορεί να διευθετηθεί μόνο με κυβερνητική απόφαση σταδιακής αποσυμφόρησης των νησιών από τους ήδη διαμένοντες αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου σε εθνικό επίπεδο.
  • Αφετέρου, διαφαίνεται ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προτίθεται να επιβάλει εκ νέου το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, στη βάση νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση (βλ. την πρόσφατη ανακοίνωσή του σε απάντηση της απόφασης του ΣτΕ).

Ως συνέχεια των παραπάνω, αναμένει πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των νέο-εισερχόμενων αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά, μέχρι να ψηφιστεί το προταθέν νομοσχέδιο και να ληφθεί η διοικητική απόφαση που ενδεχομένως θα επιβάλλει εκ νέου γεωγραφικούς περιορισμούς στα νησιά.

Το SolidarityNow τάσσεται κατά της δημιουργίας «πολλαπλών ταχυτήτων» στις διαδικασίες ασύλου, που τυχαία ευνοούν ορισμένους δικαιούχους διεθνούς προστασίας ενώ καταπατούν τα δικαιώματα άλλων, αλλά και κατά της μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε «ζώνες αποκλεισμού». Ταυτόχρονα, επιμένει στην ανάγκη συνολικής και οριστικής άρσης του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, παράλληλα με την υιοθέτηση ενός στρατηγικού, μακροπρόθεσμου σχεδίου - σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - για την αναλογική, δίκαιη κατανομή των προσφύγων και αιτούντων άσυλο ανά την ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια, σύμφωνα με τις αρχές του προσφυγικού δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Νέος διευθυντής υπηρεσίας Ασύλου

Δώρον άδωρο η απόφαση του ΣτΕ;

Ο Μάρκος Καραβίας είναι ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Μάρκος Καραβίας είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και είναι ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο.

Ουσιαστικά ο κ. Καραβίας ασκούσε τα καθήκοντά του εδώ και περίπου ένα μήνα, ωστόσο δεν είχε διοριστεί επισήμως.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που θα φθάνουν στα νησιά στο εξής μπορούν ελεύθερα να μεταβούν στην ενδοχώρα, ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου θα έπρεπε να εκδώσει άμεσα νέα απόφαση, η οποία να περιλαμβάνει καλύτερη τεκμηρίωση όσον αφορά τους λόγους που επιβάλλεται ο γεωγραφικός περιορισμός ώστε να αρθούν οι «ενστάσεις» του ΣτΕ.

Ωστόσο, ο νέος διευθυντής δεν μπορούσε να υπογράψει τη σχετική απόφαση προτού δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Χτες, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο, το άρθρο 7 παρ. 4 του οποίου, προβλέπει ρύθμιση που αφορά στον γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο.

 

Ερώτηση Αθανασίου για την απόφαση του ΣτΕ

«Πότε και πώς ξεκινά η αποσυμφόρηση;»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση της διάταξης που περιόριζε την ελεύθερη κίνηση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαιτέρως στη Λέσβο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρησή τους.

Ο βουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του: «…Οι σταθερά αυξανόμενες ροές εδώ και καιρό αναδεικνύουν τις ελλείψεις και τα σημεία κακοδιαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας έχει γεμίσει ασφυκτικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο ανέρχεται σε περίπου 9.000, από τους οποίους πάνω από 6.381 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, χωρητικότητα μόλις 3.000 ατόμων, στο Καρά Τεπέ 1.183 και σε άλλες δομές περίπου 1.200 άτομα.

Επιπροσθέτως, επανήλθαν τα αντίσκηνα εντός του χώρου φιλοξενίας, αλλά και στα παρακείμενα αγροκτήματα, τα περιστατικά παραβατικότητας, οι συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών, εικόνες που κυριαρχούσαν τον περσινό χειμώνα ενώ, πλέον και οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες προβαίνουν συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσής τους εντός των ΚΥΤ.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση της διάταξης που περιόριζε την ελεύθερη κίνηση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα η οποία δημοσιεύθηκε ρωτά τον κ. Βίτσα: «Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος, με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey