![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα του Αυγούστου, δεδομένου ότι έληγε και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, μπήκαν και οι τελευταίες «πινελιές» με τις υποψηφιότητες στους δήμους και την Περιφέρεια και τώρα μένει η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων από τα Πρωτοδικεία, ώστε μετά την σύντομη σχετικά προεκλογική περίοδο, ενός μηνός περίπου, να οδηγηθούμε στις κάλπες για την εκλογή των νέων αυτοδιοικητικών αρχών για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, μετά την τελευταία αλλαγή της χρονικής διάρκειας της αυτοδιοικητικής θητείας, από 4 σε 5 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μετά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, που θεσμοθέτησε με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στη συγκρότηση των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βορίδης, η στελέχωση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων από γνωστά στελέχη της τοπικής κοινωνίας και ενεργούς πολίτες, έγινε μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που εκ των πραγμάτων απασχόλησε μέχρι την τελευταία στιγμή τους επικεφαλής των συνδυασμών, γιατί το ζητούμενο ήταν η συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων για να έχουν τη μέγιστη εκλογιμότητα και τύχη στην εκλογική αυτή αναμέτρηση. Το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων αυξήθηκε κατακόρυφα σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι υποψήφιοι διεκδικητές των αυτοδιοικητικών αρχών επιδίωξαν την όσο το δυνατόν διεύρυνση των ψηφοδελτίων τους, με πρόσωπα από όλους τους χώρους- πολιτικούς και κοινωνικούς- προκειμένου να απευθύνονται σε όλο το εκλογικό σώμα ανεξαρτήτων πολιτικών προτιμήσεων και αναφορών, η τελική επιλογή των υποψηφίων συμβούλων ήταν ένα πολύπλοκο «εγχείρημα», που έγινε ακόμη δυσκολότερο με την υποχρεωτική «ποσόστωση» του 40% για τις γυναικείες υποψηφιότητες, που ομολογουμένως δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, ειδικά όταν μιλάμε για την επαρχία και τα χωριά της. Γι αυτό μέχρι και την τελευταία στιγμή ο παράγοντας της ...ποσόστωσης των γυναικών υποψηφίων έπαιξε το ρόλο της στο τελικό «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων και η στελέχωσή τους με πρόσωπα κύρους της τοπικής κοινωνίας, που έχουν δώσει μάλιστα «δείγματα γραφής» κατά την ενασχόλησή τους με τα «κοινά», είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για τους συνδυασμούς, που χρήσει ιδιαίτερης προσοχής , αν πράγματι η στόχευση είναι η διεκδίκηση της αυτοδιοικητικής αρχής και όχι η όποια «καλή παρουσία».
Γι αυτό και δικαιολογείται η μέχρι την ύστατη ώρα προσπάθεια στην αναζήτηση υποψηφίων, αν και το ζητούμενο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι των υποψήφιων διεκδικητών, για τον τόπο μας, είτε αυτός είναι ο επιμέρους δήμος ή ολόκληρη η περιφέρειά μας. Πάντως για να μην αδικούμε την όποια προσπάθεια, το γεγονός, ότι μέχρι τώρα η όποια συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές περιορίζεται κυρίως στα πρόσωπα, οφείλουμε να επισημάνουμε και να υπογραμμίσουμε ότι τα πρόσωπα που αναμένονται να αποτελέσουν και να συγκροτήσουν την ομάδα κρούσης της όποιας αυτοδιοικητικής αρχής, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, πέρα προφανώς από τον επικεφαλής, για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, που σε τελική ανάλυση είναι και το ζητούμενο για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, πέρα από συμπάθειες και προτιμήσεις . Μάλιστα το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδυασμών , τόσο στους δυο δήμους , όσο και στην Περιφέρεια, επιδίωξαν και σε σημαντικό βαθμό το κατάφεραν - άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- να αποτελούνται από πρόσωπα που δεν προέρχονται από έναν πολιτικό χώρο , αλλά να έχουν «πολυχρωμία», είναι αξιοσημείωτο, που δείχνει ότι και οι υποψήφιοι , αλλά πολύ περισσότερο το εκλογικό σώμα , αντιλαμβάνονται ότι άλλα είναι τα κριτήρια της ψήφου στις εθνικές εκλογές και άλλα στις αυτοδιοικητικές, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις και από προηγούμενες αντίστοιχες αναμετρήσεις. Δεδομένου ότι ...τύχη για να κόψουν πρώτοι το «νήμα» και να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα έχουν τα πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια που απαρτίζονται από πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων, γι αυτό και η επιδίωξη αυτή από τα αυτοδιοικητικά σχήματα που στοχεύουν στο κάτι παραπάνω. Και η επιδίωξη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα αυτοδιοικητικά σχήματα που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητα», δεν έχουν δηλαδή το ...χρίσμα κάποιου κόμματος, αλλά και σε εκείνα που μπορεί να έχουν τη στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων -αυτό κάθε άλλο παρά επιλήψιμο είναι- αλλά συγχρόνως επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση, γιατί μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές και «διαχωριστικές» γραμμές και στεγανά δεν νοούνται!
