«Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» και προβολή του ομότιτλου ντοκιμαντέρ

Ένα βιβλίο για το Πλωμάρι στην Αθήνα

31/03/2015 - 17:32

Παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το βιβλίο-θεματικός οδηγός «Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» και προβλήθηκε το ομότιτλο ντοκιμαντέρ, τα οποία εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το βιβλίο-θεματικός οδηγός «Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» και προβλήθηκε το ομότιτλο ντοκιμαντέρ, τα οποία εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Οι πρόεδροι της ΟΛΣΑ Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής Μαρία Κανελοπούλλου και του συλλόγου «Το Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα στο χαιρετισμό τους προς τους παρευρισκομένους αναφέρθηκαν στην έκδοση του βιβλίου και στη γενικότερη προσφορά του στην προβολή και ανάπτυξη του Πλωμαρίου και όλης της Λέσβου. Καθώς και στις προοπτικές για την περαιτέρω πρόοδο του νησιού.

Παρουσιάσεις

Παρουσιάζοντας το βιβλίο η Ελένη Μαΐστρου, καθηγήτρια και κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, τόνισε τη σημασία της έκδοσης και υποστήριξε ότι αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού και στη συνειδητοποίηση από την τοπική κοινωνία της ιστορικής σημασίας αλλά και της οικονομικής αξίας της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πλωμαρίου.

Παρουσίασε συνοπτικά το περιεχόμενο του κεφαλαίου όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής και επισήμανε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αποκατάσταση και επανάχρηση των σημαντικών βιομηχανικών κτισμάτων της πόλης, τα οποία είναι, ως επί το πλείστον, ερειπωμένα. Αλλά και η διατήρηση και αποκατάσταση όλων των ιστορικών κτισμάτων που προβάλλονται στο θεματικό οδηγό, καθώς αυτά συγκροτούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης.

Ο δεύτερος εισηγητής ο κ. Νικόλαος Δέτσης, φιλόλογος, αναφέρθηκε γενικά στο βιβλίο (περιεχόμενα, δομή, αισθητική παρουσία του, κ.λπ.), έκανε ειδική σύντομη αναφορά στην ιστορική αναδρομή του Πλωμαρίου, και συμπερασματικά τόνισε την αξία και τη σημασία του βιβλίου.

Στην εισήγηση του ο Κώστας Δαμιανίδης, αρχιτέκτων και ιστορικός ναυπηγικής, μίλησε για το κεφάλαιο του βιβλίου «Η γνωριμία με τη ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου», του οποίου είναι και συγγραφέας, και στο οποίο αναδεικνύεται η πλούσια ναυπηγική και ναυτική παράδοση του τόπου. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Πλωμαρίου μέσα στο πλαίσιο της αιγαιοπελαγίτικης ναυπηγικής παράδοσης και στη συμβολή του στον ναυτικό πολιτισμό του Αρχιπελάγους.

Για την περιβαλλοντική διαδρομή, συγγραφέας της οποίας είναι ο κ. Μάκης Αξιώτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, η Μ. Βαρτή - Ματαράγκα, χρησιμοποιώντας τα δικά του λόγια, ανέφερε ότι μία από τις ωραιότερες διαδρομές όχι μόνο του Πλωμαρίου, αλλά και ολόκληρης της Λέσβου, είναι αυτή της χαράδρας του Σεδούντα με τον ομώνυμο ποταμό, με σπάνιο φυσικό πλούτο και βιοποικιλότητα, καθώς και μεγάλο αριθμό μνημείων του ανθρώπου, όπως πεζούλες με περίτεχνες σκάλες, λιθόστρωτα μονοπάτια, εξωκκλήσια ακόμη και αρχοντικά, ξύλινα γεφύρια που δεν υπάρχουν σε άλλη περιοχή της Λέσβου. Τόνισε δε ότι, παρά τις διάφορες καταστροφές που έχουν συντελεστεί στο τοπίο αυτό θεωρεί ότι αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, με δυνατότητα ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού.

Μια δημοσιογραφική παρέμβαση

Τέλος, ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, Διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών», στην εισήγησή του αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι το βιβλίο-οδηγός ανταποκρίνεται στο στόχο που τέθηκε, αναδεικνύει το Πλωμάρι, προβάλλει τα πλεονεκτήματα της περιοχής και δημιουργεί νέους πόλους έλξης γι’ αυτήν.

Αυτό το βιβλίο-οδηγός είναι ένα καλό εργαλείο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, είπε ο Ν. Βουλέλης. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι να υπάρξει ευρύτερο ενδιαφέρον για το Πλωμάρι σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν περιθώρια πρωτοβουλιών, φτάνει να κινητοποιηθούν άνθρωποι, οργανώσεις και φορείς. Αφού το Δημόσιο δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει, μπορούν ιδιωτικοί φορείς να συμβάλουν. Μια ιδέα είναι να κινητοποιηθούν οι απανταχού Μυτιληνιοί για ένα συγκεκριμένο έργο και να ζητηθεί η συνδρομή τους. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για συνεργασίες και συνέργειες με πανεπιστήμια, ιδρύματα και μουσεία σε όλο τον κόσμο, που μπορούν να ενδιαφερθούν για τα βιομηχανικά κτίρια, τη ναυτική παράδοση του Πλωμαρίου ή την εκπληκτική χαράδρα του Σεδούντα.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα, που χειροκροτήθηκε από όλους καθώς και συζήτηση με ενδιαφέρουσες και σημαντικές απόψεις και παρεμβάσεις.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο τ. Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των συλλόγων Αττικής, διακεκριμένοι επιστήμονες, συγγραφείς και λογοτέχνες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey