![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Μιχάλης Μπάκας υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με την συμμαχία «Πράσινο & Μωβ»
Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα 100 ονόματα υποψηφίων της για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Το Πράσινο & Μωβ φιλοδοξεί να προσθέσει χρώμα στην Ελληνική Βουλή, να αλλάξει τόσο τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, όσο και τις πολιτικές επιλογές, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Στο Νομό Λέσβου υποψήφιος με το συμμαχικό αυτό σχήμα είναι ο Μιχάλης Μπάκας.
Το χαρακτηριστικό της συμμαχίας όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ε» ο υποψήφιος βουλευτής Μιχάλης Μπάκας, είναι ότι οι δυνάμεις που την απαρτίζουν συναντώνται στο Ευρωκοινοβούλιο στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, το κόμμα των Πειρατών (που κάνει αναφορά στα ψηφιακά δικαιώματα) το κίνημα Βολτ, το κόμμα για τα Ζώα. Τα δύο τελευταία αποτελούν κινήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. «Τα τελευταία χρόνια υπήρχε έντονη συζήτηση και διάλογος για την ενοποίηση του χώρου για να προωθηθούν κάποια ζητήματα εκφράζοντας νέες δυνάμεις που εκφράζει η κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία και προς αυτή την κατεύθυνση χαράζουμε την πορεία μας κατεβαίνοντας στις εκλογές και ζητώντας την ψήφο των πολιτών με στόχο την είσοδό μας στην βουλή» είπε ο κ. Μπάκας σε δήλωσή του στο «Ε» και πρόσθεσε ακολούθως: «Νομίζω έχουμε κάνει ξεκάθαρο το προφίλ μας σε ότι έχει να κάνει με την Λέσβο και τις θέσεις στα ζητήματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα της ανάπτυξης, τα θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα προς το προσφυγικό. Ζητούμενο για την Λέσβο είναι και το πως θα ξεφύγουμε από αυτή την υποτιθέμενη «κακή μας μοίρα» που «ευθύνεται» για τα προβλήματα, χαράσσοντας τελικά πορεία για το νησί μας, προστατεύοντας το και εστιάζοντας στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά του για την ανάπτυξή του και όχι στα προβλήματα τα οποία το έχουνε φέρει πίσω».
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Μιχάλης Μπάκας γεννήθηκε το 1973 στην Καλαμάτα, και τα τελευταία 28 χρόνια ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στο Τμ. Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, ενώ ερευνητικά έχει ασχοληθεί με περιβαλλοντικά οικονομικά και την περιβαλλοντική πολιτική.
Ενεργοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, διετέλεσε πρόεδρος στο Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος. Εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως ενεργός πολίτης συμμετέχει σε εθελοντικές και οικολογικές ομάδες, συμμετέχει σε προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε φορείς και σχολεία. Τον ελεύθερο του χρόνο φωτογραφίζει, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Αρθρογραφεί σε τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της κρίσιμης μάζας πολιτών που θα μπορέσουν στην πράξη να στηρίξουν πολιτικές με οικολογικό πρόσημο μέσα στη κοινωνία. Μέλος των Οικολόγων Πράσινων από το 2007, συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, συν-συντονιστής στην ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΟΠ, τέως περιφερειακός σύμβουλος βορείου Αιγαίου (2013-14) με τον Οικολογικό Άνεμο ενώ έχει διατελέσει και εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.
Γεγονός είναι ότι με «σφραγίδα» Μιχάλη Μπάκα, έχουν αναδειχθεί ειδικά στην Λέσβο, σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που οι αρμόδιοι φορείς (πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί) αποσιωπούσαν.
Πράσινο και μωβ
«Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις πρόδωσαν και εξαπάτησαν την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Κυβέρνησαν με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς και απέτυχαν. Έσπειραν τη διχόνοια, το φόβο, την ανασφάλεια, το ψέμα, την ανισότητα, τον ρατσισμό. Πούλησαν και λεηλάτησαν τον πλούτο της χώρας, την αξιοπρέπεια και τη υπερηφάνεια των πολιτών. Ήρθε πλέον η ώρα της αλήθειας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του κράτους δικαίου, των πράσινων πολιτικών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της δικαιοσύνης, της ανατροπής με ευοίωνη ευρωπαϊκή πλεύση. Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στα έδρανα της Βουλής με έργα και πράξεις από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ.
Το Πράσινο & Μωβ στοχεύει να προωθήσει στη Βουλή και στην κοινωνία σύγχρονες, οικολογικές απαντήσεις με αλληλεγγύη και σεβασμό στον Άνθρωπο, τη Φύση και τα Ζώα. Μια δίκαιη, βιώσιμη δυναμική οικονομία για όλους και όλες. Να στηρίξει ενεργά και σταθερά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την προστασία και του κλίματος και της φύσης. Την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, καθώς και την ισότητα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη αξιών και δικαιοσύνης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό δελτίο Τύπου.