Το γεγονός ότι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη Λέσβο, οι υποψήφιοι που θα αντιπαρατεθούν έχουν χαρακτηριστικά πολυσυλλεκτικότητας, αφού τα ψηφοδέλτια -τα περισσότερα τουλάχιστον- αποτελούνται από πρόσωπα κάθε πολιτικής «απόχρωσης», καθιστά τις εκλογικές αναμετρήσεις στους δήμους και στην Περιφέρεια αβέβαιες ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αν και υπάρχουν «φαβορί» και «αουτσάϊντερ», που ωστόσο μόνο οι κάλπες θα επιβεβαιώσουν. Ειδικά στις δημοτικές εκλογές, όπου πέρα από τις δημοτικές αρχές εκλέγονται και οι τοπικοί «άρχοντες» στα χωριά και στις κωμοπόλεις του νησιού μας, οι πρόεδροι τους δηλαδή, εκ των πραγμάτων επηρεάσουν και την αναμέτρηση σε επίπεδο δήμου, αφού μιλάμε για την ίδια κάλπη. Γι αυτό και είχε «τεράστια» σημασία, πέρα από το ποια ονόματα στελεχώνουν τα κεντρικά δημοτικά ψηφοδέλτια, και ποια πρόσωπα από κάθε χωριό κατεβαίνουν για τα τοπικά συμβούλια και με ποιο συνδυασμό. Στα αξιοσημείωτα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, σε ότι αφορά τους δυο δήμους του νησιού μας, είναι ότι εκτός «τραβηγμένων» περιπτώσεων, που πάντως έχουν πολύ λίγες πιθανότητες για να προκύψουν, κατά πάσα πιθανότητα η εκλογή των δημάρχων και ως εκ τούτου και των συμβούλων που θα συγκροτούν τις πλειοψηφούσες παρατάξεις και οι νέες δημοτικές αρχές, θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων. Και αυτό γιατί με δεδομένο ότι και στους δυο δήμους, τις δημοτικές αρχές διεκδικούν μόνο τρία (3) ψηφοδέλτια και το όριο για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, μετά την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι το 43% και όχι το 50% που ίσχυε μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, καθιστά την προοπτική να κριθεί η εκλογή από την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν επιτρέπει «δεύτερες σκέψεις» σε κανέναν , αφού όλα θα κριθούν «μια και έξω», και ενδεχόμενες διεργασίες και «παζάρια», που σε άλλες αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις συνέβαιναν και πολλές φορές ανέτρεπαν και τα όποια προγνωστικά για τον νικητή, δεν θα μπορούν να... ευδοκιμήσουν! Στην Περιφέρεια όμως, όπου οι υποψηφιότητες έφθασαν στις πέντε και η εκλογική αναμέτρηση είναι πιο πολιτική , γι αυτό και έχουμε επίσημες ανακοινώσεις από τα κόμματα, που παίρνουν θέση και στηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους, το πιθανότερο είναι η ανάδειξη της περιφερειακής αρχής να χρειαστεί και δεύτερο γύρο, όπου πλέον διαφοροποιούνται τα δεδομένα και τα κριτήρια επιλογής του εκλογικού σώματος.
Κατά τη γνώμη μας στο δήμο Δυτικής Λέσβου, που ο νυν δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος διεκδικεί την επανεκλογή του, έχοντας συγκροτήσει ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, που συνυπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνεργατών του, διευρυνόμενο με νέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί πρόεδροι χωριών, με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να έχει κάποιο ισχυρό «προβάδισμα». Και αυτό οφείλεται πέραν των άλλων και στο γεγονός ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή ανέλαβε να στήσει ένα νεοσύστατο δήμο από την αρχή, δεν υφίστατο το προηγούμενο διάστημα και ανεξαρτήτως «λαθών παραλείψεων» που μπορεί κανείς να της επισυνάψει σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά, δρομολογώντας μια σειρά έργα υποδομής και βάζοντας τις βάσεις για τη λειτουργία του δήμου. Από εκεί και πέρα οι άλλοι διεκδικητές της δημοτικής αρχής προφανώς και θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα όποια προγνωστικά. Από τη μια ο Γιάννης Συκάς, έχοντας τη δική του διαδρομή στην αυτοδιοίκηση διεκδικεί για δεύτερη φορά το δήμο, έχοντας τη στήριξη μόνο του ΚΚΕ, θα επιχειρήσει μια καλύτερη παρουσία. Από την άλλη ο Απόστολος Αλατζάς έχοντας στον κορμό του ψηφοδελτίου του τα στελέχη που στελέχωναν μέχρι σήμερα την παράταξη Χήρα στο Δήμο, αλλά έχοντας καταφέρει και μια περαιτέρω διεύρυνση θα προσπαθήσει να «κοντράρει» τον Βέρρο, εκμεταλλευόμενος και τα «μέτωπα» που άνοιξε η δημοτική αρχή κατά την τρέχουσα θητεία της. Αν αυτά αρκούν θα φανεί στις κάλπες, πάντως το βέβαιο είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν πολλές παρασκηνιακές διεργασίες για τη δημιουργία ...μετώπου κατά της υποψηφιότητας Βέρρου- που αυτό κάτι δείχνει- που όμως δεν ευοδώθηκαν, στο βαθμό που θα ήθελαν, οι πρωτεργάτες των κινήσεων αυτών και μένει να δούμε, έχοντας και την πλήρη εικόνα των προσώπων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια και των τριών διεκδικητών, ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται εν όψει της αναμέτρηση του Οκτωβρίου.
Και αν για το δήμο Δυτικής Λέσβου το προεκλογικό τοπίο φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρο, στο δήμο Μυτιλήνης είναι αρκετά «θολό» και τα «χαρτιά» της ...τράπουλα πολύ ανακατεμένα! Το βέβαιο είναι ότι εδώ έχουμε , χωρίς καμιά αμφιβολία, μια αναμέτρηση μεταξύ δυο υποψηφίων, του Παν. Χριστόφα και του Παν. Κουφέλου, όπου ο καθένας από τη μεριά του έχει «πλεονεκτήματα» και «μειονεκτήματα», ενώ αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν γνωρίζει πως θα λειτουργήσει και πως θα επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων , κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, τα διαδραματιζόμενα τον τελευταίο καιρό στη δημοτική αρχή Μυτιλήνης, που άφησαν ...εκτός εκλογών τον δήμαρχο Στρ. Κύτελη, που δικαιολογημένα νιώθει πικρία για όσα συνέβησαν από τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του. Πρόκειται για δυο νέα πρόσωπα που ...μεταπήδησαν από την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, από την Περιφέρεια δηλαδή, στην πρωτοβάθμια , στο Δήμο Μυτιλήνης και διεκδικούν με αξιώσεις τη δημοτική αρχή, σε ένα ...ματς, που με ποδοσφαιρική ορολογία, χαρακτηρίζεται «ντέρμπι». Και πράγματι έχει τα χαρακτηριστικά της αβέβαιης αναμέτρησης, όπου όλες οι προβλέψεις είναι πιθανές και που πολλά θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Και οι δυο κατεβαίνουν με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλα τα χωριά, αλλά κατά τη γνώμη μας η «μάχη» θα κριθεί κατά κύριο λόγο στην πόλη της Μυτιλήνης όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Ο μεν Παν. Κουφέλος, όντας ο μοναδικός υποψήφιος από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, αν και δεν υπάρχει καμιά επίσημη στήριξη και έχοντας διευρύνει τη στελέχωση του ψηφοδελτίου και πέραν αυτής, θα επιδιώξει στην μέγιστη συσπείρωση του χώρου και στην ελαχιστοποίηση των όποιων διαρροών, κυρίως λόγω των διαδραματιζόμενων στη δημοτική αρχή. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της απερχόμενης δημοτικής αρχής Κύτελη στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Κουφέλου, προφανώς θα παίξει το ρόλο του. Εκ των πραγμάτων το όλο «εγχείρημα», σε μεγάλο βαθμό, είναι συνέχεια του υφιστάμενου με άλλον επικεφαλής. Ο δε Παν. Χριστόφας κινούμενος στον πέρα του κυβερνώντος κόμματος χώρο , αλλά έχοντας στο ψηφοδέλτιο του και «δεξιάς» προέλευσης πρόσωπα, φαντάζει να έχει μεγαλύτερη «πολυχρωμία», αλλά αυτό το «πλεονέκτημα» θα πρέπει να παραπέμπει και σε συγκρότηση αποτελεσματικής «ομάδας» και όχι σε «καπετανάτα», γιατί ο κόσμος θέλει αποφασιστικότητα για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Ολα λοιπόν θα τεθούν στην κρίση του εκλογικού σώματος, που θα αποφασίσει ποιον επιθυμεί να ηγηθεί της επόμενης δημοτικής αρχής της Μυτιλήνης. Θέλουμε να ελπίζουμε πάντως ότι τον μήνα που απομένει μέχρι τις κάλπες να ακούσουμε και κάποιες προγραμματικές θέσεις, πέρα από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους συνδυασμούς, και για τους στόχους και τις προτεραιότητες των υποψηφίων. Όσον αφορά τα εκλογικά για την Περιφέρεια θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και αναλύσουμε προσεχώς...