Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου ας γίνει ευκαιρία για νέα οικονομική και κοινωνική άνθηση

Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη

08/11/2017 - 17:37 Ενημερώθηκε 09/11/2017 - 13:54

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 9.30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου (Πολύκεντρο), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη».

Το Πλωμάρι, που, ως γνωστόν, γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ακμή κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου -χάρη στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας-, διαθέτει μια εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία -σύμφωνα με τις διαπιστώσεις ειδικών επιστημόνων που έχουν εργαστεί στο Πλωμάρι- η οποία εκφράζεται με ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων αρχοντικών, σημαντικών βιομηχανικών κτηρίων, αλλά και από πολλά απλούστερα λαϊκά κτίσματα που διακρίνονται για το τοπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμά τους, ενταγμένα σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο.

Στον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου, τα περισσότερα από τα ιστορικά αυτά κτήρια ανταποκρίθηκαν με επιτυχία χάρη στο άρτιο κτίσιμο τους με ισχυρά αντισεισμικά συστήματα, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση περί βλαβών των κτηρίων από την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ. Όμως, χρειάζονται κατάλληλη συντήρηση, όπως και αυτά που υπέστησαν ζημιές σωστή αποκατάσταση προκειμένου να μην αστοχήσουν σε επόμενες σεισμικές καταπονήσεις, διατηρώντας παράλληλα την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία.

Στοίχημα για το Πλωμάρι θα είναι να καταφέρει να μετατρέψει το σεισμό σε ευκαιρία, αναγνωρίζοντας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την αξία της πολιτιστικής - αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ώστε αυτή να αποτελέσει μοχλό για μια νέα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Στόχος της ημερίδας είναι η γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, των μηχανικών και τεχνιτών ώστε διαχρονικά τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται - ενισχύονται κατάλληλα συμβάλλοντας στη θωράκιση, στην προστασία και στην ανάδειξη της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η ημερίδα αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στηρίζεται δε από το Δήμο Λέσβου, τη Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα Πλωμαρίου και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με, το ΤΕΕ Β. Αιγαίου, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Λέσβου του ΥΠΠΟ, και τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.

 

Το πρόγραμμα

9.30 - 10.00: Έναρξη - Χαιρετισμοί

10.00: Στρατής Φραντζέσκος, αρχιτέκτων: «Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου. Δυνατότητες και προοπτικές για ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

10.15: Παναγιώτης Θεοδωρίδης, αρχιτέκτων: «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Προβλήματα προστασίας, ένταξης και συνέχειας».

10.30: Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ: «Η σημασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στη συγκρότηση της ταυτότητας του τόπου. Η μεθοδολογία της προστασίας».

10.50: Ελισάβετ Βιντζηλαίου, πολιτικός μηχανικός, καθηγήτρια ΕΜΠ: «Τρόποι προστασίας ιστορικών δομικών συστημάτων».

11.10: Mogens Staerk, associate professor emeritus, Aarhus School of Architecture, Denmark: «The Beauty of Plomari».

11.25: Παρεμβάσεις - Συζήτηση.

12.15: Σύντομη επίσκεψη σε κοντινά σεισμόπληκτα κτήρια. Συζήτηση.

13.15: Επιστροφή - Συζήτηση.

14.00: Ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει, θα προβληθεί 10λεπτο ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά του Πλωμαρίου, παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey