
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
100 πρόσφυγες μετακινήθηκαν χτες, από τη Λέσβο, με προορισμό την Φιλιππιάδα
Οι πρώτοι 100 από τους συνολικά 2.000 πρόσφυγες που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προορίζει για δομές της ενδοχώρας έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, έφυγαν χτες από τον καταυλισμό της Μόριας (86 από το ΚΥΤ και οι υπόλοιποι από άλλες δομές του νησιού), στις 6 το πρωί με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα.
Προορισμός τους, ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην Φιλιππιάδα, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλα 1000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.
Στόχος είναι οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, στο Olive Grove.
Το κριτήριο με το οποίο «επιλέγονται» οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν είναι αν έχει αρθεί για εκείνους ο γεωγραφικός περιορισμός, που σημαίνει ότι έχουν καταρχήν περάσει από τη συνέντευξη του πρώτου βαθμού και έχουν αποκτήσει μπλε σφραγίδα.
Η συνάντηση με Αβραμόπουλο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το πρωί με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, έλαβε το πράσινο φως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα πέραν των ήδη προβλεφθέντων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, όπως γράψαμε και σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε», ευρεία σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, διάρκειας περισσότερο των δύο ωρών, όπου συζητήθηκαν τόσο οι λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου όσο και ο τρόπος χρηματοδότησής του μέσω κοινοτικών κονδυλίων. Πρακτικά, δεδομένου ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων εργαλείων, απαιτούνται διεργασίες προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια και να διοχετευθούν στη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσα και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.
Δεσμεύσεις Αβραμόπουλου
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ότι σε δηλώσεις του ο επίτροπος, αμέσως μετά τη συνάντηση, δεσμεύτηκε ότι οι άσχημες εικόνες στα ελληνικά νησιά θα σταματήσουν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να ενισχυθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Ασύλου στα νησιά, προκειμένου να εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις που κατατίθενται.
Ήδη στελέχη των υπουργείων Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να μεταβούν άμεσα στα νησιά προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς ανθρώπων που έχουν κριθεί ευάλωτοι στις θέσεις στην ενδοχώρα.
Βίτσας στην ΕΡΤ : «Είμαι ο πρώτος υπεύθυνος να βρω λύσεις»
«Εξαρτόμαστε από τις ροές και από την ανακατανομή»
Ο κ. Βίτσας περιέγραψε σε συνέντευξη του στη ΕΡΤ, την Πέμπτη, την κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο, Χίο ως οριακή και έδωσε ως λύση την αποσυμφόρηση. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η αποσυμφόρηση εξαρτάται από τις ροές.
«Από την αρχή του Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι, πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα άλλοι 1.000. Δεν λύνεται πλήρως το ζήτημα, αλλά απαλύνεται. Αν είναι στο ίδιο διάστημα να έρθουν πάλι άλλοι 1.675 που έχουν έρθει από την αρχή του μήνα θα έχουμε πρόβλημα, που πρέπει κι αυτό να το λύσουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την συνεχίζουμε ωσότου μπορούμε να την διαχειριστούμε καλύτερα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17/9 έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737».
Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 8.000 στη Μόρια, 1.200 στο Καρά Τεπέ και 800 σε σπίτια, που διαχειρίζεται η Ηλιακτίδα ή άλλους χώρους.
«Συζητάμε για τη Μόρια. Το ζήτημα για εμάς, σημείωσε ο κ. Βίτσας, την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε. Μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία φτιάξαμε την προηγούμενη περίοδο 7.000 θέσεις, θα φτιάξουμε άλλες 10.000 θέσεις, αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές κι από την ανακατανομή. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο η κατάσταση είναι οριακή κι είμαι ο πρώτος υπεύθυνος να βρω λύσεις. Κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.
Όχι κατόπιν εορτής...
Το ζητούμενο όμως είναι οι λύσεις αυτές να μην αναζητούνται κατόπιν εορτής, όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, αλλά έγκαιρα για να μη φθάσουμε το καταχείμωνο με τις κακοκαιρίες να ξαναζήσουμε εικόνες με καλοκαιρινές σκηνές και παιδιά να ζουν μέσα στα νερά και τις λάσπες απροστάτευτα από τα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν στη Λέσβο από τις αρχές καλοκαιριού, όπως καταγγέλθηκε επισήμως και δεν διαψεύστηκε, πάνω από 2.000 άτομα στα οποία είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός και μπορούσαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και άρα να αποσυμφορήσουν σημαντικά το κέντρο της Μόριας και αυτό δεν έγινε γιατί δεν ήταν έτοιμες οι δομές που μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν. Εκεί έγκειται η αποτελεσματικότητα του αρμόδιου υπουργείου, να δημιουργήσει τις δομές εκείνες, αφού η χρηματοδότηση από την ΕΕ υπάρχει, ώστε να μην εξαρτάται η κατάσταση στα νησιά αποκλειστικά από τις προσφυγικές ροές, που ασφαλώς και επηρεάζουν όταν είναι σε μεγάλους αριθμούς.
Στόχος σταθερός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν θέλει να φέρει μια κάποια κανονικότητα στο ΚΥΤ της Μόριας, θα πρέπει να είναι να συνεχιστούν οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, προκειμένου να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ. Εικόνες ντροπής που δυσφημούν τη χώρα και εμφανίζουν το κέντρο της Μόριας ως «κολαστήριο» δεν θα πρέπει να ξαναδούμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα της κυβέρνησης και η δέσμευση της που τούτη τη φορά οφείλει να τηρήσει χωρίς δικαιολογίες. Αρκεί να κάνει έγκαιρα τις κινήσεις της αξιοποιώντας όλα τα μέσα και επισπεύδοντας τις ενέργειες της.