9-24 Δεκεμβρίου 1912: «Η κατάληψις των βορείων πόλεων» Λέσβου

08/12/2019 - 15:55 Ενημερώθηκε 09/12/2019 - 12:44

Στις 8-12-1912, μετά τη μάχη του Κλαπάδου ο ελληνικός στρατός αντί να εγκαταστήσει στρατιωτικά αποσπάσματα στα χωριά για την παράδοση των τοπικών τουρκικών αρχών και την τήρηση της ασφάλειάς τους, επέστρεψε αυθημερόν στη Μυτιλήνη με αποτέλεσμα οι Τούρκοι αντάρτες να συνεχίσουν να τρομοκρατούν για μισό ακόμα μήνα παρατείνοντας τα «Φόβια» που άρχισαν στις 8-11-1912.

Τότε, την καταδίωξη των Τούρκων ανταρτών ανέλαβαν οι Έλληνες αντάρτες, σε συνεννόηση με τον ελληνικό στρατό, όπως καταγράφεται στην φυλασσόμενη από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού αναφορά του Πλωμαρίτη καπνέμπορου και οπλαρχηγού Δημητρίου Στεφάνου, του αποκαλούμενου από τον στρατό Αρχηγού των Προσκόπων, προς τον ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανουσάκη:

«Κύριε Ταγματάρχα. Σήμερον 10 του μηνός (σ.σ. Δεκεμβρίου 1912) μετέφερα 27 αιχμαλώτους 3 δεκανείς και ένα επιλοχίαν και τους παρέδωσα εις την φρουράν του Μοναστηρίου, 4 τσουβάλια σφαίρας 26 Μαρτίνη και 20 λόγχας, άπαντες έφεδροι με τας στολάς των, υπάρχουν πολλοί εις διαφόρους τρώγλας ευρισκόμενοι. ∆ιάταξέ μου τηλεγραφικώς να τους συλλάβω και καθαρίσω τα Β∆ χωριά [...]».

Για τη δράση του οπλαρχηγού Στεφάνου προσθέτω το δημοσίευμα: «Εκ Πολιχνίτου. Άφιξις πεζοναυτών. Λαμπράν υποδοχήν παρασκεύασαν εν Πολιχνίτω κατά την εκείθεν διέλευσίν του (16 τρέχοντος), καθ' ό μας γράφει ο ανταποκριτής μας, εις το Πεζοναυτικόν σώμα των Προσκόπων, το οποίον υπό τας διαταγάς του οπλαρχηγού κ. Δ. Στεφάνου μετέβαινεν εις το δυτικόν μέρος της νήσου προς καταδίωξιν των εις τα όρη τραπέντων βασιβουζούκων - ληστών.

Όλοι οι Πολιχνιάται συν γυναιξί και τέκνοις εξήλθον εις προϋπάντησιν των παλληκαριών μας, μεταξύ των οποίων οι διδάσκαλοι μετά των μαθητών και αι διδασκάλισσαι μετά των μαθητριών με σημαίας ανά χείρας, με την μουσικήν αφιλοκερδώς προσφερομένην εκάστοτε, με ζητωκραυγάς, με ενθουσιασμόν. Όλη η συνοδεία διηυθύνθη κατά πρώτον εις τον ναόν του Αγ. Γεωργίου ούτινος οι κώδωνες ήχουν χαρμοσύνως, όπου εψάλη δοξολογία διάφορα τροπάρια “Χριστός ανέστη”, “Σώσον κύριε τον λαόν σου”, “Τη υπερμάχω” και ο Πολυχρονισμός του Βασιλέως, ενώ ο μεν λαός εξέπνεεν ουρανομήκεις ζητωκραυγάς οι δε πεζοναύται παρουσάζουν όπλα. Ο ιατρός κ. Εμμ. Θεοδωρίδης προσεφώνησεν είτα το απόσπασμα διά συγκινητικού λογιδρίου και έπλεξε το εγκώμιον του δαφνοστεφούς στρατού μας και του ενδόξου ναυτικού μας και κατέληξεν εις ζητωκραυγάς υπέρ του Βασιλέως του Διαδόχου και του Βενιζέλου. Εν τω προαυλίω δε της εκκλησίας ο ποιητής κ. Γεώργιος Π. Καλλίας απήγγειλεν ενθουσιώδες ποίημα. Η μουσική επαιάνιζε θούρια οι δε μαθηταί και μαθήτριαι έψαλλον διάφορα εθνικά άσματα. Την δε εσπέραν παρετέθη εις τους αγαπητούς πεζοναύτας πλούσιον δείπνον. Την επομένην (17 ιδίου) όρθρου βαθέως το απόσπασμα ανεχώρησεν όπου το καθήκον εκάλει αυτό. Πολιχνίτος - Γ. Σ. Μ.» («Λαϊκός Αγών» 20-12-1912).

Στις 16-12-1912, η Στρατιωτική Διοίκηση έστειλε 900 άνδρες, σύμφωνα με τα εξής δημοσιεύματα: «Γράφουσιν ημίν εξ Ερεσσού ότι περί τους 100 Τούρκοι άτακτοι, συλλαβόντες τον κ. Γαληνόν Κούκκον εξεβίασαν αυτόν όπως τοις δώση περί τας 100 λίρας. Μετά τούτο κατασχόντες το ιστιοφόρον του απέπλευσαν αφού ετρομοκράτησαν την περιφέρειαν. Η Διοίκησς αποστέλει εις Μόλυβον και Σίγριον την ακταιωρόν “Άκτιον” μετ’ ισχυρού αγήματος ίνα καταλάβη το Σίγριον και αποκαταστήσει την τάξιν. Αποστέλλονται 900 οπλίται και πεζοναύται υπό 4 αξιωματικούς τους κ.κ. Δρίτσαν, Σαραντόπουλον, Εγγλέζον και Σκοπελίτην. Θα αφεθώσιν φρουραί εις Πλωμάριον, Πολυχνίτον, Καλλονήν, Μόλυβον, Σίγριον, Ερεσσόν, Θερμήν, Μανδαμάδον και Αγίαν Μαρίναν [...]». («Σάλπιγξ», 16-12-1912).

«Η κατάληψις των βορείων πόλεων. Την παρελθούσαν Κυριακήν (16-12-1912) το ατμόπλοιον “Αντζουλέττα” του Γιαννουλάτου παραλαβόν εντεύθεν ισχυράν δύναμιν πεζικού και πεζοναυτών και συνοδευόμενον υπό της θωρακοβάριδος "Ακτίου" έφθασε το απόγευμα της ιδίας ημέρας προ του Μολύβου. [...] Εκεί απεβίβασε δύο λόχους πεζικού και διμοιρίαν πεζοναυτών υπό τον λοχαγόν κ. Σαραντόπουλον. [...] μετέβη είτα και απεβίβασε περί τους 50 πεζοναύτας υπό τον ανθυπλοίαρχον κ. Εγγλέζον εις την καθαρώς κωμόπολιν Σίγριον [...] Απόσπασμα έτερον υπό υπαξιωματικόν διηυθύνθη προς την Ερεσσόν την οποίαν επίσης κατέλαβε». («Λαϊκός Αγών», 19-12-1912).

«Εξ Ανεμώτιας. Υποδοχή αποσπάσματος. Την παρελθ. Δευτέραν 24 λήγοντος απόσπασμα εκ 17 ανδρών του πεζικού υπό ένα λοχίαν επεσκέφθη και το ημέτερον χωρίον. [...]». («Λαϊκός Αγών» 29-12-1912).

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey