Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επίσκεψη Κουμουτσάκου στη Λέσβο με πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό, την Ευρώπη και την Τουρκία
Στη Λέσβο βρέθηκε σήμερα Παρασκευή ο αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική , αν. υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, συνοδευόμενος από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη και το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, καθώς και τον βουλευτή Χαρ. Αθανασίου.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο στην Αγιάσο και στο κτήριο της Αστυνομίας έκανε δηλώσεις με αφορμή αυτήν την επίσκεψη στο νησί, διατυπώνοντας τη θέση της κυβέρνησης και τις σκέψεις της για τη διαχείριση αυτού του «δύσκολου » όπως το χαρακτήρισε προβλήματος , του μεταναστευτικού -προσφυγικού.
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών στην κοινή γνώμη του νησιού , αφορά τρεις περιοχές ενδιαφέροντος », κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια των συνόρων , στην κατανόηση της Ε. Ε. ότι η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής είναι στα όρια της και τέλος στην κοινή δήλωση Ε. Ε. -Τουρκίας και στη ανάγκη συνεργασίας με τη γείτονα για περισσότερες επιστροφές και για έλεγχο των κυκλωμάτων των διακινητών. Συγκεκριμένα για όλα αυτά ο κ. Κουμουτσάκος είπε:
Ασφάλεια στα σύνορα
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχύσουμε την ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για εμάς εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σε αυτό προσβλέπουμε την αρωγή όλων, προσβλέπουμε όμως και στην αρωγή των ευρωπαίων εταίρων ιδιαίτερα.
Να κατανοήσει η Ευρώπη
Το δεύτερο μήνυμα στρέφεται προς την Ευρώπη
Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης έχει φτάσει στα όρια της. Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική ουσιαστική χειροπιαστή αλληλεγγύη στην ανακατανομή των βαρών, όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών.
Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, όπως επίσης δεν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τον κανονισμό του Δουβλίνο
Μέχρι να τα έχουμε η Ελλάδα θα επιμείνει να συμβάλει στην ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των δύο αυτών ζητημάτων, αφενός της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για καλύτερη κατανομή των βαρών, αφετέρου μηχανισμό αποτελεσματικό ευρωπαϊκών επιστροφών προς τρίτες χώρες.
Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχοντας κάνει το καθήκον της φτάνει και στα όρια της.
Θα έχουμε μπροστά μας μια νέα επιτροπή, μια νέα ευρωπαϊκή επιτροπή και έχουμε καταγράψει ως θετική πρώτη ένδειξη ότι η πρόεδρος της επιτροπής η κυρία Φονλείνεν έχει εντάξει ως δεύτερη προτεραιότητα, της θητείας της δικής της επιτροπής, την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Όλα αυτά θα δούμε πως ακριβώς θα εφαρμοστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Αποδοτικότερη συνεργασία με την Τουρκία
Τρίτο και τελευταίο μήνυμα
Σοβαρό, ξεκάθαρο και ειλικρινές. Είναι προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης, Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016.
Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κοινής πρόκλησης. Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση αυτή εκτόνωσε την κατάσταση αλλά δεν έχει φτάσει στο μάξιμουμ της αποτελεσματικότητας της.
Το μήνυμα προς την Τουρκία της οποίας αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπέστη ένα βάρος της διαχείρισης της μεγάλης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Θέλουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και εκρίζωση των δικτύων διακινητών από πλευράς της.
Ζητάμε αποτελεσματικότερη και πυκνότερη και ουσιαστικότερη επιτήρηση των ακτών της και βεβαίως εμείς ως Ελλάδα οφείλουμε να κάνουμε κάτι που δεν γινόταν με τους απαιτούμενους ρυθμούς και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην προηγούμενη περίοδο. Περισσότερες επιστροφές.
Οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης της Τουρκίας θα αυξηθούν, για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, θα κάνουμε ότι προβλέπεται.
Η λογική αυτής της κυβέρνησης είναι σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα ισχυρή προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας.
Χρειαζόμαστε χρόνο
Και τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν σε μια τέτοια ποσόστωση που να διασφαλίζεται μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.
Μόνο έτσι και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέταση και χορήγηση του ασύλου, ώστε νωρίς να ξέρουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα της διεθνούς προστασίας και ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει να φύγουν από την χώρα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οδηγηθούμε γρήγορα στην αποσυμφόρηση των νησιών από την σημερινή κατάσταση που πολλές φορές είναι μη βιώσιμη.
Όλα όσα έχουν ειπωθεί θα γίνουν. Χρειαζόμαστε έναν ουσιαστικό παραγωγικό χρόνο για να φέρουμε τα αποτελέσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Και εδώ η ειλικρίνεια μας επιβάλει να πούμε ότι παραλάβαμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Και σε επίπεδο λειτουργίας και φιλοσοφίας αλλά και σε επίπεδο μηχανισμών.
Ξεκινάμε λοιπόν από ένα δύσκολο σημείο για να λύσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα. Θα τα καταφέρουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας, διότι αυτό ζητούν οι πολίτες εύλογα και διότι αυτό επιβάλει και το διεθνές δίκαιο.
Όλα πρέπει να γίνουν αποτελεσματικά από μια δημοκρατική πολιτεία, μια ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της.
Θα ενισχύσουμε την διαχείριση των συνόρων, θα συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά με την ευρωπαϊκή Ένωση και με την Τουρκία.
Η οποία Τουρκία πρέπει να λάβει υπόψη της τις ξεκάθαρες θέσεις της αλλά και την πρόθεση συνεργασίας που σήμερα αλλά και τις προηγούμενες μέρες εκπέμπετε από την Ελλάδα.